Povežite se s nama

U fokusu

Oko 150 tisuća tona smeća seli se iz centra Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Počela sanacija Meke u Ludbregu

Započela je sanacija ludbreškog divljeg odlagališta otpada „Meka“, na kojemu je deponirano oko 150 tisuća tona zakopanog otpada.

Sanacija 34 tisuće kvadrata divljeg odlagališta – na koje se  smeće odlagalo od 1994.godine, a zatvoreno je 1. siječnja lani –  koštati će 37 milijuna kuna

Na početak radova u Ludbreg su stigli ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, potpredsjednik hrvatske Vlade Božo Petrov, potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak i varaždinski župan Predrag Štromar. Oni su zajedno s domaćinima, ludbreškim gradonačelnikom Dubravkom Bilićem i njegovom zamjenicom Verom Jadanić obišli odlagalište, gdje su radovi u punom tijeku. Radovi trebaju biti gotovo do početka prosinca.

Skupa, za Ludbreg besplatna, sanacija

Sanacija 34 tisuće kvadrata divljeg odlagališta – na koje se  smeće odlagalo od 1994.godine, a zatvoreno je 1. siječnja lani –  koštat će 37 milijuna kuna.

– Riječ je o jednom od najvećih projekata rađenih u Ludbregu. Ovo je važan trenutak za Grad – rekao je gradonačelnik Bilić te podsjetio da je Grad prije tri godine raskinuo ugovor s Fondom, kojim je bilo predviđeno da Grad pati 60 posto troškova sanacije.

– To je oko 20-ak milijuna kuna, što je za nas bilo neprihvatljivo. Tako smo s bivšim ministrom Zmajlovićem i bivšim direktorom Fonda Svenom Mullerom odlučili ishoditi ovakvo rješenje. Drago mi je da je ova Vlada to i podržala – rekao je gradonačelnik Bilić te izrazio nadu da će do kraja godine izaći i natječaj za prijavu izgradnje reciklažnog dvorišta za koji već postoji gotov projekt i građevinska dozvola. U Ludbregu je promoviran i projekt digitalnog paćenja otpada pa se u Gradu nadaju i budućoj naplati smeća prema stvarnim količinama.

“Na ovom je odlagalištu bilo minimalno pedesetak tona korisnog materijala, koji se mogao prodati i zaraditi se tridesetak milijuna kuna”, Slaven Dobrović. 

Župan Štromar je izrazio zadovoljstvo što, nakon Ivanca sanira i drugo odlagalište u Županiji.

– Sanacije ne bi bilo bez Piškornice koja je pripremila dokumentaciju i borila se za novac te uz pomoć Grada odradila i kompletnu dokumentaciju. Nadam se da ćemo stići završiti do prosinca kad ističe rok za povlačenje sredstava. U suprotnom postoji opasnost da će Ludbreg morati vratiti dio novaca Europskoj uniji – zaključio je Štromar te zahvalio Ministarstvu što je svoj dio posla oko dokumentacije odradilo na vrijeme, za razliku, kako je rekao, od nekih drugih institucija koje su kasnile i nisu posao odradile kako treba.

Župan je još rekao kako se nada da će se uskoro jednako učinkovito riješiti najveći županijski problem – problem varaždinskih bala. – I ono je sanacija odlagališta, a ne kako neki prikazuju da je ono „nešto drugo“, što Grad treba sanirati sam – zaključio je Štromar.

Propali deseci milijuna kuna

Ministar Dobrović je rekao kako se u Meki radi o radovima kojima se nastoji minimalizirati dugogodišnja šteta. – Što dalje? Okrećemo se cirkularnoj ekonomiji. Na ovom je odlagalištu bilo minimalno pedesetak tona korisnog materijala, koji se mogao prodati i zaraditi se tridesetak milijuna kuna. Istovremeno je država uvozila potrebne sirovine – rekao je ministar Slaven Dobrović.

Novinarima i gostima za kraj se obratio i potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov. – Drago mi je vidjeti da se investicije događaju, da se štiti okoliš i da je kružno gospodarstvo vrlo važno. Jer deseci milijuna kuna propali su na ovom odlagalištu. Treba težiti tom novom planu gospodarenja otpadom. Hrvatska treba štititi ono po čemu je poznata i zbog čega ljudi dolaze, a to je zeleni, čisti okoliš. To je karta na koju trebamo igrati – zaključio je Božo Petrov.

Novinare je zanimalo može li  i Varaždin očekivati novčanu pomoć u rješavanju problema s balama.  – Kontaktirali smo s Gradom. Tu je problem pravne prirode zbog koncesijskog ugovora, a koji mora razriješiti Grad, koji ga je i uspostavio. Ministarstvo i Fond tu nemaju nikakvu moć. Treba se postaviti pitanje odgovornosti onih koji su doveli do ovakve situacije. Država može i treba pomoći, ali ne tako da joj netko uvjetuje način rješavanja  – zaključio ministar Slaven Dobrović.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje