Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Općina Ljubešćica obilježila svoj dan svečanom sjednicom Općinskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Općina Ljubešćica je u petak, 31. srpnja, proslavila svoj dan. Općinski načelnik, Nenad Horvatić, u svojem obraćanju okupljenim gostima i uzvanicima osvrnuo se na proteklu godinu, najavivši pritom nove investicije u projekte vrijedne četrdesetak milijuna kuna.

– Imali smo lani jasno postavljene planove i programe. No, premda nas je ova je koronakriza stavila u neke sasvim druge realne okvire, ostvarili smo 16 milijuna kuna vrijedne investicije na području općine Ljubešćica. Ulaže se u gospodarstvo, u socijalnu i komunalnu infrastrukturu. Možda se moglo i više, ali ja sam zadovoljan jer smo realizirali gotovo 90 posto planova koje smo si zacrtali. Posebice kada je riječ o europskim projektima – poput milijun eura ulaganja u Poslovnu zonu i 6,8 milijuna u vodovod. Kad uspijete gotovo 15 milijuna bespovratnih sredstava uložiti na području tako male općine kao što je Ljubešćica, sigurno da moramo biti zadovoljni – rekao je Horvatić.

Govoreći o planovima za naredno razdoblje, odnosno o nešto manje od godinu dana svog preostalog mandata, Nenad Horvatić je rekao da će već na idućoj „svečanoj sjednici mještani imati novu ili pak staru općinsku vlast“.

– Ono što smo obećali prije 3,5 godine polako završavamo, mještanima ćemo prezentirati naš pogled na razvoj općine do 2025. godine i uvjeren sam kako će oni prepoznati naš rad.  Na osnovu toga odlučit će jesmo li bili uspješni ili nismo – rekao je općinski načelnik.

Predsjednik vijeća Stjepan Ivanušec, pozvao je prisutne goste i uzvanike na svečanoj sjednici da pomognu domaćinima na putu prema boljoj općini Ljubešćica, poručivši da će u ovoj JLS uvijek pronaći otvorenog partnera za projekte.

– Općinsko viječe u razdoblju između dviju svečanih sjednica je održalo šest ranih sjednica na kojima se raspravljalo o 81 točki dnevnog reda. Ovo jednogodišnje razdoblje trebali smo pamtiti po realizaciji višemiljunskih infrastrukturnih projekata. Međutim, novonastala situacija s pandemijom koronavirusa promijenila je naše prioritete te je naš fokus bio usmjeren zaštiti zdravlja najstarijih mještana te da se sačuva funkcioniranje predškolskog i školskog odgoja … – rekao je između ostaloga Ivanušec.

Da Ljubešćica može biti primjer svima, naglasio je HDZ-ov ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

– Prvenstveno može biti primjer po entuzijazmu ljudi koji vode jednu malu, ali vrlo efikasnu općinu. Ovdje sam već kao doma, boravim ovdje svake godine, svi projekti koji su se ovdje događali u posljednjih 6-7 godina, u drugom mandatu načelnika Horvatića, velikim su dijelom financirani ili sufinancirani sredstvima državnog proračuna. Odnosno europskim novcem ili na neki drugi način i tu filozofiju koju kolega Horvatić nudi u razvoju jedne ovako male općine, je model na koji bi se trebala razvijati cijela Hrvatska. Ne novcem poreznih obveznika koji privređuju, jer ti novci moraju tu ostati u općinskom proračunu za kulturu i sport, već onim državnim ili europskim kojim se mora graditi infrastruktura – zaključio je ministar Horvat.

 

Ljubešćica ima savršen prostor za proslavu Dana općine, makar i u ovim novonastalim uvjetima, ustvrdio je varaždinski župan Radimir Čačić, koji je pohvalio domaćine zbog odgovornog ponašanja i provođenja propisanih epidemioloških mjera. Potom se osvrnuo i na rezultate Općine Ljubešćica.

– Ljubešćica ima puno toga za reći i pokazati. To je dinamična općina, jedna od rijetkih koja je zadržala benefite koje sam svojevremeno pokušao i uspio definirati kroz zakonsku formu. U tom zakonskom tekstu koji sam tada napravio, a koji prije nije postojao za brdsko-planinska područja, velike su prednosti za budžete tih općina. Oni su gotovo dvaput već,i nego što bi bili kad bi imali sve obveze kao i sve druge općine. Da su rezultati očiti, to svatko vidi, pogotovo ovdje. Tu su evidentna dinamična kretanja, infrastruktura, objekti socijalne namjene, imaju fantastičan Vatrogasni dom u izgradnji. Kad jako dobro napredujete, ispadnete iz poticaja, ali to opet pokazuje da ste dobro radili i da zbog toga zavređujete čestitke – istaknuo je župan.

A nakon što je prošlog tjedna kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovao svečanoj sjednici Općine Lobor, saborski zastupnik Siniša Jenkač bio je izaslanik Gordana Jandrokovića i u Ljubešćici.

– Općina Ljubešćica primjer je dobre organiziranosti, velikog ulaganja, visoke razine komunalne opremljenosti koja se kontinuirano diže i poboljšava, što život u ovoj općini čini boljim i ugodnijim – rekao je novomarofski gradonačelnik.

I dodao:

– Kad bi sve općine bile ovako ustrojene i funkcionirale na ovaj način, mislim da bi fama i povici o nepotrebnosti općina pali u vodu. Osobno vjerujem da je veliki dio naših općina i gradova ustrojen na kvalitetan način i da bez jedinica, odnosno lokalnih čelnika, definitivno ne bi bilo takve komunalne opremljenosti i društvenog života. Ti mali uredi koje ne broje previše zaposlenih donose život u ove sredine koje su uvijek vezane uz one veće. Bilo je prije 30-ak godina više razloga za to da se one velike prebace u nešto manje administrativne jedinice. Često puta društveni život, ali i glavni razvoj, događaju se administrativnim centrima. To je prirodno, ali kad imamo ustrojene općine i gradove na ovaj način, onda i ti načelnici i gradonačelnici žele stvoriti nešto u svojim općinama i gradovima i tako opravdati svoje postojanje, a Općina Ljubešćica jako je dobar primjer – rekao je Jenkač i pritom pozvao svoje kolege načelnike i gradonačelnike u boj protiv rekonstrukcija i nepotrebnih spajanja „tamo gdje je nesumnjivo opravdano postojanje JLS-a“.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene nagrade najboljim učenicima Osnovne škole Ljubešćica, te plakete Općine Tomislavu Gotiću za doprinos promicanju zaštite ljudskog zdravlja i humanitarno djelovanje.

Među laureatima je i Športsko-ribolovno društvo Diver za unapređenje sportskog ribolova, očuvanje bioraznolikosti lokalnih voda i promociju općine u desetogodišnjem razdoblju.

Život i društvo

Varaždinska županija je na korak do statusa prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023.-2025. na sjednici Županijske skupštine održanoj u ožujku, u ponedjeljak, 29. travnja, održan je u Maloj dvorani Županijske palače još jedan radni sastanak članova Koordinacijskog odbora Varaždinska županija – prijatelj djece.

Sastanku su, uz župana Varaždinske županije Anđelko Stričak i članove koordinacijskog odbora, sudjelovale i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, suradnica Društva naša djeca. 

Tema sastanka je bila kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelja djece”. Gošće su upoznale župana i članove Koordinacijskog odbora s procedurom kandidature za stjecanje statusa, a bila je to ujedno i prilika da se ukaže na sve projekte koje Varaždinska županije provodi s djecom i za djecu. Župan je gošće upoznao s najvažnijim dijelovima strategije, proračunskim izdavanjima za obrazovanje te programom kandidature.

Nakon sastanka gošće su posjetile centar Lori gdje ih je ravnateljica Željka Marković Bilić provela kroz Newton učinioce i upoznala s planovima samog centra.

– Varaždinska županija na korak je do dobivanja statusa prijatelja djece. Ovim putem zahvaljujem svima koji rade s našim najmlađim sugrađanima, čineći brojne iskorake da Varaždinska županija bude predvodnik u obrazovanju. Često nismo ni sami svjesni koliko toga imamo i koliko toga znamo i radimo, a ovakve nas situacije uvijek na to podsjete i što je još važnije, motiviraju da budemo još bolji. Stoga pozivam sve gradove i općine s područja Varaždinske županije koji nemaju taj status da krenu u njegovo ostvarivanje – rekao je župan Stričak.

A da je kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” opravdana slaže se i glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes.

– Županija je zadovoljila sve preduvjete za kandidaturu, što uključuje trogodišnji strateški plan kroz koji su obuhvaćeni svi obavezni kriteriji projekta “Županija-prijatelj djece”. Osim toga, kroz realizaciju plana vidi se da je Županija u nekoliko zadnjih godina, ne samo ostvarila, već i postigla nadstandarde u nekim važnim područjima kvalitete života djece u suradnji s odgojno-obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, sportskim, javnim ustanovama na širem županijskom području, posebice na području obrazovanja, inovacija, regionalnog razvoja, u čemu prednjači u Hrvatskoj. Izdvajamo centre izvrsnosti, znanstvene centre za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, centar za mentalno zdravlje, jaku mrežu osnovnih škola, visok postotak osnovnih škola u jednoj smjeni, kvalitetni preventivni programi, građanski odgoj, obnavljanje i stavljanje u funkciju dvoraca na području Županije, kao i impresivan postotak županijskog proračuna koji se izdvaja za obrazovanje i dostupnost usluga za djecu i mlade u zajednicama u kojima oni i žive. Kako je program “Županija – prijatelj djece” upravo prilika da se međusektorski povežu svi dionici koji skrbe za djecu, drago nam je da je to prepoznato u Varaždinskoj županiji, koja je razvila dobre modele upravljanja i praksi – rekla je Snježana Krpes dodavši kako u sljedećih nekoliko mjeseci, pred županijskim koordinacijskim odborom slijedi da sve što se kroz strateški plan realiziralo u zadnje tri godine, da se izvijesti u završnom izvještaju, nakon čega će uslijediti i samo ocjenjivanje i izvid komisije na teren.

– Ukoliko Županija ispuni svih 80% kriterija i uspješno prođe ocjenjivanje, ostvarit će sve preduvjete za dobivanje prestižnog, ali ujedno i obvezujućeg javnog priznanja “Županija – prijatelj djece”, kojeg dodjeljuju Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatska zajednica županija – zaključila je Krpes.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje