Povežite se s nama

Međimurje

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika: “Ako stane transport roba, staje cijeli sustav!”

Objavljeno:

- dana

– Odluka o zatvaranju granica sigurno ne podrazumijeva i zatvaranje u smislu opskrbe, odnosno prometa roba. Opskrbe mora biti, ali se pritom moraju maksimalno zaštititi vozači – rekao je Marijan Banelli, prometni lobist tijekom gostovanja u emisiji Studija 4 Hrvatske radiotelevizije.

Situacija na terenu vezana uz širenje koronavirusa te brojnih ograničenja i upozorenja kojima se to širenje nastoji staviti pod kontrolu, mijenja se gotovo iz sata u sat. U čitavoj toj situaciji najizloženiji su cestovni prijevoznici: i dok se brojna ograničenja odnose i na njih, bez prijevoznika i redovite opskrbe robom javili bi se i brojni drugi problemi.

– Odmah je uspostavljena stalna koordinacija sa susjednim zemljama da bi promet roba išao koliko je moguće i sa što manje smetnji jer život mora ići dalje i opskrbu ne smijemo dovoditi u pitanje. No, za sve to moramo uspostaviti jasna pravila igre, a ona se odnose na broj kamiona, vrijeme ulaska u Hrvatsku i lokacije s kojih se dolazi – odmah je izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Poseban režim za vozače kamiona

U kontekstu tranzitnog prometa važno je da je sljedeća zemlja spremna prihvatiti vozače kamiona kojima je ta država krajnja destinacija jer nikome nije u interesu da se zaustavljaju vozači kamiona koji su u tranzitu.

– Kad govorimo o hrvatskom tržištu, uveden je poseban režim za vozače kamiona koji su iz Hrvatske i dovoze robu u Hrvatsku. Oni će biti izolirani kada iskrcaju robu, bit će smješteni u objekte koji će odgovarati uvjetima karantene s mogućnošću parkiranja kamiona do trenutka obavljanja sljedeće vožnje. Veće prijevozničke tvrtke takve su uvjete osigurale na vlastitu prostoru – dodao je Božinović.

Mjere su dale rezultate, jer se nakon početnog kaosa i kilometarskih kolona stanje na granicama normaliziralo.

Procedure za ulazak u državu su se pojednostavile

– Sada je bolje. Stanje prvih desetak dana je bilo nepodnošljivo za vozače, odnosno prijevoznike, jer su satima čekali na prijelaz granice. Procedure za ulazak u državu su se pojednostavile. Zadovoljni smo radom inspektora na granici. Očito je ulovljen korak s trenutnom situacijom – rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Ono što je prethodilo tome nikako nije ulijevalo nadu da će se stvari brzo normalizirati.

– Mnogi hrvatski vozači su ostali u drugim zemljama Europske unije jer su povratkom kući morali u samoizolaciju, što automatski znači da su minimalno sljedeća dva tjedna nedostupni za odlazak na teren. Vozači i prijevoznici sigurno nisu zavrijedili takav tretman. Kao da su sami vozači donijeli virus u Hrvatsku – kaže Kranjčec.

Mjere koje je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite usklađene su odlukama drugih zemalja članica EU.

– Strani vozači su do toga trenutka mogli neometano ulaziti u Hrvatsku i dostaviti ili preuzeti robu, dok je našima to bilo onemogućeno. Treba svima biti jasno da su prijevoznici glavna spona između proizvođača i prodavača. Ako mi stanemo, staje cijeli opskrbni sustav, što nije nikome u cilju – zaključio je Kranjčec.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje