Povežite se s nama

Život i društvo

Na Info danu za maturante znatiželjnici se upoznali sa studijskim programima MEV-a

Objavljeno:

- dana

Međimursko veleučilište u Čakovcu bilo je u srijedu domaćin Info dana za maturante. Veliki broj maturanata iz Čakovca, Varaždina i Koprivnice do posljednjeg mjesta je ispunio veliku konferencijsku dvoranu na MEV-u, a program je započeo tribinom pod nazivom „Studiraj na MEV-u!”.

Na tribini su sudjelovali sadašnji i bivši studenti te profesori, Helena Vincek, Dario Struški,  Ivona Kutičić, Lucija Vrbanec, Saša Mikac i Martina Sobočan, koji su svaki iz svojeg kuta gledanja predstavili Međimursko veleučilište u Čakovcu i prednosti upisa jednog od studijskih programa.

Praksa upoznavanja maturanata i budućih studenata s onim što ih očekuje u nastavku njihova školovanja, uobičajena je praksa na MEV-u.

– Ovo je najbolji način da budući studenti koji upisuju studij kod nas ili bilo gdje drugdje, vide što ih čeka u studentskim danima. A čeka ih vrlo ozbiljan posao, odnosno odabir karijere koja će im odrediti cijeli život. Prenošenjem vlastitog iskustva i predstavljanjem studija želimo im taj prvi korak olakšati što je više moguće – istaknuo je doc. dr. sc. Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

A da je upravo MEV jedan od najboljih odabira dokazuju podaci. Međimursko veleučilište u Čakovcu kotira vrlo visoko u akademskoj zajednici zahvaljujući dobrim ocjenama na akreditacijama.

– Također, naši profesori neizostavni su sudionici znanstvenih konferencija, objavljuju radove, bave se istraživanjima, unaprjeđuju svoje nastavne procese, dok na samom Veleučilištu jako puno ulažemo u znanost i tehnologiju. Dokaz tome je i Centar održivog razvoja u koji je uloženo gotovo dva milijuna eura u opremu i obnovu zgrade – dodaje dekan Klopotan.

Budući studenti mogu birati jedan od četiri studijska programa: Računarstvo, Održivi razvoj, te prijediplomski i diplomski studij Menadžmenta turizma i sporta.

– Menadžment turizma i sporta je program u ekonomiji koji se puni kompletno od prvoga dana. Popularnost studija je narasla tim više jer po novom Zakonu studenti 5. godine postaju magistri ekonomije, što znači da smo se izjednačili s fakultetima. Studij Računalstva je atraktivan upravo zbog znanja koje studenti dobivaju, kao i kasnijeg zaposlenja na dobro plaćenim radnim mjestima. Studij Održivog razvoja je studij budućnosti kojeg još uvijek prilagođavamo hrvatskim okvirima – istaknuo je Klopotan, dodavši da su u priprema dva dodatna studijska programa, koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Na Međimurskom veleučilištu trenutno studira nešto malo manje od 500 studenata. Ta će brojka narasti za stotinjak nakon što se u nastavu uvedu dva dodatna studijska programa. Rast će i broj profesora s obzirom da trenutno nastavu drži njih 39-ero.

Zanimljivo je da većina studenata dolazi iz Varaždinske i okolnih županija, a manje iz Međimurske.

– Upravo stoga intenzivno radimo na promociji MEV-a i studijskih programa baš u Međimurju. Želimo budućim studentima i njihovim roditelja pokazati da se i u Međimurju može studirati vrlo kvalitetno i da studij nije nedostižni financijski izdatak – zaključio je dekan Klopotan.

Po završetku tribine, maturanti iz triju županija razgledali su prostore MEV-a, predavaonice, kabinete i laboratorije, u kojima će sasvim sigurno, neki od njih započeti svoje akademsko obrazovanje.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje