Povežite se s nama

Život i društvo

Kupite figuricu ili sliku na štandu na Špancirfestu i pomozite djeci oboljeloj od dijabetesa

Objavljeno:

- dana

LIONS KLUB NCLC VARAŽDIN MILLENNIUM

Lions klub NCLC Varaždin Millennium i ove će se godine uključiti u Špancirfest.

U kućici Kluba tijekom svih deset dana Špancirfesta moći će se kupiti figurice, drvene slike i drugi predmeti koje su izradili polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, štićenici Cenacola i mnogi drugi, a sredstva prikupljena njihovom prodajom namijenjena su za odlazak djece oboljele od dijabetesa u edukativne kampove Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

– Pozivamo sve špancirere da nas i ove godine posjete i svojim donacijama podrže u nastojanju da olakšamo život djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti – pozvala je predsjednica Lions kluba NCLC Varaždin Millennium Vlatka Lonar-Lučev.

U znak zahvale, stručno osoblje Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin svaki će dan u kućici Kluba od 10 do 13 sati vršiti besplatno mjerenje razine šećera u krvi, uz davanje savjeta. Kućica će biti otvorena od ponedjeljak do petka od 10 do 13 sati te od 17 do 22 sata, a subotom i nedjeljom od 10 do 23 sata.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje