Povežite se s nama

U fokusu

Prve parcele na dražbu, cijena kvadrata 120 kuna

Objavljeno:

- dana

NOVA ZONA

Prve četiri parcele u tek formiranoj Gospodarskoj zoni Brezje na prodaju će biti ponuđene već u roku od mjesec dana.

Najavio je to komunalni pročelnik Mario Sambolec i istaknuo da će to biti prvi test stvarne cijene zemljišta u novoformiranoj zoni. Prema procjeni iz Elaborata koji je u veljači izradila tvrtka VIP iz Varaždina, prosječna cijena jednog četvornog metra u zoni je 120,55 kuna. To će ujedno biti početna cijena za parcele koje se nalaze između tvrtki Comprom i Solvis, a koje će biti ponuđene putem javne dražbe.

Za parkiralište?

– Tvrtka Comprom je Gradu poslala pismo namjere u kojem je iskazala interes za kupnju nekretnina, na kojima bi željeli urediti parkiralište. Četiri parcele ćemo ponuditi na javnoj dražbi, pa će biti vidljivo kakav je interes i koliko će zainteresirani biti spremni ponuditi. Činjenica jest da kroz te parcele prolazi dalekovod, uz koji se prostire zaštitni pojas, što ruši cijenu – rekao je Sambolec.

Naveo je da će većina parcela biti ponuđena na prodaju po procijenjenoj prosječnoj cijeni, dakle po 120,55 kuna, ali da postoji mogućnost da se za pojedine, atraktivnije parcele zatraži posebna procjena.

– Parcele su manje ili više vrijedne, no činjenica je da infrastrukture nema. Postoje i konkretna ograničenja koja utječu na cijenu, kao što su magistralni plinovod i dalekovod, uz koje se prostire zaštitni pojas na kojemu nije moguće graditi – naveo je Sambolec.

U Elaboratu je napomenuto da se na području Gospodarske zone nalazi deponij s balama smeća. „Bale su u dosta lošem stanju, pa posljedično dolazi do raspadanja istih te njihov utjecaj na tlo od ispod. S obzirom na navedeno, bit će nužno izvršiti zamjenu tla“, istaknuto je.

– Bale su psihološka barijera koju ozbiljan investitor može otkloniti – ističe Sambolec, iz čega je jasno da smatra da bale ne mogu biti prepreka za investicije.

Staze za radnike

U Elaboratu se ukazuje i na to da u Zoni treba izgraditi prometnice i infrastrukturu. – Varkom i HEP dali su očitovanje da će nas pratiti, a uz to je u gradskom proračunu osigurano 5,7 milijuna kuna, od čega većina za izgradnju pješačko-biciklističke staze, a manji dio za drugu infrastrukturu – naveo je. Na pitanje jesu li pješačko-biciklističke staze u funkciji razvoja Gospodarske zone, Sambolec je odgovorio potvrdno. – Da, jer će te staze koristiti radnici koji će ići pješice ili biciklom na posao. Riječ je o stazi koja sada dolazi do Lidla i tu prestaje – objasnio je.

 

Dražba ide jer je Comprom iskazao interes za kupnju parcela uz svoje zemljište

Gotovo cijela Gospodarska zona Brezje je u zoni arheološke baštine, a Sambolec ni u tome ne vidi prepreku za ulaganja. – Odradili smo konzultacije s Konzervatorskim odjelom i saznanja su da arheološko nalazište ima određenu vrijednost, ali ne takvog tipa da bi to zaustavilo investicije – zaključio je

 

Nema gospodarenja otpadom!

Da bi Gospodarska zona Brezje egzistirala, potrebno je izmijeniti Generalni urbanistički plan, istaknuto je u Elaboratu. Izmjene GUP-a su u proceduri, a Sambolec je najavio da će taj dokument ponovno biti upućen u javnu raspravu. – Prema važećem GUP-u, Brezje je zona gospodarske namjene s mogućnošću djelatnosti oporabe otpada. Tu djelatnost smo planirali svesti na područje od 20-ak hektara, no građani i mjesni odbori su inicirali dodatno promišljanje prostora, što je prihvaćeno. Prijedlog ćemo ponovno uputiti na javnu raspravu, pri čemu je novost da na području cijelog grada neće biti mogućnosti gospodarenja otpadom. Naravno, tvrtke koje imaju uporabne dozvole nastavit će raditi u postojećim gabaritima – istaknuo je Sambolec.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje