Povežite se s nama

Život i društvo

Svečanom sjednicom i dodjelom općinskih priznanja obilježen Dan Općine Mali Bukovec

Objavljeno:

- dana

U Društvenom domu Sveti Petar, uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju, u subotu je, 4. svibnja, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Mali Bukovec.

Svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Golec koji je pozdravio sve prisutne te im zaželio srdačnu dobrodošlicu.

U svom se govoru osvrnuo na važnost dana svetog Florijana, zaštitnika ove Općine. Kazao je kako mu je želja da druženje, uvažavanje drugih i lijepe riječi budu važnije od brzog, materijalnog života te da svi moraju biti ponosni na svoju općinu, zahvalivši svima onima koji su u prošlosti doprinijeli njezinu stvaranju. Dodao je da im je dužnost sačuvati je i razvijati za buduće naraštaje, za opće dobro svih njezinih žitelja, bez obzira na političke opredijeljenosti.

Općina Mali Bukovec, ističe Golec, svih je ovih godina poslovala pozitivno, s relativno malim proračunom, ali ipak konstantno povećavajući prihode, a vodstvo je uspijevalo obilato koristiti EU i nacionalne fondove te investirati u velike projekte, podižući na taj način standard Općine, s naglaskom na ulaganja u mlade.

– Danas, kada Općina slavi 31 godinu svoga postojanja i kada je svjesna svoje zrelosti, ljepote i pitomosti, mogu reći da sam ponosan na tri desetljeća njenog postojanja. To je bilo razdoblje u kojem smo razvoj vodili vrlo usmjereno i odlučno, činili to na promišljen i razuman način, za dobrobit i razvoj svakog mjesta i boljitak svih žitelja naše općine. Sada je pred nama veliki zadatak, a to je sačuvati život na selu, pretvoriti san naših očeva u zbilju, zaustaviti trend iseljavanja u okolne gradove i pretvoriti ga u obrnuti smjer, povratak iz grada u selo – poručio je predsjednik Vijeća.

Istaknuo je kako Općina ima jasnu viziju za godine koje dolaze te da glavna preokupacija mora biti ono po čemu će Općina biti poznata i što će trajno ostaviti mlađim naraštajima.

– Zato trebamo iskoristiti prirodna bogatstva i ljepote našega krajolika. Prije svega mislim na proizvodnju električne i toplinske energije preko geotermalne i solarne elektrane, turističko-rekreativne sadržaje i još dosta toga, no treba biti strpljiv, skroman, ali marljiv i uporan, radišan, onako kako smo naučeni i doći ćemo do prijeko potrebnih sredstava za realizaciju naših ideja – kazao je Golec pa zahvalio županu Anđelku Stričaku na podršci projektu geotermalne elektrane koji će se višestruko isplatiti i Općini Mali Bukovec i Varaždinskoj županiji.

Zahvalio je potom i svim kolegicama i kolegama iz Općinskog vijeća koje je od lani održalo osam sjednica i sve odluke donijelo jednoglasno, ali i načelniku te svima ostalima koji su doprinosili tome da općina Mali Bukovec bude mjesto ugodnog življenja, čestitajući im svima Dan Općine.

Osvrt na proteklu godinu

Prigodnim riječima prisutnima se potom uz pozdrave i čestitke povodom Dana Općine obratio općinski načelnik Darko Marković. Na početku svoga govora osvrnuo se na proteklu godinu, rekavši kako je 2023. bila još jedna uspješna godina u kojoj se ulagalo u uređenje Općine, a ponajviše u buduće investicijske projekte za koje se nada da će život i rad mještana učiniti kvalitetnijim i lakšim. Spomenuo je potom neke od značajnijih realiziranih projekata, sufinanciranih EU i državnim novcem.

– Upravo ćemo ovih dana ishoditi Uporabnu dozvolu za Društveni dom Županec, čija je dogradnja i rekonstrukcija započeta i dovršena krajem 2023. godine, a radi se o projektu vrijednom 141.000 eura. Nadalje, u protekloj godini realizirana je modernizacija nerazvrstanih cesta u Malom Bukovcu i Župancu u vrijednosti od 37.000 eura, za koju je najveći dio financijskih sredstava osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU – rekao je načelnik Marković i dodao da su se, osim ove investicije, redovito održavale i ostale nerazvrstane ceste i javne površine na području Općine.

– U centru naselja Sveti Petar smo u potpunosti zamijenili javnu rasvjetu s novom LED rasvjetom te smo kroz cijeli centar investirali u DTK infrastrukturu radi lakšeg polaganja budućih optičkih komunikacijskih kabela. Bio je to dio jednog većeg projekta kojim je ŽUC Varaždinske županije izgradio novi rotor u centru naselja, u potpunosti uredio dodatno križanje prema Kalničkoj ulici te izgradio nogostupe kroz cijeli centar. Osim centra, u Svetom Petru smo djelomično rekonstruirali i ostatak javne rasvjete kroz tri ulice: Harambašinu, Jalšićevu i Vinogradsku. Svo to ulaganje vrijednosti je nešto više 60.000 eura – kazao je Marković.

Dodao je da je u tim ulicama također započela zamjena starih drvenih stupova novima, kao priprema za rekonstrukciju distribucijske mreže kompletnog naselja i izgradnju nove trafostanice za cijelo naselje.

– U Malom Bukovcu postavljena je nova javna rasvjeta na Trgu sv. Katarine u vrijednosti od 11 tisuća eura, dok se u Novom Selu Podravskom adaptirao i uređivao Društveni dom. Također, dobivenim sredstvima iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i vlastitim sredstvima Općina je nabavila nova igrala za igralište Dječjeg vrtića „Krijesnica” te smo izgradili novu modernu ogradu oko Vrtića – istaknuo je.

Nadalje, govori, izrađena je projektna dokumentacija i ishođena pravomoćna Građevinska

dozvola za Rekonstrukciju nerazvrstane ceste NC001 u Malom Bukovcu, a vrijednost projekta iznosi nešto manje od milijun i pol eura.

– Uz to, uspjeli smo izraditi projektnu dokumentaciju i ishoditi pravomoćnu Građevinsku dozvolu za potpunu Rekonstrukciju općinske zgrade te ćemo u narednom razdoblju pomno pratiti natječaje na koje bismo mogli prijaviti jednu ovakvu sveobuhvatnu modernizaciju naše centralne javne zgrade – kazao je načelnik i zatim istaknuo projekte i demografske mjere koje Općina provodi za mlade, od onih najmlađih, do mladih obitelji koji kupuju nekretninu, ali i one koje se tiču brige o umirovljenicima.

Pritom kao najvažnije ističe 100.000 eura dobivenih iz NPOO-a za adaptaciju Dječjeg vrtića „Krijesnica” i osiguravanje novih prostora za najmlađe. U proteklih godinu dana, dodaje, nije se zaboravilo ni na socijalno ugrožene stanovnike, a nije se ni propustila prilika za sudjelovanje na brojnim nacionalnim i EU natječajima, stoga su pokrenute izrade brojnih projekata, strategija i dozvola, od kojih kao najvažnije ističe ishođenje pravomoćne Građevinske dozvole za izgradnju Vatrogasnog centra i Društvenog doma Mali Bukovec.

– I na kraju, svakako moramo spomenuti da je glavnina financijskih sredstava u protekloj godini uložena u naš najveći projekt, a to je tvrtka Bukotermal d.o.o. Naime, u 2023. godini ista je od strane Općine Mali Bukovec dokapitalizirana s iznosom od 291.000 eura iz vlastitih proračunskih sredstava. O projektu je gotovo sve već rečeno, no svakako moramo spomenuti da su unatrag godinu dana ispunjene sve obaveze tvrtke oko istraživanja te je trenutno u Ministarstvu gospodarstva na čitanju i provjeri od strane oformljenog Povjerenstva Projekt razrade eksploatacije eksploatacijskog polja Lunjkovec-Kutnjak. Nakon uspješne i pozitivne ocjene ovog projekta, krenut će se sa prvim koracima prema projektiranju geotermalne elektrane – kazao je Marković i pritom zahvalio i čestitao direktoru Bukotermala Alenu Požgaju, županu Anđelku Stričaku i svima koji su radili i još uvijek rade na ovom projektu koji će imati nemjerljiv značaj za općinu, ali i cijelu županiju.

Napomenuo je da ovakav primjer suradnje i investicija u energetiku od strane Županije i Općine ne postoji nigdje drugdje te da se pažljivo i temeljito idemo prema zacrtanom cilju. Pohvalio je tim zaposlenih u Općini, ali i zahvalio te čestitao svim mještankama i mještanima Dan Općine, kao i vatrogascima Dan svetog Florijana.

Riječ gostiju

Neki od uzvanika zbog ranije preuzetih obaveza nisu mogli prisustvovati svečanoj sjednici, ali su zato uputili audio čestitke, a jednu od njih uputio je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević.

Hrvatska Pošta d.d. i ove godine sponzorstvom prati sva kulturna događanja organizirana u sklopu proslave Dana Općine Mali Bukovec, pa se prisutnima s nekoliko prigodnih riječi obratio član Uprave Hrvatske pošte Siniša Šukunda.

Uime prisutnih gradonačelnika i načelnika obratio se načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić koji je istaknuo kako je uvijek ugodno na Florijanovo biti u Općini Mali Bukovec, gdje se već osjeća i kao domaćin zbog zaista velike suradnje i mnogo zajedničkih projekata.

– Imamo puno zajedničkih projekata poput dječjeg vrtića, imamo i zajedničku školu koju pratimo kroz cijeli rad, a tu su i projekti koju obuhvaćaju i jednu i drugu općinu. Imamo jako dobru suradnju s cijelom Upravom, pogotovo s načelnikom Markovićem i Općinskim vijećem – rekao je Vrbanić pa svim žiteljima čestitao Dan općine Mali Bukovec, kao i vatrogascima njihov dan, blagdan svetog Florijana.

Uime Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića te Varaždinske županije, prigodnu čestitku povodom Dana Općine uputio je i varaždinski župan Anđelko Stričak, čestitajući ujedno načelniku Markoviću i njegovom timu na svim rezultatima.

– Uvijek volim naglasiti da postoje općine velike duhom i velike idejama. A kada jedna mala općina, i po površini i po broju stanovnika i po financijskim sredstvima, kreće u izgradnju jedne geotermalne elektrane, e to je veliki duh i velika ideja. Cijeli vaš proračun nije dovoljan da se izbuši pola jedne bušotine, a treba ih pet. Jedna bušotina košta pet milijuna eura, znači „samo” još 25 milijuna eura treba da se izbuše bušotine da bi se mogla ta elektrana, koja opet košta oko 60-80 milijuna eura, izgraditi i staviti u pogon. To su te velike ideje i veliki duh, zaista trebaš biti hrabar da kreneš u tom smjeru – konstatirao je župan i izaslanik premijera, pa nastavio:

– Kada dođete na ovo područje, vjerujem da svi primjećujemo kako su sva polja, sve oranice obrađene. To nam najbolje govori o tome da su ovdje zaista vrijedni ljudi. Općina je poznata po cvjećarskoj proizvodnji, ratarskoj, a isto tako po povrtlarskoj. Od prošle svečane sjednice do danas, na europskoj razini smo zaštitili još jedan poljoprivredno-prehrambeni proizvod, to je ludbreški hren koji se, između ostalog, proizvodi u ovome kraju – rekao je Stričak.

Podsjetio je potom i na manifestaciju Rikićevo proljeće, održanu prije dva mjeseca u Novom Selu Podravskom, koja se održava u spomen ili kao podsjetnik na nezaboravne Gruntovčane i koja serija nas uvijek iznova nasmije i razveseli.

– Ono što je zanimljivo, i što kao Županija planiramo podržati, to je da se Novo Selo Podravsko proglasi Hrvatskim Selom Ruža. Najveća proizvodnja ruža je u tom mjestu. Mi smo već odradili određene korake, zadužio sam vodstvo Srednje poljoprivredne škole u Vinici da vas kontaktira i da vidimo na koji način da to odradimo, da damo tom lijepom kraju još jednu dodatnu notu, manifestaciju – poručio je Stričak i potom nabrojao sve velike projekte Varaždinske županije, realizirane od prošle godine do danas, od kojih ih se najviše odnosilo na zdravstvo i obrazovanje.

Laureatima dodijeljena javna priznanja

Kao što to obično biva, svečana sjednica bila je prigoda da se istaknutim pojedincima i društvima, odnosno obrtima, uruče javna priznanja Općine Mali Bukovec.

Tako su Priznanja Općine Mali Bukovec za postignute rezultate na svjetskom prvenstvu u Liverpoolu u mažoretu i za promociju Općine Mali Bukovec uručena Marti Kovaček, Larisi Kovaček i Teni Herega, članicama Ludbreških mažoretkinja.

Priznanja Općine Mali Bukovec za postignute rezultate na međunarodnom plesnom natjecanju u Pragu i Bratislavi te za promociju Općine Mali Bukovec dodijeljena su Pauli Kovaček, Karli Hladnić i Katji Blatarić, članicama KUD-a „Anka Ošpuh”.

Dodajmo da su u zabavnom dijelu programa nastupili Kvintet „Garestin Brass“ i Mali čuvari baštine Osnovne škole Veliki Bukovec.

Život i društvo

Općina Sračinec izdašno darivala obitelji novorođene djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicionalno sredinom godine, održava se susret načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca s roditeljima djece rođene u prvoj polovici godine.

Tom im je prilikom načelnik čestitao i podijelio simboličnu pomoć u iznosu od 200 € za prvo, 300 € za drugo i 400 € za treće i svako sljedeće dijete u obitelji.

– Uvijek se najviše veselim ovom susretu, kada na neki način izražavamo dobrodošlicu našim novim sumještanima. Hvala vam što ste se odlučili na proširenje obitelji i čestitam vam na tome. Općina Sračinec ima status Općine prijatelja djece, a to dokazujemo svojim radom i ostvarenim rezultatima. Jedna smo od rijetkih sredina u Hrvatskoj koja nema listu čekanja za upis djece u dječji vrtić. Kako bismo zadovoljili još veće potrebe, upravo ga nadograđujemo, očekujemo da ćemo u veljači iduće godine moći dodatno povećati standard predškolskog odgoja u novim odgojnim skupinama. U našem će proširenom vrtiću tako biti mjesta za 250 djece. Iako nismo osnivač naše Osnovne škole, neprekidno ulažemo u standard i opremu, škola ima jednosmjensku nastavu i produženi boravak za roditelje koji rade, financiramo odlazak na natjecanja i ponosni smo na uspjehe naših učenika. Za one starije, osiguravamo stipendije i božićnice za studente. Da je naša općina poželjna destinacija, posebno za mlade obitelji, dokazuje i činjenica da smo u protekle četiri godine izdali oko 200 građevinskih dozvola za izgradnju obiteljskih kuća i zgrada, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec u svom obraćanju roditeljima novorođene djece.

U prvoj polovici godine rođeno je ukupno 16 novih mještana Sračinca i Svibovca Podravskog, devet djevojčica i sedam dječaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje