Povežite se s nama

Crna kronika

FOTO Čak 13 osoba iz varaždinskog i međimurskog kraja palo u aferi “Auti”

Objavljeno:

- dana

Međimurska i varaždinska policija u srijedu, 11. ožujka, predstavili su rezultate višemjesečnog kriminalističkog istraživanja.

Riječ je o kaznenim djelima iz domene gospodarskog i organiziranog kriminaliteta. Kazneno je prijavljeno 13 osoba, pet s područja Međimurja i osam s područja Varaždinske županije.

Njih se sumnjiči za zločinačkog udruženja čime su počinili više stotina kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te pomaganja u tim kaznenim djelima. Državni proračun spomenutim kaznenim djelima oštećen je za najmanje 5,5 milijuna kuna.

Riječ je o osobama koje su se bavile uvozom i prodajom automobila, a prijavljeno je i sedam trgovačkih društava gdje su iste osobe bile zaposlene ili su s njima povezane.

– Provedeno je kriminalističko istraživanje na ukupno 26 lokacija. Oduzeta su poslovna dokumentacija, mobiteli, određena količina novca i 25 vozila – rekao je Zlatko Barunašić voditelj odjela za obradu kriminaliteta u PU međimurskoj.

Prvoosumnjičeni je s područja Međimurske županije, a među ispitanima ima i žena.

Naime, oni su vozila kupili kod ovlaštenih trgovaca u zemljama Europske unije. Krivotvorili su ulazne fakture, čime se umanjivala vrijednost vozila pri unosu. Pritom nije obračunat PDV u Hrvatskoj ni u ostalim zemljama EU.

Neki od ispitanih su otprije dobro poznati policije.

– Sve prijavljene osobe predane su pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke. Jedan dio njih je ispitan danas, a jedan dio jučer – dodao je Boris Divjak, voditelj odjela za obradu kriminaliteta pri PU varaždinskoj.

Dodajmo da je kriminalističko istraživanje inicirala Policijska uprava međimurska u okviru međuagencijske suradnje s carinom (Carinska uprava, Područni ured Varaždin) i poreznom upravom (Područni ured Čakovec, Služba za otkrivanje i financijske istrage organiziranih  poreznih i gospodarskih prijevara ministarstva financija) te uz veliku pomoć Policijske uprave varaždinske, a sve u koordinaciji s USKOK-om.

U akciju kodnog imena „MARŽA“ bilo je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca.

Istraga ne staje, već se nastavlja istraživanje u aferi, kako je neki već kolokvijalno zovu afera “Auti”.

 

Crna kronika

Ukrali mnogo alkohola i cigarete pa krenuli u provod na Praznik rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27, 25, 24, 23, 21 i 19-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe provaljivanjem.

Oni su, kako se sumnja, 1. svibnja, u Cestici, provalili u jednu trgovinu te otuđili veću količinu alkoholnog pića i cigarete. Protiv istih će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Čakovečki detektivi otkrili počinitelje razbojništva u Pribislavcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 28-godišnjakom i starijim maloljetnikom, utvrđeno je kako su počinili kazneno djelo razbojništva.

Naime, u utorak, 14. svibnja ove godine, nešto prije 17 sati u Pribislavcu, Kaštelskoj ulici, tijekom kraćeg razgovora zatražili su novac od oštećenog 18-godišnjaka. Nakon što je iz odjeće izvadio novčanik osumnjičeni su fizički nasrnuli na 18-godišnjaka te mu pritom iz novčanika ukrali 500 eura. Oštećeni je u događaju lakše ozlijeđen, javila je međimurska policija.

Protiv 28-godišnjaka te prema starijem maloljetniku zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državno odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje