Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski trio Eldan – dobri duhovi hrvatske lutkarske scene

Objavljeno:

- dana

KREATIVNO

Temperament i hiperaktivnost, flegmatičnost i smirenost i „od svega pomalo“. Ovaj, naizgled spoj nespojivog, rezultirao je novom Umjetničkom organizacijom Gllugl.

Hoće li i koliko oprečni karakteri blizanaca Filipa i Nikše te njihovog oca Petra Eldana biti prednost ili mana u njihovom tek osnovanom umjetničkom projekta varaždinske nezavisne scene, Glluglu, gledatelji su imali  priliku vidjeti već danas, 21. veljače,  na premijeri dječje lutkarske predstave „Uspavanka za Bellu“ u varaždinskoj Glazbenoj školi.

Osnivački obiteljski trio i dvoje članova – glumica i lutkarica Katarina Arbanas i glumac HNK Varaždin Zvonko Zečević – paralelno  s “Uspavankom za Belu” , u koprodukciji s HNK Varaždin radili i dalje rade ii na predstavi „Kvadratura kruga“ – autorskom projektu nastalom glumačkom improvizacijom. Uslijedit će predstava „Miris dunje“, monodrama uz klavir Zvonka Zečevića.

Bogati repertoar

Gllugl je kratica triju djelatnosti – glume, lutkarstva i glazbe, govori Filip Eldan, umjetnički voditelj organizacije

Iako su tek održali  prvu premijeru, Glluglovci imaju zgotovljen kazališni repertoar za cijelu sezonu. – Gllugl je kratica triju djelatnosti – glume, lutkarstva i glazbe, govori nam Filip Eldan, umjetnički voditelj organizacije. Filip je jedini „dužnosnik“ u Glluglu i odmah je ostaloj dvojici suosnivača dao do znanja da – zaborave na nepotizam! 

Uz želju da rade što, kako i kad žele, da se umjetnički izražavaju bez tutora koji će im odabirati repertoar, cilj im je, veli Filip, pridonijeti razvoju gotovo zanemarene lutkarske scene u Hrvatskoj. – Lutkarska je scena nepravedno marginalizirana. Šteta je da se to događa i u Hrvatskoj, koja kao jedina zemlja u regiji uopće ima studij lutkarstva, na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, govori Filip. Želja mladih glumaca i lutkara je da lakše produciraju i promoviraju projekte te s njima sudjeluju na festivalima. Hrvatskoj najbliži studij lutkarstva je u petstotinjak kilometara udaljenoj Slovačkoj.

“Lutkarska je scena nepravedno marginalizirana”, Filip Eldan

Bogati, raznoliki  repertoar

Repertoar Gllugla bit će raznolik. Od glazbenih, glazbeno-scenskih i dramskih projekata, „vatreno krštenje“ prošli su već spomenutom, kako je Filip Eldan naziva, „predstavom s puno songova koja podsjeća na mjuzikl“, “Uspavankom za Bellu”. 

 

Iako su tek održali prvu premijeru, Glluglovci imaju zgotovljen repertoar za cijelu sezonu

 

– Iako ulazi u repertoar za djecu, ne bih je baš tako sigurno uvrstio u tu kategoriju. Ima tu i puno zanimljivosti koje će djeci biti zabavne, a starije podsjetiti na neka druga vremena. Inače, sveukupno je devet likova, pojašnjava zabavnu, ali, kako klincima, tako i odraslima danas poučnu priču Filip Eldan.

Predstava traje jedan školski sat, koliko je utvrđeno da djeca mogu zadržati koncentraciju. Lutkarske će se predstave igrati u Glazbenoj školi, pa je ondje trenutno i baza Glluglovaca, zahvaljujući dobrohotnosti Davora Matačića. Jednako im je tako ususret izašla i intendantica HNK-a Jasna Jakovljević, gdje će se igrati dramske predstave.

I dok je jedan premijeru očekujivao s velikim viškom adrenalina (Filip), drugi smireno odrađujivao svoje pretpremijerne zadatke (Nikša), a treći pun energije stabilno čekao prvu predstavu (Petar), jedino što je preostalo majci Renati, učiteljici “s obje noge na zemlji”bilo je da istrpi sve hirove svoje umjetničke družine.

Uspavanka za BelLu

Roli, labrador iz fine obitelji, i ulična “cura” Tonkica susreću se kad Rolija, dok vodi svoju slijepu gazdaricu u školu, djevojčicu Gretu, otme zlica. Uspije pobjeći i izgubiti se u gradu i nailazi na družinu u kojoj je i prelijepa Tonkica… Okosnica je to sadržaja premijere 21. veljače u Glazbenoj školi. Sve to, i još puno toga, Eldani su otkrili na konferenciji za novinare u “Long playu”, uz bogat glazbeno-scenski program.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje