Povežite se s nama

Kultura

I ove godine Dani Zlate Brzeske uz bogata događanja

Objavljeno:

- dana

I ove se godine održavaju Dani Zlate Brzeske u spomen na omiljenu autoricu poezije i proze iz Velikog Bukovca.

Riječ je o četverodnevnoj manifestaciji koja je počela u četvrtak, 7. ožujka, u Donjoj Dubravi, gdje je održana književno-likovna-foto kreativna radionica „Zavičaj uz rijeku Dravu”, kao i predstavljanje knjige za djecu Zdenke Matijaš Josić „Red dobrih riječi”, nagrađene prvom nagradom na književnom natječaju „Albatros 2023.” te slikovnice Ladislave Šarec „Dječji svijet”.

U organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica, manifestacija je nastavljena u petak u Osnovnoj školi u Velikom Bukovcu.

Ondje je održano proglašenje najboljih na književnom natječaju učenika osnovnih škola podravsko-međimurskoga kraja uz rijeku Dravu, naziva „Zavičaj uz rijeku Dravu”. Sudjelovali su nagrađeni učenici i njihovi mentori, a predstavljen je i peti Zbornik radova spomenutog natječaja, u čijem su programu sudjelovali učenici OŠ Veliki Bukovec. Održana je potom i izložba najnovijih knjiga u izdanju Udruge „Vendi”.

Suorganizatori ovog događaja su Osnovna škola Veliki Bukovec i Udruga žena Veliki Bukovec, a pokrovitelji Općina Veliki Bukovec, Općina Mali Bukovec i Općina Đelekovec.

Zlata Brzeska za života je izdala tri knjige, a osim što je pisala, izrađivala je ručne radove, umjetnička djela od konca, loščinja i slame, aktivno je sudjelovala u društvenom životu, pomagala udrugama te sudjelovala u humanitarnim akcijama. Preminula je 9. rujna 2018. godine, a njoj u čast od 2019. održava se manifestacija Dani Zlate Brzeske.

Općinski načelnik Franjo Vrbanić kazao je kako je Zlata ostavila neizbrisiv trag na podravskom području te da sjećanje na nju nikada ne blijedi.

– Zračila je dobrotom i kada biste je sreli, uvijek biste naišli na pozitivu, veselje i lijepu riječ. Stoga smo ovu manifestaciju već učinili tradicionalnom jer želimo da te pozitivne emocije širimo i prenosimo putem naših najmlađih. Osim toga, na taj način čuvamo našu kulturnu baštinu i promoviramo naš kraj. Drago mi je da se svake godine uključi velik broj škola jer kreativan rad učenika od velike je važnosti u njihovu razvoju i napretku – istaknuo je Vrbanić te zahvalio OŠ Veliki Bukovec i Udruzi „Vendi” na odličnoj organizaciji.

Treći dan manifestacije domaćin je Mali Bukovec, gdje je također biti predstavljen zbornik radova, uz nastup učenika OŠ Veliki Bukovec. Osim zbornika, ppredstavljene su i tri knjige Đurđice Milosavljević, Mladena Levaka i Bojane Dujmović Kežman te Mladena Levaka i Ivane Nemec, te je održana izložba ilustracija Bojane Dujmović Kežman i Sonje Đurkin. Program su popratili glazbeni gosti Ivo Kovač Kaj i Karlo Delić.

Dodajmo da je u Velikom Bukovcu prisutan bio i Mladen Levak, predsjednik udruge „Vendi” iz Đelekovca, mjesta u kojem će u nedjelju kreativnom književnom i likovnom radionicom, predstavljanjem knjiga, izložbom ilustracija te plesnim, glumačkim i glazbenim nastupom završiti ovogodišnji Dani Zlate Brzeske.

– Ovo je već peta godina da smo raspisali književni natječaj „Zavičaj uz rijeku Dravu” na koji se svake godine odazove više od 10 škola, a ove godine sudjelovalo ih je 13 s područja uz rijeku Dravu, odnosno s podravskog i međimurskog kraja. Drago mi je da je to postao zanimljiv tradicionalni susret za koji učenici već na početku akademske godine počinju pripremati svoje radove. Svake godine izlazi i zbornik radova s natječaja, a proglašenje najboljih uvijek je u Velikom Bukovcu – rekao je Mladen Levak.

Kultura

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu.

Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, u Varaždinu i završava 1. lipnja, a novitet je održavanje projekcija i u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu u suradnji s partnerskim institucijama.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Varaždinu i Rijeci, organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA fokus razvoja publike odlučili su staviti na Varaždinsku županiju gdje će se održavati cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja festivala. Tako su uz već stalne partnere i suorganizatore P4 i POU Varaždin, ove godine pridruženi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof i POU “Đuro Arnold” Ivanec.

Konferenciji za medije tako su se uz dogradonačelnika grada Varaždina Miroslava Markovića te organizatore festivala pridružili i ravnatelji partnerskih institucija – Lana Velimirović Vukalović, Tina Putar i Branko Dijanošić.

Na službene projekcije, njih čak 23, već sad je najavljeno više od 2000 djece i mladih koji će odabrati one najbolje iz RAFI sekcije, a riječ je o profesionalnim animiranim filmovima pristiglih iz cijelog svijeta.

VAFI sekcija započet će u četvrtak prigodnim programom u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a na sam festival stiže više od 70 domaćih i stranih gostiju. Osim likovno-kreativnih radionica za djecu sudionike VAFI-ja, njihovi mentori te student i obrazovni djelatnici sudjelovat će na dvodnevnom simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Uz desetak zanimljivih domaćih i stranih predavača, svoje masterclass predavanje održat će i ambasador festivala Josh Staub. Staub je filmski redatelj, scenograf i supervizor vizualnih efekata koji je radio za Walt Disney Animation Studios i Netflix Animation, a sudjelovao je u više od 20 filmskih projekata uključujući Oscarom nagrađene filmove Frozen, Paperman i Feast. Uz svoje filmske i druge projekte, Josh Staub također predaje filmsku umjetnost na USC School of Cinematic Arts te je jedan od osnivača organizacije Rise Up Animation, koja se zalaže za povećanje raznolikosti u industriji animacije. I kao što sam ističe, suradnja s doslovno stotinama nevjerojatno talentiranih umjetnika i tehničara na ogromnim projektima je uzbudljiva i ispunjavajuća, ali baš zbog toga on osjeća potrebu slikati i crtati manja djela kod kuće kao osobni kreativni izlaz. Upravo jedan dio iz njegove serije slika pod nazivom Signs of Burbank, bit će uz ostale zanimljive radove koji ilustriraju Staubovu neobično zanimljivu i svestranu umjetničku osobnost, predstavljen na izložbi u četvrtak u sklopu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala u Centru P4.

Josh Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije više godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala, a 2022. godine je bio i na čelu VAFI žirija. To što je on od ove godine ambasador VAFI-ja je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj filmskoj manifestaciji.

Za zanimljivi i raznovrsni službeni program organizatori zahvaljuju ovogodišnjim selektorima festivala – Ivani Ivančić Medved i Ani Sever u VAFI sekciji, te Dubravki Kalinić Lebinec i Bošku Piculi u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo rekordnih 1133 animirana filma iz preko 92 zemlje svijeta. Riječ je o 289 filmova u VAFI sekciji te 844 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrana su 162 filma koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 90 u VAFI sekciji, te 72 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Hrvatske Kata Gugić animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala.

– Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu, a VANIMA se kao i uvijek festival trudi održati na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki i zahtjevni projekt koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete. Nadamo se kako će Centar kreativnih industrija koje vodi POU Varaždin biti gotov kroz dvije do tri godine. Centar kreativne industrije, projekt čija vrijednost prelazi 6 milijuna eura, je potpuno nova stvar u Varaždinu u kojoj će i VAFI & RAFI festival naći svoju novu dimenziju sa svim radionicama i sadržajima koji nosi takav projekt. Izražavam podršku Grada Varaždina ovakvim projektima i želim svim sudionicima puno uspjeha. Program je vrlo bogat i drago mi je da su se uključile i kolege iz Varaždinske županije. To će također dati novu dimenziju festivalu. – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora i partnera – Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.

– Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine – istaknuo je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje