Povežite se s nama

Nekategorizirano

FOTO Varaždinska podružnica Udruge Hrvata BiH-a „Prsten“ održala 10. blagdansko druženje

Objavljeno:

- dana

Podružnica Varaždinske županije Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“ u subotu, 4. siječnja 2020. godine, u restoranu Fontana Crnković u Varaždinu održala je već deseto blagdansko druženje članova i prijatelja.

Pred ispunjenom dvoranom predsjednik Podružnice Ivica Andrić podsjetio je da u Varaždinskoj županiji djeluju već 11 godina.

– Prije nekoliko godina, nekolicina ljudi, riješivši svoje egzistencijalno pitanje, odlučila je ispuniti želju za druženjem i očuvanjem običaja i tradicije kraja iz kojeg dolaze te osnovati udrugu pod nazivom „Prsten“. To im je i uspjelo i zahvaljujem na tome – rekao je Andrić te zahvalio i počasnom predsjedniku podružnice Stjepanu Stjepiću, koji je otvorio podružnicu u Varaždinskoj županiji, te njegovom nasljedniku Mariju Paureviću.

– Mi smo došli iz naših krajeva, naselili smo se diljem Hrvatske i treba reći hvala tim ljudima, koji su tada u teškim situacijama otvorili svoja vrata, otvorili svoja srca i pomogli nam. I danas su ovdje naši prijatelji, a kraj iz kojeg dolazimo čuvamo u srcu – naglasio je Andrić.

Udruga „Prsten“ u cijeloj Hrvatskoj danas broji više od 3500 fizičkih članova i više od 200 pravnih.

Na blagdanskom druženju u Varaždinu bio je i predsjednik „Prstena“ Pavo Zubak.

– Drago mi je da sam ponovo u Varaždinu. Kad kažem da mi je drago da smo zajedno, od ove godine pričat ćemo o tome više zato jer smatramo da je to izuzetno važno. Moram pohvaliti podružnicu, rade na svim poljima i to je jedan od primjera kako bi podružnica trebala izgledati – rekao je Zubak pozdravljajući članove i prijatelje Udruge „Prsten“ te istaknuo da je zajedništvo ključ opstanka svih nas.

– Netko je od nas ovdje došao svojom voljom, netko je došao 90-ih godina, ali svi smo bili dobro dočekani. Hvala svim domaćima. Ima ovdje domaćih, im nas koji smo sada isto tako domaći, ima nas iz Đakova, Zagreba, Varaždina, Osijeka, sa svih strana i to je pravo zajedništvo – istaknuo je Zubak.

Na blagdanskom je druženju bio i Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec, koja podupire djelovanje „Prstena“ od njegovih početaka.

– Želim i dalje pružiti ruku suradnje Udruzi „Prsten“. I dalje su vrata Općine Gornji Kneginec otvorena, svi naši resursi su vam i dalje na raspolaganju, da možete i dalje uvježbavati svoje kulturno-umjetničko društvo. Posebno zahvaljujem mladima koji su preuzeli vođenje ove udruge – rekao je Kaniški.

U zabavnom dijelu programa blagdanskog druženja Podružnice Varaždinske županije Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“ nastupili su zabavno-tamburaška narodna grupa „Slavonski san“, Izvorna grupa „Otkriće“, Plesni studio „Takt“ i KUD „Prsten“.

Kultura

Varaždin: iduće nedjelje održat će se 15. Festival duhovne glazbe “Hvalospjev ljubavi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 26. svibnja s početkom u 20 sati, na Franjevačkom trgu u Varaždinu (kod kipa Grgura Ninskog) održat će se jubilarni 15. po redu tradicionalni varaždinski Festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi“ 2024.

Festival je 2009. godine pokrenuo jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora moderne duhovne glazbe, samostalni umjetnik Antonio Tkalec, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, pod okriljem Glazbeno-scenske udruge Acordis.

Ideja pokretanja ovog Festivala bila je prije svega javno slaviti Gospodina pjesmom i molitvom te na taj način približiti moderni izričaj duhovne glazbe široj publici i potaknuti autore na stvaranje novih pjesama u kojima se slavi Nebeski otac, Isus Krist te Nebeska Majka Djevica Marija.

Kroz godine održavanja, Hvalospjev Ljubavi postao je nezaobilazna stanica za nastupe najpoznatijih imena hrvatske duhovne glazbene scene a Festival je iznjedrio preko sto dvadeset novih skladbi od kojih su neke danas veliki hitovi u duhovnoj glazbi.

Ove godine će na Festivalu nastupiti: Željka Marinović (Zagreb), vlč. Ljubo Vuković (Zagreb), Davor Terzić (Rovinj), fra Miroslav Petrac (Osijek), Slavko Nedić i grupa RiM (Zagreb), vlč. Janez Ferlež (Slovenija), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički), Josip Ćulumović (Zagreb), vlč Tihomir Kosec i TheBend (Ivanec), ŽVS Kaliope (Ivanec) te sam pokretač Festivala, Antonio Tkalec. Voditelj programa je poznati radijski voditelj Ivan Benc.

Organizatori svake godine pripremaju raznolik glazbeni stil kako bi u programu Festivala uvijek bilo „za svakoga ponešto“, pa su tako i za ovu godinu pripremili vrlo zanimljiv duhovno-glazbeni program koji će biti pomalo drugačiji i poseban.

U slučaju kiše, Festival će se održati u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja (crkva odmah do kipa Grgura Ninskog) a ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli.

Glavni pokrovitelji festivala su Grad Varaždin i Hrvatsko društvo skladatelja.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje