Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu kao da već dvije godine traje rat – Habuš je proračun mijenjao čak 10 puta

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN IZ HDZ-a:

– Gradska vlast predvođena Goranom Habušem koristi proračun Grada Varaždina za svjesno obmanjivanje građana. To je jasno iz podataka o izvršenju proračuna do 31. listopada ove godine – naveo je Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a na konferenciji za novinare.

Kao primjer je naveo prihode od upravnih i administrativnih pristojbi, te pomoći iz državnog proračuna.

– To su prihodi koji ne bi smjeli značajno varirati iz godine u godinu. U Varaždinu, međutim, potpuno drugačija situacija. Za ovu godinu planirani su u iznosu od osam milijuna kuna, ali je u deset mjeseci prihodovano 1,5 milijuna kuna ili svega osam posto. Ipak, posebno upada u oči kako su u Gradu prikazali pomoći iz državnog proračuna: planirali su 56 milijuna kuna, a u gradski budžet stiglo je svega četiri milijuna kuna ili čak 52 milijuna kuna manje od plana – upozorio je Habijan.

Prema zadnjim izmjenama proračuna za 2015., gradska vlast na čelu s Habušem ove godine planira 333 milijuna kuna prihoda i primitaka.

Pogrešno isplanirano čak 40 posto proračuna!

– Proračun je na kraju listopada bio realiziran u iznosu od svega 51,25 posto. Nastavi li se puniti tim tempom, do kraja godine, ostvarenje neće biti veće od oko 60 posto. Iz toga proizlazi da je aktualni gradonačelnik netočno, odnosno pogrešno isplanirao čak 40 posto proračuna. To je, najblaže rečeno, neozbiljno. Gradski proračun, kao i proračun države, temeljni je akt koji prikazuje koji su najvažniji ciljevi, a ujedno služi kao sustav kontrole prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava. Aktualna gradska vlast je ove godine četiri puta mijenjala proračun, a prošle godine je bilo čak šest rebalansa proračuna! To ukazuje da nema jasne strategije razvoja Grada, planiranja prihoda, razvojnih ciljeva, ali i da netko ne zna raditi svoj posao – rekao je Habijan.

Naveo je da je Zakon o proračunu vrlo jasan: jedno od najvažnijih načela jest načelo uravnoteženosti, odnosno da ukupni primici i prihodi moraju pokrivati ukupne rashode i izdatke.

– Zakonom je jasno propisano da se proračun tijekom godine mora izmijeniti i dopuniti ako se rashodi povećavaju zbog izvanrednih ili nepredvidivih okolnosti. U Varaždinu nismo primijetili neke izvanredne okolnosti, no u dvije godine proračun je izmijenjen čak deset puta, pa ispada da je bilo ratno stanje – istaknuo je.

Habijan: Bit ću kandidat HDZ-a donesu li tijela stranke takvu odluku

Ustvrdio je da Varaždin ovako više ne može funkcionirati i da je nužna nova vlast koja će napraviti reviziju cjelokupnih financija Grada, te na temelju dobivenih rezultata pripremiti realan, izvršiv i uravnotežen proračun.

– Postali smo taoci politike gradske vlasti. Njihov jedini cilj je ostanak na vlasti, a ne razvoj Grada. Varaždin to ne zaslužuje. Puno je jeftinije da se održe prijevremeni izbori, nego da aktualna gradska vlast još sljedećih godinu i pol radi financijsku štetu – poručio je Habijan.

Potvrdio je da će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika dođe li do prijevremenih izbora te ako tijela te stranke donesu takvu odluku.

Stričak: Županijski proračun EPP u korist župana

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak je govorio o proračunu Varaždinske županije za 2016. godinu, o kojem će se odlučivati u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine.

– Prijedlog proračuna je obični EPP u korist župana Štromara, no ne donosi ništa za žitelje ove županije. Za razvojne programe planira se svega 2,3 posto proračuna, što ne da je malo, nego je ništa. Ukupni prihodi i primici planiraju se u iznosu od 213 milijuna kuna, pri čemu se planira manjak od osam milijuna kuna. Međutim, na kraju lipnja ostvareno je 15 milijuna kuna manjka, iz čega se vidi da proračun za sljedeću godinu nije realno planiran. Isto tako, kraj takvog manjka, ne vidimo niti jednu mjeru štednje – rekao je Stričak.

U planu 200.000 kuna za projektnu dokumentaciju za Kirurgiju?!

Upozorio je da je nakon šest godina potvrđeno da je propala dogradnja Kirurgije po modelu javno-privatnog partnerstva.

– Taj natječaj je neuspješno završen, a mi u prijedlogu proračuna vidimo da se planira 200.000 kuna za financiranje dozvola i sličnu projektnu dokumentacije. Otkud sada taj trošak ako projektna dokumetacija postoji, ako već šest godina župan raspisuje natječaje? – zapitao se Stričak i podsjetio da je 2009. bio potpisan ugovor za dogradnju Kirurgije i to klasičnim modelom, a umjesto milijardu kuna, državu i Županiju koštao bi oko 110 milijuna kuna, no Štromar je to odbacio i krenuo po JPP-u.

– Štromarov prijedlog proračuna nećemo podržati i zbog činjenice koju stalno ponavljamo: više od 30 milijuna kuna se godišnje troši na tajne ugovore za JPP projekte – zaključio je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje