Povežite se s nama

U fokusu

Tvrtke koje se bave otpadom žele seliti kraj MBO tvornice!

Objavljeno:

- dana

ZBOROVI

Sve tvrtke koje se bave skupljanjem i obradom otpada čelnici Grada Varaždina namjeravaju preseliti na istu lokaciju: u Brezje pokraj MBO-tvornice.

Informacija da se upravo to predviđa prijedlogom novog Generalnog urbanističkog plana ogorčila je stanovnike Biškupca i Gornjeg Kučana, koji su se okupili u srijedu i četvrtak na zborovima građana.

U zadnji tren

Čelni ljudi 7. MO-a i MO-a Kučan Gornji Juraj Rožić (Reformisti) i Tamara Šabić (SDP) su tek 7. siječnja doznali za namjeru da se 20 hektara zemljišta (južno od prometnice koja od obilaznice  ide prema MBO-u) želi rezervirati za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada. Tog dana je, naime, održano javno izlaganje rješenja iz prijedloga GUP-a i to u sklopu javne rasprave koju je komunalni pročelnik Mario Sambolec zakazao u terminu od 29. prosinca do 12. siječnja.

– To je doista neuobičajeni termin za javnu raspravu, za koju sam poziv dobio svega nekoliko dana prije. Prema popisu koji su mi dali u Gradu, u Varaždinu je 30-ak tvrtki koje se bave otpadom. Objasnili su nam da svaka od njih može tražiti i dobiti zemljište u Brezju nakon što im istekne postojeća dozvola. To ne smijemo dopustiti. Zar nije dovoljno to što se ovdje već nalaze bale smeća? – upitao se Rožić u četvrtak u Biškupcu.

Tamara Šabić je napomenula da prigovore treba hitno pripremiti, jer je rok do 20. siječnja.
– Najgore od svega je što sam u Gradu bila tražila da se novi vrtić izgradi u Gornjem Kučanu. Tada su mi rekli da to nije moguće, jer je u blizini MBO tvornica, što nije dobro za djecu. I sada pokraj te tvornice planiraju preseliti sve tvornice koje se bave otpadom! – istaknula je.

Suprotstavimo se!

Da se tome moraju suprotstaviti rekli su i nezavisni gradski vijećnik Stjepan Cepanec te županijska vijećnica ZS-a Mirjana Kolarek Karakaš. – Protiv ovakve namjere moraju se pobuniti svi stanovnici Varaždina, jer već sada bale smeća utječu na naše zdravlje. Kada su poplave, sve ide pod zemlju. Na našem području je najviša incidencija malignih bolesti – upozorila je.

 

Javna rasprava je održana u neuobičajenom terminu od 29. prosinca do 12. siječnja

I dok se pročelnik Mario Sambolec ispričao, stigao je dogradonačelnik Vjeran Radelić (SDP), koji živi u Biškupcu. Iako je u izvršnoj vlasti, istaknuo je da ni on nije dobio odgovor zašto se u Brezju želi rezervirati prostor za tvrtke koje se bave otpadom! – Nisam zadovoljan što se to planira svega 500-tinjak metara od obiteljskih kuća. Zašto baš u Brezju? Moramo poslati prigovor, dajte da se čuje i naš glas! – poručio je.

Josip Vrček, stanovnik južnog dijela grada, ustvrdio je da termin u kojem je održana javna rasprava te kratki rok za predaju prigovora upućuju na to da se sve radi “na prepad“.

– Protiv smo ovoga. Doktorica je rekla koliko je to opasno. Budimo složni! – pozvao je 40-ak okupljenih građana.
Odlučeno je da će 7. MO Biškupec i MO Kučan Gornji podnijeti zajednički prigovor, zatražiti da se odustane od takve namjere budući da je vodocrpilište Bartolovec već sada ugroženo zbog bala, a nove tvrtke koje se bave otpadom značile bi još veću prijetnju.

“To su zahtijevali građani i vijećnici“

“Važećim GUP-om Grada Varaždina je gradnja građevina za gospodarenje otpadom omogućena na svim površinama zona gospodarske namjene proizvodno-poslovne – G. Sukladno zahtjevima građana i opetovanim upitima gradskih vijećnika, u Prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a ta je mogućnost svedena na jedno određeno područje, isključivo na rubno, južno područje Brezja, južno od prometnice koja ide od obilaznice prema MBO-u, označeno kao gospodarsko komunalna – GK zona. Samo na tom području bit će moguće obavljati gospodarsku djelatnost gospodarenja otpadom”, odgovorili su iz Grada Varaždina.

Naveli su da su izmjene i dopune GUP-a pokrenute na temelju starog zakona, a važeći propisuje da se javna rasprava održi u roku od dvije godine od stupanja na snagu, što je isteklo 31. prosinca. – Uzimajući u obzir kraj godine i blagdane, rok za podnošenje očitovanja i primjedbi produžen je nakon završetka javnog uvida još tjedan dana i to do 20. siječnja i ne može biti produžen – istaknuli su.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje