Povežite se s nama

Život i društvo

U Domu bolje nego doma

Objavljeno:

- dana

ZLATNE GODINE

„Nikad nismo prestari da si postavimo novi cilj ili sanjamo novi san“. Ovaj citat Lesa Browna nalazi se na brošuri Dnevnog centra za starije osobe Varaždin. Korisnici usluge ponašaju se u skladu s tom porukom – vitalno i optimistično. Oni, vele, vole biti ovdje. Jasno je, pričaju, da su na početku bili malo skeptični.

– Ali brzo smo se udomaćili – slažu se.
Dnevnim centrom – koji organizira Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin – uglavnom se koriste osobe koje su jedan od 1400 brojeva na listi čekanja za stalni prijem u dom. Jer, tako se prilagođavaju na svoj – ako bude sreće pa dođu na red – budući smještaj. Centrom se mogu koristiti od 7 do 15 sati ili od 7 do 19 sati. Cjelodnevni termin je novost koja se prakticira od početka lipnja.

Tereza i kanzone

U Dnevnom boravku zaista je kao u – dnevnom boravku. Soba, u kojoj prevladava topla nijansa narančaste, namještena je trosjedom, stolićem na kojem uvijek ima domaćih keksa i kolača, sobno bilje uokolo… Prostorijom dominira televizor, na kojemu se najviše gledaju turske serije. U veseloj kuhinji romantičnog štiha, kao iz Sarah Kay kolekcije, jedu se dva, odnosno tri obroka dnevno u cjelodnevnom boravku. Drugih pravila nema. Netko će tijekom dana prileći u jednoj od soba koje su im na raspolaganju, drugi će gledati televiziju, netko razgovarati, surfati internetom… Sve će nadgledati medicinska sestra Nikolina Ivanek.

 

“Ovdje se živi punim plućima, za što doma mnogi nemaju uvjete”

– Na raspolaganju su prijevoz, liječnik, socijalni radnik. Usluga je kompletna – govori sestra Nikolina. I ta, kompletna usluga, stoji 80 kuna dnevno. Pa koliko i koje dane korisnici žele doći u Dnevni centar. A njima se tu, ako je suditi po njihovu raspoloženju, dopada. – Da nam nije lijepo, ne bismo bile ovdje. Stare smo, ali veselog srca – govori Mara Tomić. Danica Pavulek klima glavom. – Svaki četvrtak imamo glazbu – veli. 
– Najviše vole Ivu Robića, Terezu, Vinka Cocu… Vole i talijanske kancone – govori ravnateljica Tamara Ljubić.­

“Mukte”

– Što god da tražimo, mukte dobijemo – smiju se gospođe. Stalni korisnici redovni su im gosti. Tko je gost, zapravo, a tko domaćin – nije bitno. Ana je svakog dana tijekom četiri godine koristila Dnevni centar. – Sad sam dobila sobu, ali svaki dan sam ovdje. Toliko sam se navikla da je to sad moj dom. Sumnjam da bi bez Dnevnog boravka bilo tako – govori Ana. U Dnevni centar mogu doći svi, neovisno jesu li budući stanari ili ne. – To je nebitno, jer Centar financiraju Grad i Županija. Za one s mirovinom manjom od 2600 kuna, boravak sufinancira Županija – objašnjava ravnateljica i kaže da je kroz Dnevni centar do danas prošlo više od stotinu ljudi. – Ovdje se živi punim plućima – veli. Gospođe klimaju i žale se jedino da nema muških stanara. – Mi žene smo hrabrije pa dolazimo. Muški su razmaženiji – smiju se. I tako im prolazi svaki dan – u smijehu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje