Povežite se s nama

U fokusu

Brojni poticaji za privlačenje investitora

Objavljeno:

- dana

Poslovna zona Brezje

Varaždinska poslovna zona Brezje, sada podjeljena u četiri zone, formirati će se kao jedna zona, veličine 157 ha, od čega je 103 ha u gradskom vlasništvu. Najavio je to na razgovoru s novinarima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš,  predstavljajući programe poticanja razvoja gospodarstva.

Cilj je da varaždinska poslovna zona Brezje postane najprivlačnija zona za domaće i strane investitore

Gradonačelnik je pozvao sve zainteresirane strane na uključivanje u raspravu o nacrtima odluka, koje će se pred vijećnicima naći na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća za dva tjedna. – Pozivam sve obrtnike, poduzetnike, gospodarstvenike i udruge da razmotre naš prijedlog i daju svoje prijedloge u cilju što bolje pripreme zone za buduće investitore, apelirao je gradonačelnik te istaknuo kako je cilj da varaždinska poslovna zona Brezje postane najprivlačnija za domaće i strane investicije.

Povlastice

Zemljište nije unaprijed parceliziranonego će se „prekrajati“ prema željama investitora.

-Nakon dugo smo godina, lani oslobodili zemljište koje je bilo u zakupu Biotehnološkog parka i time dobili 103, danas slobodnih gradskih hektara. Zahvaljujući takvom razvoju situacije stvoreni su uvjeti za poslovnu zonu u Gradu u kojoj se ima što ponuditi investitorima, rekao je Habuš.

Investitore u Brezje očekuju brojne povlastice – za kupovinu zemljišta, financiranje prenamjene, smanjenje komunalnog doprinosa za 50 posto za investicije u proizvodnju te za objekte poljoprivredne proizvodnje, oslobađanje investitora plaćanja komunalne naknade… O kolikim će popustima biti riječ ovisi o vrijednosti investicije i broju otvaranja novih radnih mjesta.

 

Investitore u Brezje očekuju brojne povlastice – za kupovinu zemljišta, financiranje prenamjene, smanjenje komunalnog doprinosa za 50 posto za investicije u proizvodnju te za objekte poljoprivredne proizvodnje, oslobađanje investitora plaćanja komunalne naknade… O kolikim će popustima biti riječ ovisi o vrijednosti investicije i broju otvaranja novih radnih mjesta.

-Tako će primjerice investitori, čije će ukupno ulaganje biti iznad 700 tisuća eura uz deset zaposlenika, zemljište dobiti po 30 posto nižim cijenama uz komunalni doprinos i komunalnu naknadu nižu za 50 posto tijekom godine dana. Investitori koji ulože iznad tri milijuna kuna i zaposli 30 radnika, dobiti će 60 posto popusta dok će oni koji u svoju investiciju u Brezju ulože preko 10 milijuna kuna i zaposle najmanje sto radnika „proći“ i 80 posto jeftinije pri kupovini zemljišta i jezinoj prenamjeni. Proporcionalno ulaganjima smanjivati će se i visina komunalnog doprinosa i komunalne naknade, nabrajao je Habuš povoljnosti kojima se namjerava privući što veći broj investitora te zemljište nije unaprijed parceliziranonego će se „prekrajati“ prema željama investitora.  

Brownfield investicije

Pravo na umanjenje komunalne naknade i komunalnog doprinosa ostvariti će i investitori koji će investirati na vlastitom zemljištu odnosno oni koji će zemljište kupiti od privatnih vlasnika. Investitore koji se odluče za proširenje postojećih gospodarskih kapaciteta ili za ponovno stavljanje u funkciju zapuštenih i neiskorištenih gospodarskih kapaciteta (brownfield investicije), Grad će osloboditi od plaćanja 50% komunalne naknade na rok od jedne do tri godine.

Za investitore u području brownfield investicija Grad je predvidio i određene financijske poticaje poput subvencije kamate na kredite kod komercijalnih banaka, potpore i kredita poduzetnicima, preuzimanje dijela razvojnih troškova i sl. što će biti regulirano posebnom odlukom Gradskog vijeća.

– Dakle, u nizu poslovnih zona, poticajnim ćemo mjerama napraviti veliki iskorak. Poslovna zona Brezje nalazi se na odličnom položaju pa, uz sve poticaje nema razloga sumnjati u njezin uspjeh.

“Bale nisu prepreka”

“Pitanje kad će “otići” bale, samo je, pitanje trenutka. Velika su očekivana od novog ministra zaštite okoliša i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati sastanak i riješiti problem”,  vjeruje gradonačelnik

Na pitanje neće li velika količina varaždinskih bala smeća, smještenih u Brezju, utjecati na investitore, gradonačelnik je rekao: – Danas dolaze predstavnici jedne međunarodne mesne industrije, Znaju za bale, ali njihov dolazak potvrđuje da ih to nije omelo u namjeri potencijalne investicije. Naravno, to ne znači da će bale ostati tamo. Naglasio je Habuš. Iako, naravno nije mogao reći kad će bale „otići“ iz Brezja jer to za sad ne zna nitko. – To je samo pitanje trenutka. Velika su očekivana od novog ministra zaštite okoliša i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati sastanak i riješiti problem, vjeruje gradonačelnik.

Govoreći općenito o gradskoj poduzetničkoj klimi, Habuš je naglasio vidljive pozitivne pomake. – Izgradili smo hotel, poćinje gradnja Caritasovog centra, očekuje se izgradnja novog studentskog doma dok je već sad, kako veli, aktualna aktivna stanogradnja. Sve u svemu, gradonačelnik smatra da je u Gradu zavladala pozitivna klima te da će tako i ostati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje