Povežite se s nama

Međimurje

U Kotoribi se obnavlja Pišpekova kovačnica – stari špengleraj!

Objavljeno:

- dana

U Kotoribi je nedavno započela obnova stare Pišpekove kovačnice.

Zbog epidemiološke situacije radovi se ne odvijaju po planu pa će tako ona za javnost najvjerojatnije biti otvorena sredinom rujna. Otvorit će se prilikom obilježavanja Dana općine Kotoriba, umjesto za Dane šibe i ribe kako je bilo prvotno zamišljeno. Tako kaže Vladimir Vugrinčić, inicijator obnove. Radi se o objektu koji je 2007. godine darovnim ugovorom Terezija Pišpek poklonila Općini Kotoriba.

U ovakvom je stanju kovačnica bila prošle godine

Špengleraj

– „Prava“ kovačnica je također u blizini, u vlasništvu Josipa Nađa, koji je jedan od posljednjih takvih majstora u Međimurju. Pišpek, koji je bio vlasnik ove stare kovačnice, kako su je okrstili mještani, zapravo je bio špengler, odnosno limar. Uz kovačke djelatnosti bavio se i drugima poput popravljanja bicikala, izrađivanja žlijebova i sličnog. Imao je mijeh i ložište, mogao je usijati željezo, no nije se koncentrirao samo na „kovačiju“. Svima nam je u interesu da ovakvi objekti prežive, to jest, ostanu kao spomenici na neka prošla vremena. Današnja djeca ne znaju što je koks, što je mijeh, kakvim se sve poslovima bavio jedan kovač ili drugi stari zanatlija.

Pokraj ove kovačnice prošao sam iks puta, uvijek mi je bilo žao što objekt propada. Stajao je tako više od trideset godina. Tražio sam dozvolu Općine, koju sam i dobio, pa tako Općina financira obnovu, dok sam ja donirao svoje ruke – objašnjava Vugrinčić, koji je sa suprugom Irenom radni vijek proživio u Austriji. Vratio se u Kotoribu zato što ga „vukla“ ljubav prema domaćoj grudi i starinama, kao i uspomene na lijepo vrijeme koje je proveo u Međimurju.

– U Kotoribi postoji i stari „melin“ koji bismo također htjeli aktivirati. Mlin je u privatnom vlasništvu, a vlasnik je zainteresiran da se objekt obnovi te da ga potencijalno otkupi Općina. Tada bi se bez problema tu mogla sprovesti i struja te potencijalnim gostima ili turistima demonstrirati dobivanje brašna mljevenjem kukuruza ili drugih žitarica – dodaje Vugrinčić, inače predsjednik kotoripskog Ogranka Matice umirovljenika Međimurske županije.

Nekad i danas

U obnovi mu svesrdno pomažu prijatelji, majstori i ostali sumještani koji su se željeli uključiti. Vitalnoga Kotoripčanina zanimaju i povijest, numizmatika te starine i sve povezano s njima. Osobitu pozornost pridaje povijesti Kotoribe, stoga često sudjeluje u organizaciji raznih izložbi i drugih događanja.

– Skupljam stare predmete koje povremeno izlažem, pa sam tako, primjerice, izlagao i svoju kolekciju petrolejskih lampi. Prije tri godine organizirao sam izložbu „Kotoriba nekad i danas“, koja je naišla na izvrstan odaziv te ju je razgledalo puno posjetitelja. Numizmatikom se bavim od svoje 11. godine… Privukla me dok sam bio još dječarac! – s dozom sjete, ali i ponosa, navodi skupljač starina, koji je po struci soboslikar.

Dodaje da je osnovna ideja obnove sačuvati izvornost stare „kovačnice“, no da se to ne može izvesti u potpunosti… Neki se dijelovi ipak trebaju obnoviti modernim materijalima.

– Želim pridonijeti svakoj mogućnosti da se očuvaju stari predmeti, kako bi i naša djeca, unuci i njihova djeca te nadolazeće generacije učile o negdašnjem životu na tlu Međimurja! – zaključuje.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje