Povežite se s nama

Međimurje

ŽB Čakovec dobila nove respiratore i šest soba za izolaciju, pokrenut i projekt skrbi za starije

Objavljeno:

- dana

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju koronavirusa te su svim zemljama članicama naložene hitne i oštre mjere.

– Iako u Međimurju trenutno nema zaraženih, kvalitetan pristup, mjere prevencije, planiranje, kao i dobra organizacija su ključni. Stožer civilne zaštite zdravstvene ustanove, službe i institucije Međimurske županije spremne su suočiti se sa svim izazovima, rade posao vrlo angažirano i kvalitetno te se s posebnom pozornošću prati svaka situacija i primjenjuju upute nacionalnog Stožera civilne zaštite – rečeno je, između ostalog, na konferenciji za novinare sazvanoj povodom predaje šest novih respiratora te dvaju uređaja neinvazivne ventilacije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da je šest novih respiratora dio velikog ulaganja u opremanje Županijske bolnice Čakovec, no zbog njihove važnosti u ovom trenutku stavljeni su na listu apsolutnih prioriteta. Vrijednost novonabavljenih respiratora je milijun kuna, a u postupku nabave je i pokretni rendgen za potrebe infektologije.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak rekao je da je bolnica spremna za zbrinjavanje pacijenata u slučajevima eventualne potrebe za srednje i teške slučajeve infektivnih bolesti, tako i u slučaju COVID-19 virusa.

– Odjel infektologije je preuređen u roku od tri dana za potrebe izolacije prema pravilima infektološke struke za slučajeve kapljične izolacije, a Bolnici će i nadalje služiti za slučajeve infektološke izolacije. Ukupna vrijednost investicije je oko 120.000 kuna. Odjel sada raspolaže s apsolutno izoliranim sobama, u koje je u slučaju potrebe osiguran pristup i izvana, kao i iz odjelnog unutarnjeg hodnika u redovnoj proceduri. Komunikacija odjelnog osoblja s pacijentima odvija se putem interfona, a u slučaju da je potreban monitoring putem video sustava s centralnom jedinicom na sestrinskoj niši – istaknula je voditeljica odjela za infektologiju dr. Tanja Potočnik Hunjadi.

Pomoć starijim osobama

Župan Posavec istaknuo je da je dao nalog ravnateljici Centra za pomoć u kući Međimurske županije za organizaciju protokola po kojima bi se starijim osobama koje se boje izlaziti iz svojih domova ponudile usluge pomoći u vidu nabave osnovnih namirnica kao i nabave te dostave lijekova. Jedini kriterij za dobivanje usluge jest da osobe moraju biti staračko i/ili samačko kućanstvo bez djece ili zakonskog skrbnika (Zakon o socijalnoj skrbi), s tim da se prednost daje osobama s nižim primanjima. Centar trenutno ima 16 zaposlenica koje obilaze oko 160 korisnika na dnevnoj bazi.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec uputio je preporuku gradonačelnicima i načelnicima međimurskih gradova i općina za djelovanje i potencijalne mogućnosti širenja zaraze koronavirusom (COVID-19):

– S ciljem sprečavanja širenja virusa, Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporuča gradovima i općinama da sukladno vlastitoj procjeni odgode skupove i javna okupljanja građana koja su planirale udruge koje djeluju na njihovom području, a pogotovo okupljanja građana starije životne dobi (sjednice skupština udruga umirovljenika i slično), okupljanja na koja dolaze osobe iz inozemstva ili s područja Republike Hrvatske na kojima su zabilježeni slučajevi osoba zaraženih koronavirusom.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr. sc. Sonja Tošić-Grlač istaknula je da su posjeti domovima za starije i nemoćne osobe zabranjeni, isključivo zbog sigurnosti starijih osoba koje čine najugroženiju skupinu našeg stanovništva.

Posebni protokoli u školskim ustanovama

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije, dr. sc. Blaženka Novak, napomenula je da je u sustavu obrazovanja u Međimurju oko 17.000 naših stanovnika. Primjenjuju se sve preporuke Stožera civilne zaštite RH, no u dogovoru s ravnateljima škola primjenjuju se i posebni protokoli nadzora higijenskih potrepština i sanitarnih čvorova. Školske ustanove moraju imati sredstva za dezinfekciju i osigurati zalihu za sljedeća dva tjedna. Već sutra će škole biti spremne za virtualnu nastavu, sukladno nalogu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sva putovanja i školski izleti biti će reorganizirani.

Međimurje

Ekipa OŠ Podturen u polufinalu natjecanja “Pametna pitanja za pametne glave”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ekipa OŠ Podturen u sastavu Dora Blažon, Iva Jalušić i Juraj Tot koju vodi vjeroučitelj Alen Sambolec plasirala se u polufinale natjecanja HKR-a “Pametna pitanja za pametne glave”.

U prvom susretu trećeg kola ova je ekipa poražena od ekipe OŠ Klanjec 11:17. U drugom susretu ekipa OŠ Podturen pobijedila je ekipu OŠ N. Hribara iz Velike Gorice 19:17.

U ponedjeljak, 6. svibnja, ekipa OŠ N. Hribara doživjela i drugi poraz, ovoga puta od ekipe OŠ Klanjec. Tako je ekipa OŠ Podturen zauzela drugo mjesto u svojoj skupini i plasirala se u polufinale.

Želimo im puno uspjeha u polufinalu i plasman u finale koji se održava u Zagrebu u studiju HKR-a.

Nastavite čitati

Međimurje

Novo veliko ulaganje u Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec od oko 850.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj bolnici Čakovec nastavlja se realizacija plana obnove te uskoro započinju radovi na nastavku rekonstrukcije Odjela pedijatrije što je potvrđeno potpisivanjem ugovora 8. svibnja za izvođenje II. faze vrijedne oko 850.000 eura.

Podsjetimo, Međimurska županija je još 2022. godine velikim ulaganjem od 4,33 milijuna kuna, obnovila dio odjela za liječenje djece i to onaj na kojem se skrbi za najmlađe pacijente, do 18 mjeseci života, dok će se ovim novim ulaganjem, rekonstruirati i opremiti preostali dio odjela, namijenjen smještaju i liječenju djece i mladih do 18. godine života.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., naglasio je da ovo veliki dan za djelatnike pedijatrije kojima je zahvalio na iznimnoj predanosti: „Povijesni je ovo dan jer potpisivanjem ugovora za II. fazu rekonstrukcije pedijatrije zaokružujemo našu viziju. Dobit ćemo optimalne uvjete za rad svih naših pacijenata i roditelja, te zahvaljujem županu Matiji Posavcu, Međimurskoj županiji, Upravnom vijeću ŽBČ-a i predsjednici Sonji Tošić Grlač, kao i Ministarstvu zdravstva na podršci.“

Misija i vizija politike Međimurske županije znači i snažan razvoj zdravstvenih ustanova i zdravstvene skrbi u Međimurju, naglasio je župan Matija Posavec: „Ovo je djelatnost u kojoj se godišnje skrbi za gotovo 4000 pacijenata u ambulantama, uz oko 1300 hospitalizirane djece uz koje na godišnjoj razini boravi i 800 osoba u pratnji, mahom roditelja. Županijska bolnica Čakovec jedna je od rijetkih koja omogućava pratnju te je taj model Međimurska županija podržavala kao izraz podrške i empatije svojim građanima“ rekao je župan

Poručio je i da razvoj zdravstva u Međimurju ide dalje: „Danas je potpisana odluka za nabavku dva vozila za sanitetski prijevoz te za još jedno vozilo hitne pomoći za naš Zavod za hitnu medicinu. Svjedočili ste ulagačkim aktivnostima u našem Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja te mislim da svi trebamo biti ponosni na postignuto. Međimurska županija je bila i ostaje podrška zdravstvu našega kraja.“

Potpisivanje ugovora o izvođenju II. faze radova s radošću je pozdravio i Dejan Balažin, dr. med., voditelj Odjela pedijatrije, istaknuvši da nema veće nagrade za sav uloženi trud od osiguravanja najvišeg mogućeg standarda smještaja i kvalitetnih uvjeta za rad: „Naši su djelatnici predanošću to zavrijedili kao naši pacijenti, stoga me raduje i činjenica da će nam rad olakšati odobrenje za povećanje broja kreveta u dnevnoj bolnici pedijatrije sa šest na osam. Broj kreveta na Odjelu ostao je isti – 24 – što znači da ćemo uspješno moći zbrinjavati djecu.“

Također, pozvao roditelje na razumijevanje jer ih u periodu izvođenja radova vjerojatno neće biti mogućnosti smještaja uz hospitalizirano dijete s obzirom da će svi pacijenti Odjela biti u ranije preuređenom prostoru.

Građevinske, strojarske i elektroinstalaterske radove izvest će djelatnici tvrtke Đurkin, a predstavnica tvrtke Maja Đurkin naglasila je da će radovi biti izvedeni odgovorno i kvalitetno unutar ugovorenog roka od 100 dana.

Okupljenima se obratila i izaslanica Ministarstva zdravstva Anita Milas-Anzić, dr. med., te naglasila da je Ministarstvo uočilo optimalno korištenje resursa u Županijskoj bolnici Čakovec što je rezultiralo povećanjem kapaciteta dnevne pedijatrijske bolnice pedijatrije, a time i omogućilo racionalizaciju troškova poslovanja i smanjenje liste čekanja.

O pacijentima Odjela pedijatrije skrbi pet pedijatara i 30 medicinskih sestara, uz podršku pet vanjskih liječnika koji pomažu u pokrivanjima dežurstava te rade u ambulantama kojima godišnje prođe i po 4000 pacijenata dječje dobi.

Koliki su rezultati najvećeg ulagačkog ciklusa Međimurske županije u zdravstvo ikada, te i u Županijsku bolnicu Čakovec, govori i popis obnovljenih odjela u recentnom razdoblju: odjel neonatologije, rađaonica, zatim prostori dječje i abdominalne kirurgije, rekonstrukcija i prenamjena starog bolničkog paviljona u moderni bolnički kompleks s Centralnom dnevnom bolnicom i suvremeno opremljenim Odjelom fizikalne terapije, zatim rekonstrukcija prilaza ustanovi, te Odjela pedijatrije uz što ne treba zaboraviti višemilijunski projekt energetske obnove svih bolničkih zgrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje