Povežite se s nama

Život i društvo

SK Solida daruje 200.000 kuna za gradnju Malog vidikovca na Ivančici

Objavljeno:

- dana

U Uredu gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića je jučer, 13. veljače, potpisan ugovor kojim Sportski klub Solida Hrvatskom planinarskom društvu Ivančica donira 200.000 kuna za izgradnju takozvanog Malog vidikovca na Ivančici.

Ugovor su potpisali predsjednik Solide Dubravko Posavec (ujedno planinar i član HPD-a) i Borislav Kušen, predsjednik HPD-a Ivančica, koje će biti investitor ovoga projekta.

Novi Mali vidikovac (Stričevo) gradit će se na mjestu sadašnjeg, starog i dotrajalog vidikovca, na čestici u vlasništvu Grada Ivanca.

Kao što je poznato ivanečkim planinarima, sadašnji vidikovac na tom mjestu potječe iz davne 1934. godine, kada ga je dao izgraditi tadašnji poznati ivanečki ugostitelj, vlasnik Svratišta Ivančica (koje se nalazilo na mjestu današnje robne kuće) Artur Vojtic, zvan Stric, pa je po njemu vidikovac dobio naziv – Stričevo.

– S obzirom na žestoke vremenske uvjete na vrhu Ivančice, Stričevo je bilo obnavljano više puta; najprije 50-tih godina prošlog stoljeća, potom 80-tih godina (kada je uređen i obnovljen u prvotnom obliku), a zadnju veću obnovu drvene i metalne konstrukcije HPD Ivančica je proveo 2000. godine. Zahvaljujući ovoj donaciji, sada ćemo sagraditi nove, čvrste temelje i podići novu metalnu pocinčanu konstrukciju, koja će poslužiti za dugi niz godina – izjavio je Borislav Kušen te uputio zahvale na donaciji Dubravku Posavcu.

U ime svih građana Ivanca, a osobito planinara i svih onih koji posjećuju Ivančicu, Posavcu je zahvalio i gradonačelnik Batinić.

Budući da se vidikovac nalazi na čestici u vlasništvu Grada, gradonačelnik je od samog početka bio upoznat s ovom inicijativom i dogovorima te je, u tom kontekstu, Grad Ivanec dodijelio pravo građenja HPD-u Ivančica.

Idejno rješenje i projekte novog vidikovca izradio je Studio Nexar iz Ivanca.

Radovi će početi u proljeće, a ono što posebno veseli jest i to što je projektom predviđena i ugradnja kompasa na podnu konstrukciju vidikovca, a razmišlja se i o dodatnim detaljima koji bi na poseban način obogatili ovu obaveznu destinaciju svih posjetitelja Ivančice.

Život i društvo

Priključite se 52. sabirnoj akciji “Solidarnost na djelu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U mjesecu listopadu diljem Hrvatske započinje najdugovječnija humanitarna akcija “Solidarnost na djelu” koja se provodi od 1973. i tradicionalno provodi drugog četvrtka u listopadu što ove godine pada 10. listopada. U sklopu akcije volonteri i djelatnici Crvenoga križa prikupljaju pomoć u vidu hrane i higijene, pa tako i u Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin.

GDCK Varaždin prikuplja hranu i higijenu, te novčana sredstva za kupnju paketa za djecu u potrebi, osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu, samohrane roditelje, jednoroditeljske obitelji, obitelji s troje i više djece te osobe s invaliditetom.

Prikupljanje se vrši u skladištu GDCK Varaždin (bivša vojarna u Fabijanskoj ulici Varaždin). Prvi dan početka akcije je 10. listopadaod 12 do 16 sati, a sredstava i potrepštine prikupljaju se do kraja mjeseca listopada utorkom od 12 do 16 sati. Građani također mogu uplatiti novčana sredstva na račun posebno otvoren za ovu akciju HR0423600001300191208 (Zagrebačka banka).

U školama na području GDCK Varaždin financijska sredstva prikupljaju se putem novčanih bonova u apoenima od 0,50 € i 1 €. Od tih sredstava škole su u obvezi pomoći učenicima/djeci lošeg materijalnog statusa (nabava knjiga, opreme ili plaćanje izleta). Ostatak sredstava GDCK Varaždin koristi za kupnju prehrambeno-higijenskih paketa za djecu socijalno ugroženih obitelji sa područja djelovanja društva. Cilj humanitarne akcije “Solidarnost na djelu” nije samo prikupljanje pomoći za naše siromašne sugrađane nego i poticanje solidarnosti među svima nama, a posebno među mlađim generacijama.

Nastavite čitati

Život i društvo

U nedjelju tradicionalno obilježen blagdan Čiselske nedele u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Maruševcu tradicionalno obilježen blagdan Čiselske nedele u organizaciji Općine Maruševec i Kuburaške udruge Maruševec.

Obilježavanje ovog blagdana započelo je budnicom Kuburaške udruge Maruševec kod crkve svetog Jurja u Maruševcu, a kasnije je uslijedilo svečano otvorenje 13. Sajma v Maruševcu kojem su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki zajedno sa direktorom Varkoma Brunom Isterom.

Uz načelnika Općine Maruševec Maria Klapše nazočili su brojni gosti: gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Beretinca Hrvoje Kapeš, županijski vijećnik Krunoslav Lukačić te mnogi drugi.

Općinski načelnik Mario Klapša prigodnim je govorom pozdravio goste te pozvao sve da posjete izlagače na sajmu i da se podsjete na proizvode koji su se nekad radili.

– Danas slavimo „Čiselsku nedelu“ kroz manifestaciju koja na jednom mjestu okuplja brojne članove civilnog društva i to na onaj tradicionalan način kako su se manifestacije i prošćenja slavile nekada. U Maruševcu držimo do očuvanja kulturne tradicije , našeg identiteta , što je u današnjim užurbanim vremenima važno, a pomalo se i gubi – rekao je Mario Klapša.

Lokalne udruge i OPG-ovi, njih 20-ak predstavilo je svoje proizvode i djelatnosti na Sajmu, a uoči otvorenja Sajma održalo se svečano postrojavanje 19 povijesnih postrojbi i kuburaških udruga s područja Republike Slovenije, kao i Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

– U mojoj mladosti češće su se održavala prošćenja, no drago mi je da Maruševec uspijeva njegovati ovu tradiciju, a to je od velike važnosti za njegove mještane. Možemo biti ponosni na naše kolege diljem županije, a ispred Grada Varaždina uvijek ćemo ih doći podržat – rekao je Bruno Ister te pohvalio manifestaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje