Povežite se s nama

Kultura

Niti sam maštala niti željela biti umjetnicom

Objavljeno:

- dana

Izložba grafika Vide Meić u Galeriji Matice Hrvatske

Prije: uzbuđenje, strah, ispunjenost. Poslije: zbunjenost, tuga, veselje. Ovo su prve tri emocije koje padaju na pamet mladoj varaždinskoj umjetnici Vidi Meić kad odgovara na pitanje kako se osjećala prije i poslije otvorenja svoje prve samostalne izložbe prošloga tjedna u zagrebačkoj Galeriji Matice hrvatske. Jer, prva je izložba sama po sebi vjerojatno već stresna, pa kad se tomu pridoda mjesto njezina održavanja… Hrabar korak studentice završne godine diplomskog studija Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu.

Izvan stereotipa

Izložene grafike završetak su dvogodišnjeg ciklusa, a kao najbitniji njihov segment Vida ističe istraživanje i proces

No, 53 grafike istog formata, 64×64, u kojima kombinira kartonski tisak s kolografijom,  tehnika lijepljenja materijala na matricu čime nastaje niz apstraknih formi, različitih tekstura oblika i boja koje je izložila na svom prvom samostalnom koraku na umjetničkoj sceni, Vidi Meić su donijele pohvalne kritike publike i struke. Tako je gužva na otvorenju, kojom je umjetnica i sama bila iznenađena, bila tek uvod u odličnu posjećenost izložbe, koja će za razgled ostati otvorena do 13. ožujka.
Dok će velik broj umjetnika uglavnom reći da su to oduvijek željeli biti, Vidin je slučaj suprotan. 

Smatram da je umjetnost  za mene najbolji put zato jer sam naučila biti kreativna, a u današnjem svijetu smatram da je krativnost bitna u svim aspektima života,  a ne samo u umjetnosti

Prva ljubav – fotografija

– Niti sam maštala niti željela biti umjetnicom. Štoviše, ja sam ta koja je razmišljala kako mi to može biti hobi i kako je bolje naći si neko sigurnije zanimanje – veli. I dodaje: – Tijekom osnovne škole jako me privlačila fotografija i zaista sam se njom i bavila. Tek tu i tamo bih doma nešto nacrtala. Tijekom gimnazije doslovno nisam taknula kist, a i fotoaparat sam koristila rijetko. Stoga mi upis na Akademiju nije bio na kraj pamet – govori Vida. I dok njoj to, dakle, nije padalo na pamet, roditelji su, kaže, ti koji su joj povremeno natuknuli tu opciju, ali nikad je ni na što nisu nagovarali. Tako je Akademiju upisala nizom (ne)sretnih okolnosti. 

Kreativnost

 

Gužva na otvorenju izložbe Vide Meić, kritike struke i publike – pohvalne

– Nikad to nisam požalila. Štoviše, smatram da je za mene to najbolji put zato jer sam naučila biti kreativna, a u današnjem svijetu smatram da je krativnost bitna u svim aspektima života a ne samo u umjetnosti – priča Vida, koja, suprotno stereotipu o umjetnicima-boemima, kaže da ne vidi sebe “zatvorenu u atelieru na tavanu”. Izložene grafike završetak su dvogodišnjeg ciklusa, a kao najbitniji njihov segment Vida ističe istraživanje i proces. Na pitanje mora li umjetnik danas podilaziti tržištu, odgovorit će kako umjetnik to niti ne mora. 

– Naravno da mora zaraditi za život, ali ako podilazi tržištu više nije umjetnik. Zato mora imati i neki posao – zaključuje Vida Meić nakon što se još uvijek nisu slegle one tri emocije poslije otvorenja: zbunjenost, tuga i veselje. – Čula sam šale da je postizložbena depresija sasvim normalna. Ako je suditi prema odazivu na njezinu prvu izložbu, takvih će depresija biti još mnogo.

Originalnost i  zrelost

“Vidine grafike, u koje je unijela didaktičku komponentu, progovaraju autentičnošću i originačnošću. Zrelost i ozbiljnost kojom je Vida pristupila ostvarenju izložbe odaju istinsku predanost i senzibilitet mlade umjetnice i najavljuju još mnogo zanimljivih i uspješnih projekata koje će ostvariti njezin prduktivan i kreativan um”, Iva Bagarić.

Izvor:
Foto:

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje