Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ludbreški srednjoškolci osmislili stroj koji računa gdje ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta

Objavljeno:

- dana

Učenici Srednje škole Ludbreg i ove su godine bili uspješni na natjecanju „Ideja godine“.

Riječ je o srednjoškolskom natjecanju koje je organizirano osmu godinu za redom, a u kojem se traži najbolja poslovna ideja. Ekipa „Trio fantastico“ Srednje škole Ludbreg koju čine Lucija Ivanuša (gimnazija), Erik Kelin (CNC operater), Goran Kranjčec (CNC operater) pod mentorstvom prof. Željka Posavca osvojila je drugo mjesto.

Ludbreški srednjoškolci osmislili su stroj koji računa gdje točno ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta. Svoju ideju su prezentirali kroz renderirane kalkulacije i zanimljivi video prilog.

Prva tri nagrađena projekta Europska komisija vodi u Bruxelles na studijsko putovanje.

Pobjednik je maturant Ramal Salha koji je osmislio Qullix, aplikaciju za istovremeno gledanje videa s prijateljima. Mentor mu je bio Ivan Marušić, a dolaze iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Treće mjesto je osvojila ekipa INDIVIDOM iz Gimnazije Velika Gorica koja prilagođava kuće osobama s teškoćama u razvoju.

Dodajmo da je danas, 24. lipnja, župan Radimir Čačić sa suradnicima organizirao prijam za sjajne učenike i mentora. Osim što je čestitao učenicima, župan je i svakome od njih iz svog osobnog fonda (koji je oformio nakon odricanja od plaće) darovao po 2.000 kuna.

– Riječ je o jednom vrlo zanimljivom i kreativnom takmičenju. Naime, napravili smo korak naprijed iz onih standardnih natjecanja, a kreativnost je nešto na čemu će se temeljiti budućnost i razvoj društva, posebice industrija i proizvodnja. Sigurno je da su nove tehnologije nešto što moramo primjenjivati. Ekipa koja je danas ovdje s nama, Lucija, Erik i Goran, osvojila je drugo mjesto pod mentorstvom profesora Posavca i to je veliki uspjeh. Treba istaknuti kako je na natjecanju sudjelovalo 50 škola, dok se u finalu našlo njih 10, od toga dvije iz naše Županije, Srednja škola Ludbreg i Elektrostrojarska škola Varaždin. Radi se o zaista fantastičnom uspjehu, ponosimo se ekipom – rekao je župan te dodao kako je taj uspjeh pet puta veći nego što je ukupno brojčano prisustvo Varaždinske županije u srednjem školstvu u Hrvatskoj.

– To je dokaz da se izuzetno dobro radi, ovdje govorimo o aktivnosti koja ima kontinuitet, gdje su uloženi trud i energija i zato ovaj rezultat nije slučajnost, pogotovo jer je ta ista ekipa već jednom osvojila drugo mjesto. Dakle, ništa nije slučajno, ovo je prava potvrda uspješnog rada. Čestitke svima – zaključio je župan.

Prof. Željko Posavec, koji je bio mentor ekipi, zadovoljan je i sretan osvojenim visokim drugim mjestom.

– Od 2016. godine sudjelujemo kao škola na ovome natjecanju, a te iste godine osvojili smo i drugo mjesto. Ove godine smo projekt nazvali „Restač“, a radi se o stroju koji računa gdje točno ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta. Orasi u stroj ulaze u vertikalnom smjeru onda ih primaju batovi koji ih tada lome. Od početka ove godine razvijali smo ideju, malo nas je situacija s Covidom usporila, ali smo uspjeli napraviti 3-D model i poslati ga. Inače samo natjecanje je bilo sastavljeno od inovacijskog dijela i ocjenjivanja poslovnog plana, a video uradak, odnosno prezentaciju smo napravili u suradnji s Prvom školskom televizijom. S obzirom na to da nismo mogli uživo prezentirati na Effectus učilištu, poslali smo prezentaciju   i osvojili drugo mjesto – rekao je Željko Posavec, prof.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje