Povežite se s nama

Međimurje

Novi ukras Murskog Središća je drvena lokomotiva s huntekima

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće odavno je odredio smjer svoje prezentacije kroz turističku ponudu – predivni krajobraz rijeke Mure i bogata rudarska baština.

Simbolika je vidljiva na svakom koraku, a ovih je dana centar Murskog Središća dobio novi ukras – lokomotivu s huntekima izrađenu od drva, djelo Rajka Bogdana, predsjednika Mjesnog odbora.

Iako se rudarilo samo 53 godine, to je razdoblje od 1919. do 1972. godine Murskom Središću ostavilo trajni identitet, a stariji se građani, a i oni mnogi srednje dobi dobro sjećaju štrekice i cugeca koji su prolazili ulicama Murskog Središća, ali i okolnim naseljima. To je bio način transporta ugljena između svih jama i separatora, a posljednjih je godina bilo pokušaja nabave stare uskotračne parne lokomotive, međutim, primjerci su jako rijetki, a cijena strahovito visoka, baš kao i cijena izrade autentične metalne replike.

Ipak, Rajko Bogdan je u slobodno vrijeme izradio repliku od drva, kao i repliku dva vagona. Cugec s huntekima postavljen je u stakleni okvir na travnatu površinu ispred gradske uprave, pa će i oni posjetitelji koji dolaze u Mursko Središće bez da su upoznati s poviješću naselja odmah znati – stigli su u grad rudara.

Međimurje

Grad Mursko Središće kupio kuću kraj crkve, a uredit će se rođendaonica i poslovni prostori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće u pravilu u centru grada kad se pokaže prilika kupuje zemljište i nekretnine, jer tako može najkvalitetnije upravljati s prostorom koji se nalazi u centru grada.

Tako je nedavno otkupljena kuća kraj crkve gdje su kroz cijelu mjesnu povijest bile trgovine mješovitom robom, cipelama…

Kuća je kupljena na temelju procjene sudskog vještaka za iznos 43.200 eura, a obzirom da objekt nije za rušenje, već se neko vrijeme razmišljalo o namjeni tog prostora. Obzirom što u gradu nema organizirani prostor u kojem najmlađi mogu proslaviti rođendane ili slične događaje gradonačelnik Dražen Srpak će na iduću sjednicu Gradskog vijeća uputiti prijedlog da se u donjem dijelu objekta uredi rođendaonica spojena s dvorištem u kojem bi bilo smješteno dječje igralište, a uz to dvorište je u potpunosti ograđeno te će tako djeca biti potpuno sigurna.

U gornjem dijelu objekta pak će se urediti tri poslovna prostora/ureda, a plan je da se i rođendaonica i ti uredi daju u najam.

Zgradu treba obnoviti i samom obnovom privesti je željenoj svrsi za što će se pokušati naći sredstva putem EU fondova ili pak državnog proračuna, a sam centar grada dobit će još jedan novi sadržaj te u potpunosti obnovljenu zgradu.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje