Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO “Kam su prešli oni lepi cajti“ najbolje znaju u Udruzi žena “Zipka“ koja je proslavila prvi rođendan

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Udruga žena „Zipka“ Črnec Biškupečki u Društvenom domu u Biškupcu u četvrtak. 2. svibnja, organizirala je manifestaciju pod nazivom “Kam su prešli oni lepi cajti“.

Riječ je o programu održanom povodom obilježavanja 1. godišnjice osnutka „Zipke“, u sklopu kojeg je priređeno druženje predstavnicama Udruga žena „Florijanke“ iz Kučana Donjeg, KUD-a Lepoglavski pušlek, Udruga žena Preslica Sračinec, te Udruga žena Vidovec.

Članice spomenutih udruga i domaćini za ovu prigodu su spravile različite tradicionalne, starinske kolače. Podsjećamo, Udruga žena „Zipka“ Črnec Biškupečki  osnovana je krajem travnja prošle godine s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja.

– Manifestacija je zamišljena kao međusobno druženje i upoznavanje Udruga, uz domjenak i prezentaciju tradicionalnih vrsta kolača, a sve u opuštenoj atmosferi uz glazbeni program Miroslava Rogara. Prošla godina bila nam je, s obzirom na to da djelujemo tek godinu dana, više nego ispunjena događajima. Naime, odradile smo dvije velike manifestacije od kojih je prva pod nazivom „Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje“ održana u listopadu, a porom je 2. prosinca slijedila „Kak je bilo negdar, a kak je denes“. Spomenute priredbe bile su odlično posjećene i na svakoj je bilo prisutno više od 100-njak osoba – ističe predsjednica Udruge Sanja Brežni-Blažunaj koja je napomenula da imaju odličnu suradnju i podršku kako sa Županijom varaždinskom, tako i sa Gradom Varaždinom.

Stoga ne čudi da su na javne pozive spomenutih JLS-a za 2024. godinu prijavile projekte za manifestacije „Kam su prešli oni lepi cajti“, „Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje“, te već tradicionalnu manifestaciju „Kak je bilo negdar, a kak je denes“.

– Svi spomenuti projekti su prihvaćeni, te ujedno moram napomenuti da se nadam kako ćemo krajem godine, ili najkasnije početkom iduće godine, u rukama držati knjigu Udruge žena Zipka s predstavljenim tradicionalnim, starinskim, autohtonim kolačima našega kraja. Bit će puna recepata, ali i prikaza običaja našega kraja. U postupku smo zaštite jednoga kolača pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, te se nadamo pozitivnom ishodu. Riječ je o kolaču kojem je glavni sastojak domaći pekmez od šljiva ili marelice, u kojem se moraju osjetiti komadići voća. Sastojci koji idu u kolač se ne važu, već se sve mjeri u čašama. Recept zasad ne bismo otkrivali – zaključila je Sanja Brežni-Blažunaj.

Kakva je bila atmosfera na druženju te što se sve od domaćih delicija moglo vidjeti i kušati pogledajte u galeriji fotografija:

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje