Povežite se s nama

Međimurje

Porcijunkulovo i bez tradicionalne procesije s Gospinim likom ulicama Čakovca

Porcijunkulovo procesija

Objavljeno:

- dana

Proslava Gospe od Anđela ili Porcijunkule u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu ove će godine biti u nešto skromnijem izdanju.

– Izostat će tradicionalna procesija s Gospinim likom ulicama grada Čakovca uoči glavne svečane svete mise u 10 sati koju će u dvorištu samostana predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Slavlje svete mise uživo će prenositi VTV televizija, a moći će se pratiti na Youtube kanalu Varaždinske biskupije – objavila je Varaždinska biskupija na svojoj internetskoj stranici.

Uoči ove franjevačke svetkovine biti će održana trodnevna priprava koju će predvoditi braća franjevci, a sastoji se od molitve franjevačke krunice prije večernje svete mise te svete mise s propovijedi u 18:30.

Podsjetimo, Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, malenoj crkvici Gospe od Anđela koja je oko 2 km udaljena od grada Asiza, ali se kasnije proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekovog grijeha.
Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i mole na nakanu Svetoga Oca (Zdravo Marijo ili koju drugu molitvu). Oprost se može dobiti jedanput i može se namijeniti za sebe samoga ili za pokojnika.
Potpuni oprost je otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi, odnosno, dobivanje potpunog oprosta nije zamjena za sakrament ispovijedi. Naime, svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Ali pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji, pokorom i zadovoljštinom, bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem.
No Crkva, vlašću koju je primila od Gospodina, vjernicima može dodjeljivati oproste i od tih vremenitih kazni za grijehe. Ona to čini udjeljujući milosti iz tzv. duhovne riznice Crkve, po zaslugama Isusa Krista i općinstva svetih, pomažući na taj način kršćanima, ali i potičući ih na vršenje djela pobožnosti, pokore i ljubavi.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje