Povežite se s nama

Život i društvo

Prostorni planovi Grada Varaždina postaju digitalizirani, dostupni i vidljivi svima

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin dobio je obavijest o odabiru za financiranje izrada i donošenja izmjena i dopuna prostornih planova. Stoga prostorni planovi Grada Varaždina postaju digitalizirani, dostupni i vidljivi svim građanima.

Odobrenje ovog financiranja proizašlo je iz Poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, otvorenog 1. veljače 2024. godine za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava “ePlanovi”. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iznosi 100 %, a Grad Varaždin prijavio je iznos od 150.000 eura.

– Ovaj korak označava važan trenutak u planiranju razvoja grada, pruža temelj za daljnje usklađivanje s potrebama i zahtjevima suvremenog urbanog okruženja te samim time pridonosi poboljšanju kvalitete života naših građana. Odobreni planovi obuhvaćaju širok spektar područja i aspekata urbanog planiranja, uključujući Prostorni plan uređenja Grada Varaždina, Generalni urbanistički plan grada Varaždina, Urbanistički plan uređenja povijesne jezgre grada Varaždina, Urbanistički plan uređenja sjevernog dijela grada Varaždina, Urbanistički plan uređenja zone ‘VIS Konfekcija’ u Varaždinu, Detaljni plan uređenja dijela južne zone centra grada Varaždina i Detaljni plan uređenja za proširenje varaždinskog groblja – ističu u Gradu Varaždinu.

Cilj je potaknuti izradu prostornih planova nove generacije kako bi se olakšale, osuvremenile, unificirale i digitalizirale procedure izrade prostornih planova. Također, uspostavom platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga, smanjuje se opterećenje građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Ovaj poziv dio je šireg okvira ulaganja C2.3.R3-I7 Unapređenje sustava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju, koji se financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta “EU sljedeće generacije”.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje