Povežite se s nama

Život i društvo

Za 25.000 automobila tek devet parkirališnih mjesta, gdje parkirati?

Objavljeno:

- dana

GUŽVE KOD POREZNE UPRAVE

Davorka Hrnčić u varaždinsku Poreznu upravu dolazi godinama, a tek nedavno prvi je put uspjela parkirati regularno – na parkiralištu. Mnogo je onih kojima to nikad nije pošlo za rukom. 

Jer, biti jedan od onih koji će “uloviti“ parking na jednom od devet mjesta za stranke Porezne uprave, za vozače 24.194 registrirana automobila u Varaždinu, šanse su gotovo jednake dobitku na lutriji! 

Automobili parkirani po kolnicima na obje strane ulice svakodnevni su prizor. Čim jedan vozač ode, na njegovo mjesto parkira drugi. I tako tijelom cijeloga radnog prijepodneva. Automobili ulaze u ulicu, okreću se, izlaze, stoje na ulici, jer nemaju kud. Gužve su bile vidljive osobito u periodu predaje poreznih prijava u veljači, kad Poreznom dnevno procirkulira između 200 i 250 ljudi.

 

Vozači radije riskiraju kaznu nega da parkiraju u obližnjim javnim garažama

Takvom su situacijom frustrirani svi – vozači koji nemaju gdje parkirati pa parkiraju ispred obiteljskih kuća duž cijele ulice; susjedi kojima se svako prijepodne čini kao da stanuju usred javnog parkirališta; djelatnici Porezne uprave koji s jedne strane slušaju žalopojke vozača, a s druge susjeda; policija koju svako malo netko anonimno zove zbog neregularnog parkiranja ispred Porezne uprave…

S obzirom na to da neregularnim parkiranjem u Ulici Graberje 1 nije ugrožena sigurnost i protočnost prometa, ulica, sukladno zakonu, ne ulazi u prioritetne, pa policija dolazi po dojavi kad je ophodnja slobodna. Vozači izgleda znaju da je tako, pa radije riskiraju kaznu od 300 kuna nego da parkiraju u obližnjim garažama. Jer, kad odvagnu šanse da budu kažnjeni i činjenicu da u garažama sigurno moraju platiti tri, a do prije kojeg tjedna pet kuna na sat, očigledno radije riskiraju. Činjenicu da su dvije javne garaže udaljene nešto malo više od 500 metara, vozači koji svakodnevno parkiraju ovdje očigledno uopće ne razmatraju kao opciju. 

Garaža? Ne!

Zaposlenici, prema riječima Josipa Komesa, ravnatelja Porezne uprave, parkiraju u garažama, kod groblja ili koriste javni prijevoz. 
– Zbog manjka parkirnih mjesta dolazi do prometnih gužvi – govori ravnatelj i apelira na vozače da ”koriste javno parkiralište na Kapucinskom trgu i parkiralištu kod groblja“. Policija redovito prima dojave o neregularno parkiranim automobilima ispred Porezne uprave. 

– Dojave su česte i ophodnja izlazi na teren kad je god na dispoziciji. Mjesta za parkiranje ima koliko ima i pokušavamo se izboriti sa situacijom. No, građani mogu i sami pomoći putem aplikacije e policija. Mogu fotografirati vozilo te ostaviti svoje podatke. No, potom trebaju i svjedočiti na sudu da bismo bili sigurni da nije riječ o manipulaciji fotomontažom – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Službi policije PU varaždinske.  I tu dolazi do tako svojstvenog problema našemu mentalitetu – svi bismo htjeli da se nešto riješi ako će to umjesto nas učiniti netko drugi, pa, prema riječima prvog čovjeka varaždinske Prometne policije, nitko uglavnom ne želi svjedočiti.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

I Trnovec Bartolovečki u društvu onih s najbržim internetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki i tvrtka Infrastruktura Ludbreg sklopile su Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje optičke mreže, odnosno stvaranju preduvjete za povezivanje naselja. Ugovor je uime Općine Trnovec Bartolovečki potpisala načelnica Verica Vitković, a uime tvrtke iz Ludbrega direktor Stanislav Magić.

Vrijednost radova iznosi 31.056,25 eura s PDV-om, a izvođač radova se obvezao da će ih završiti u roku od šezdeset dana. Radovi će biti izvedeni u skladu s Idejnim projektom – za izgradnju građevine SVK priključak – poveznica Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka koji je izradila tvrtka Infrastruktura Ludbreg. Izgradnjom poveznice Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka stvaraju se preduvjeti da u skorije vrijeme krene izgradnja optičke mreže u ostalim naseljima Općine.

Na potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji optičke mreže – povezivanje naselja, načelnica Općine Verica Vitković istaknula je kako je zadovoljna što se stvaraju preduvjeti kako bi svi stanovnici na području Općine Trnovec Bartolovečki ubuduće imali brži internet.

– Na temelju sklopljenog ugovora s izvođačem radova održan je i pripremni sastanak zajedno s izvođačem i nadzornim inženjerom, tako da je dobivena suglasnost Hrvatskih cesta za prokop duž dionice DC2 i radovi mogu početi. Rok za izvođenje je 60 dana i očekujem da će kroz naredni period izvođač to i izvršiti, što je preduvjet da se spoje ostala naselja s optičkom mrežom u Trnovcu. Nakon toga čekamo još da Elektra zamijeni drvene stupove u naselju Bartolovec duž prometnice DC2, kako bi kablovi mogli biti provučeni kroz betonske stupove – rekla je načelnica Vitković.

Dodala je da će, kada se izgradi optička mreža u potpunosti, sva naselja imati mogućnost priključenja na optiku, a Općina će sufinancirati stopostotni iznos priključka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivana Banfić dolazi u Donju Voću, a povod je sportski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: AK Varaždin

Špilja Vindija Trail ove godine postaje Špilja Vindija Trail & Dance, objavila je Turistička zajednica područja Sjever Zagorja.

U subotu, 29. lipnja Donja Voća postaje epicentar trčanja, čagice i totalnog ludila. U 18 sati posjetitelje čeka najzabavnija utrka po zagorskim bregima, a nakon toga od 20 sati najluđa zabava na dancepartyju uz DJ- i nezaboravan koncert Ivane Banfić. Ulaz je slobodan.

I to nije sve, između utrke i koncerta, u 19:30 sati sve koji dođu učekuju prve Wannabe neandrtalske sportske igre u kojima sa svojom ekipom možeš odmjeriti snage u neandertalskim sportovima, a za najbolje su osigurane i nagrade za pamćenje.

Tigrasti, zebrasti i šareni outfiti te šuškave trenirke su obavezne, a prijave trkača su na stotinka.hr. Start i cilj utrke su kod NK Vindija Donja Voća, a tamo će biti postavljena i pozornica.

Utrka je organizorana u suradnji s Atletskim klubom Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje