Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gornja i Donja Poljana u nedjelju opet poplavljene, mještani prozivaju Županiju!

Objavljeno:

- dana

Mještani Gornje i Donje Poljane, naselja u sastavu grada Varaždinske Toplica, u nedjelju su se borili s poplavom tijekom obilne proljetne kiše. Ogorčeni su, kažu, jer to im se ne dešava prvi put.

Naime, vodena bujica je u roku od dva – tri sata potpuno poplavila ceste, okućnice, a već se zbrajaju štete i u gospodarskim objektima na imanjima.

– Uzrok ove katastrofe u Gornjoj poljani je neodržavanje odvodnih kanala – otkrivaju naši sugovornici, koji žele ostati anonimni.

Nažalost, još gora situacija zabilježena je u Donjoj Poljani. Štoviše, u ovom kraju stradali su i usjevi te je bujica mladi krumpir nosila uzduž i poprijeko naselja. Sve su to očajni mještani nemoćno promatrali i fotografirali.

– Stanje je kod nas deset puta gore od onog u Gornjoj poljani. Svake godine poplave nas zadese nekoliko puta. Usjevi su svaki put uništeni, a i bespomoćne domaće životinje završavaju u vodi … – govori mještanin od kojeg doznajemo da su odgovorni brzopotezno tek nedavno, „predizborno“ jedva uredili 10 metara odvodnog kanala.

Preostalih stotinjak metara nije uređeno, te se u nedjelju lokalnom cestom izlila bujica, mjestimice duboka pola metra.

– Ovo zanemarivanje i tortura mještana traje godinama. Nismo dosad imali priliku progovoriti o ovom problemu ni u jednom varaždinskom mediju. Možda je razlog informativnoj blokadi u tome što su za cijelu situaciju najodgovornije stručne službe Varaždinske županije i Grada Varaždinske Toplice. Iako smo je tražili u više navrata, od njih pomoć nije stigla, a kada se suočimo s velikom poplavom, svatko se snalazi kako god zna i može – tuži se jedan od ogorčenih mještana.

Do zaključenja ovog broja, uspjeli smo neslužbeno doznati da je uzrok problema u kanalu koji teče kroz naselje. Nekoliko metara cijevi za odvodnju oborinskih vode je postavljeno prije dva tjedna na samom ulazu Donju Poljanu. Riječ je o kanalu uz županijsku cestu, koji je u dužini od 100 metara ostavljen otvoren. Nije reguliran godinama, a rješenje tog problema je navodno u ingerenciji Grada Varaždinske Toplice.

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje