Povežite se s nama

Život i društvo

Prošlost, sadašnjost i budućnost

Objavljeno:

- dana

Dan Grada Lepoglave

U Lepoglavi se, komotno se može reći, sve odrađuje sistematično, ni sa čim se ne brza, niti se ne upušta u nedorečene projekte.

Takav je način razmišljanja i rada doveo Lepoglavu tu gdje je danas – Grad s povećanim brojem zaposlenih, ubrzanim rastom gospodarstva, turistički zanimljivim sadržajima, senzibilitetom prema seljaku i ruralnom razvoju… Grad koji je među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju novca iz Europskih fondova. Grad koji uza se veže parolu „Grad primjer dobre prakse“. Vjerojatno je to i razlog što je gradonačelnik Marijan Škvarić jubilarnu, desetu godinu na mjestu prvog čovjeka Grada.

Rezime

Upravo završena proslava Dana Grada prilika je za rezime protekle godine, kao i za najavu očekivanja u godini pred Gradom. Iako bi se mnogi prepustili samoočajavanju kad bi im, kao Lepoglavi, izvorni proračun bio znatno manji u odnosu na lani, u Gradu se vode jednakim entuzijazmom kao i za vrijeme donošenja lanjskog, puno većeg izvornog proračuna. Jer, dok vijesti iz ostalih gradova govore o rekordnim proračunima, u lepoglavskoj će blagajni biti manje novca nego lani. 

 

Gradonačelniku Marijanu Škvariću ovo je jubilarna 10. godina na poziciji prvog čovjeka Grada

Manji proračun, entuzijazam isti

– Izvorni proračun dosad je bio oko 10 milijuna kuna, dok će ove godine biti uspjeh ako to bude oko šest milijuna. No, istovremeno, dok će izvorni dio biti 40 posto manji, očekivane potpore ove su godine gotovo dvostruko veće – iznos koji smo ove godine uspjeli maksimalno iskoristiti bio je oko 3,5 milijuna. Ove će godine biti više nego dvostruko veći, oko 7,5 milijuna kuna, govori gradonačelnik Škvarić. I rezimira: 

– Dakle, možemo govoriti o izvornim proračunskim prihodima od desetak milijuna kuna. Uključujući potpore, nadamo se da će krajnji proračun biti tek nešto manji od lanjskog – između 15 i 17 milijuna kuna.

“Dakle, možemo govoriti o izvornim proračunskim prihodima od desetak milijuna kuna. Uključujući potpore, nadamo se da će krajnji proračun biti tek nešto manji od lanjskog – između 15 i 17 milijuna kuna”, Marijan Škvarić

– Istovremeno ne namjeravamo ukinuti nijednu privilegiju naših građana niti povećati njihova davanja Gradu, kao, primjerice, komunalnu naknadu, doprinose ili prirez. Usporedbe radi, komunalna naknada je oko 450 do pola milijuna kuna, dok samo struja koju potrošimo na 1400 lampi na gradskom području godišnje nas stoji oko 800 tisuća kuna. Vjerujem da to dovoljno govori da se trudimo pronaći druge izvore sredstava za održavanje standarda, osobito u komunalnoj infrastrukturi, na zavidnoj razini.

Unatoč manjem proračunu, u Lepoglavi ne namjeravju ukinuti nijednu privilegiju naših građana niti povećati njihova davanja Gradu, kao, primjerice, komunalnu naknadu, doprinose ili prirez.

Zahvala

Marijan Škvarić ovom je prilikom zahvalio svima koji su postali partner Gradu na način da su prepoznali trud i upornost te na bilo koji način pomogli u realizaciji projekata – Ministarstvo gospodarstva, ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo turizma, ali i Hrvatske vode, Varkom, Ivkom, ŽUC, Varaždinska županija, Elektra… 

– Moj zadatak kao gradonačelnika je da osiguram ravnomjeran razvoj cijelog područja. Zaista smo uspješno većinu zacrtanog realizirali, pokušavamo i dalje, ne ovisi samo o nama, ali zahvaljujući partnerima i suradnicima uspijevamo i želim zahvaliti i svima koji su radili kao izvođači radova te se preporučamo za buduće projekte – rekao je na kraju svog govora uzvanicima na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Marijan Škvarić.

TROŠAK

Usporedbe radi, komunalna naknada je oko 450 do pola milijuna kuna, dok samo struja koju potršimo na 1400 lampi na gradskom području godišnje nas  oko 800 tisuća kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje