Povežite se s nama

Život i društvo

Odgajateljica iz Varaždina Andreja Sedlar i njezini Leptirići šire radost po cijeloj Europi

Objavljeno:

- dana

BRAVO

Varaždinski roditelji vrtićkih mališana znaju tko je Andreja Sedlar. To zna i pola milijuna europskih odgajatelja i učitelja s etwinning platforme. Projekt “Music, Kids and Play”, koji je odgajateljica iz Dječjeg vrtića Varaždin pokrenula s tetama iz četiriju europskih zemama, je njoj i njezinim Leptirićima donio nekoliko europskih priznanja.

 Prvo su od Europske komisije dobili nagradu Comet za najbolji etwinning projekt za 2016. godinu za predškolski odgoj Hrvatske. Uslijedila je Nacionalna oznaka kvalitete, pa odmah potom i Europska oznaka kvalitete.

Tko bolje poznaje Andreju Sedlar, njezin uspjeh ga ne čudi. Uporna je i energična žena koja svojim entuzijazmom lako iz djece izvuče svu njihovu kreativnost.
Projekt “Music, kids and play” osmislila je s odgajateljicama iz Slovenije, Poljske i Češke koje je upoznala preko etwinninga. To je internetska platforma koja ima 420 tisuća članova iz cijele Europe. Sve je počelo na seminaru u Dubrovniku, kad se Andreja Sedlar susrela s kolegicama iz Poljske, Češke, Slovačke i Slovenije. – Detektirale smo se. Sve smo završile glazbenu školu i svaka svira jedan instrument, pa smo se odlučile za glazbeni projekt.

Magistra

Andreja Sedlar je s punih 50 godina postala prva magistra  ranog obrazovanja u Županiji

Zadatak je bio pronaći domaću pjesmicu, note za nju, odsvirati je i otpjevati. Note smo poslali u vrtiće-partnere. Oni su svoje pjesmice poslali nama, pa su djeca iz pet zemalja naučila svih pet pjesmica. Za kraj je, u lipnju, održan festival na kojem su djeca sama izabrala tko će od njih nastupiti s kojom pjesmicom, sami su sve snimali. Samopouzdanje je raslo. Svih pet zemalja objavilo je svoje festivale na etwinningu… prava mala Eurovizija. Na kraju su svi dobili diplome – ispričala nam je Andreja Sedlar. S prosincem su stigla i priznanja. Nacionalnu oznaku kvalitete su od Agencije za mobilnost i projekte Europske unije dobili s maksimalnim brojem bodova – 30 od 30.  Andreja Sedlar je prije tri godine postala prva varaždinska magistra ranog obrazovanja. Studirala je u pionirskoj generaciji studenata ranoga i predškolskog odgoja Sveučilišta u Rijeci.

Dotad su odgojitelji imali mogućnost ostvariti samo višu stručnu spremu. To pokazuje, smatra Andreja Sedlar, pravi stav društva o važnosti odgojitelja. – Kad je najavljeno otvaranje studija, čekala sam kao pesek u redu da se upišem – govori. Tad je imala 45 godina. Naslušala se svega što se čuje u Hrvatskoj kad se ljudi u “neformativnim” godinama, krenu školovati. – Želite učiti, ali svi se svi čude da “kaj će ti to sad kad već imaš posao i svejedno nećeš zarađivati više” – prisjeća se Andreja Sedlar. Upisala se, svaki vikend išla iz Varaždina u Rijeku, i bio joj je to, veli, najljepši životni period. Njezini razlozi za studiranje – osim želje za obrazovanjem – imaju itekako smisla. – Kad danas djeca dođu u vrtić, to su skroz različita djeca od one prije 20 godina. Djeca imaju puno više vještina, veće kompetencije, informirana su. Nedavno sam u bolničkoj čekaonici vidjela dvogodišnju curicu s dudom i tatinim mobitelom. Vrlo vješto je igrala neku igricu. E, sad si zamislite kakva će biti dok dođe do vrtića. Takvoj djeci ne možeš dati papir i flomaster. Moraš se nadograditi – veli Andreja Sedlar.

S dodatnim obrazovanjem je došao i dodatni posao. Tako ona sad piše članke i educira druge hrvatske odgajatelje na predavanjima u vrtiću.
U biografiji Andreje Sedlar klasičare neće iznenaditi samo to što se na Sveučilište upisala s 45 godina. Ona je i fakultet upisala s 35, nakon što je radila na tržištu vrijednosnica. Uslijedio je posao u Dječjem vrtiću Varaždin, pa opet školovanje, ali ovog puta uz rad. Kako ona ili nešto radi ili uopće ne počinje, studij je završila sanagradom Maslačak za cjeloživotno učenje.

Konkurencija

Osim Andreje Sedlar i Leptirića, nagradu su u svojoj zemlji dobili i njihovi partneri Poljaci, a ovih dana Slovenci i Česi.
Ohrabrene tim nagradama, cure su se ovih dana prijavile na natječaj za Europski projekt godine. Svjesne su da je konkurencija ogromna, ali samouvjereno zaključuju da su i one jaka konkurencija. – Ako smo pobjednice četiri nacionalna natječaja, zašto ne? – uzbuđena je jedina hrvatska odgajateljica s europskim nagradama.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Vijeće za komunalnu prevenciju: krađe i teške krađe najveći problem za policiju u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stanje sigurnost na području Grada Varaždinskih Toplica na zadovoljavajućoj je razini, potvrđeno je to na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju održanoj u četvrtak, 9. svibnja.

O stanju sigurnosti Vijeće je izvijestio načelnik Policijske postaje Novi Marof Nikola Beštek koji je rekao kako je stanje sigurnosti dobro, istaknuvši kako najveći problem predstavljaju krađe i teške krađe.

Tako je na području grada protekle godine zabilježeno ukupno 87 kaznenih djela, što je povećanje za četiri posto u odnosu na 2022. godinu. Najviše kaznenih djela zabilježeno je u segmentu gospodarskog kriminaliteta gdje su zabilježena 33 kaznena djela, u odnosu na šest njih koliko ih je bilo 2022. godine. Najveći pad zabilježen je u segmentu droga gdje je zabilježen pad od 58 %, a zabilježen je i pad kaznenih djela na štetu mladeži i obitelji.

Pao je i broj prometnih nesreća, pa je tako u 2023. godini bilo njih 18 što je pad za 42 % u odnosu na 2022. godinu.

U protekloj godini postavljene su dvije nadzorne kamere, za što je načelnik Beštek istaknuo kako su Varaždinske Toplice pozitivan primjer te da se radi o sigurnom gradu bez težih kaznenih djela.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković istaknula je kako im je važna sigurnost svih sudionika u prometu te pohvalila suradnju sa policijom i sa svim sudionicima Vijeća za prevenciju kriminaliteta. Ujedno se osvrnula i na problem Društvenog doma u Jalševcu Svibovečkom gdje je postavljena ograda i netko ju redovno razvaljuje. Ujedno je kao jedan od problema istaknuto i kupanje na arheološkom lokalitetu zbog potencijalnih nesretnih slučajeva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Radovi na dječjem vrtiću u Hrašćici dobro napreduju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradilište novog Dječjeg vrtića u Hrašćici, prigradskom naselju Grada Varaždina, obišao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Kako se uvjerio u pratnji svojih suradnika i u razgovor s predstavnicima izvoditelja radova, radovi na vrtiću napreduju dobro te bi trebali biti završeni na vrijeme kako bi na jesen bile upisane prve skupine djece.

Do sada su već izvedeni temelji, postavljena je konstrukcija koja je zatim zatvorena panelima te pokrov. Trenutno se izvode radovi na postavi stolarije, postava podova te instalaterski radovi.

Javna zgrada dječjeg vrtića biti će namijenjena za dvije skupine djece jasličke dobi i dvije skupine djece vrtićke dobi. Predviđeni kapacitet vrtića je oko 68 djece.

Zgrada će sadržavati ukupno četiri sobe za četiri skupine djece sa popratnim sadržajem (sanitarni čvor i vanjska natkrivena terasa), ispred svake skupine nalaze se garderobe, ukupno dvije za po dvije skupine.

U dječjem vrtiću također će se nalaziti administrativni dio koji se sastoji od ureda, prostor za izolaciju, sanitarnog čvora i spremišta te dio gdje se nalazi čajna kuhinja, spremišta, kotlovnica i sanitarni čvorovi za osoblje i posjetitelje.

U središnjem dijelu zgrade smještena je polivalentna dvorana s polivalentnom terasom i popratnim sadržajem. Glavni ulaz u zgradu dječjeg vrtića smješten je na sjevernoj strani kroz natkriveni ulaz.

Radove izvodi „KONTURA “ d.o.o. , a vrijednost radova je 1.272.982,09 eura s PDV-om.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje