Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Čakovcu trčali u šarenim čarapama za osobe s Downovim sindromom

Objavljeno:

- dana

U subotu su se u Čakovcu brojni građani pridružili popularnoj utrci nazvanoj Šarenim čarapama do cilja, koja se povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, održava svake godine u organizaciji Međimurske županije i Grada Čakovca, uz potporu Atletskog kluba Međimurje, Zajednice sportskih udruga Čakovca i Turističke zajednice grada Čakovca.

Novac prikupljen kotizacijom namijenjen je daljnjim aktivnostima Udruge za sindrom Down Međimurske županije koja ove godine obilježava dvadeset godina djelovanja. Veliki i mali članovi ove Udruge svim gledateljima i sudionicima utrke osigurali su emocionalnu kulisu koju ne može zamijeniti niti najbolja glazba.

Trčalo se centrom grada pa kroz Perivoj Zrinskih, dionicom od 2.103 metara, a ta brojka simbolizira pojavu Downovog sindroma. Downov sindrom nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri. Kod zdravih osoba, jezgra sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para koji su naslijeđeni od oba roditelja. Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica te se – posljedično – u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. Naziva se još i poremećaj 21. kromosoma jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije. Po toj znanstvenoj činjenici odabran je datum obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom jer znamenke 21.03. simboliziraju tri kromosoma u 21. paru.

Utrku su uz brojne građane, podržali župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Naglašavaju da ovakve akcije, s velikim odazivom građana, snažno dosežu cilj – senzibilizaciju javnosti na potrebe osoba sa Downovim sindromom.

Međimurje je sredina u kojoj se njeguje podrška potrebitima i ranjivima kao najveća civilizacijska vrijednost, o čemu svjedoče brojna ulaganja Međimurske županije u obrazovne i rehabilitacijske ustanove koje skrbe o djeci i mladima s razvojnim poteškoćama, a udruga koja okuplja osobe s Downovim sindromom i Međimurska županija odavno su dobri prijatelji.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje