Povežite se s nama

Život i društvo

“Vjerujem da ćemo u Lepoglavi krajem 2025. dodijeliti minimalno 15-ak ključeva stanova mladim obiteljima”

Objavljeno:

- dana

Jedan od važnijih projekata Grada Lepoglave, namijenjen  prvenstveno mladim obiteljima, je program poticanje stanogradnje – POS-a na području grada, a nedavno je napravljen korak bliže realizaciji tog projekta.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na 293. sjednici održanoj 14. ožujka ove godine donijela Odluku o prijenosu u vlasništvo Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, nekretnine u k.o. Lepoglava, upravo za potrebe realizacije Programa POS-a, o čemu je bilo riječi na konferenciji za novinare održanoj u 10. travnja.

Domaćini su bili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić te gradski vijećnici predvođeni predsjednikom Vijeća, Robertom Dukarićem. Gradonačelnik je pritom pojasnio da je spomenuta čestica odlukom Vlade dana u vlasništvo APN-u koji će pokrenuti daljnje procedure zajedno s Gradom Lepoglavom da se definira lista, napravi projektni zadatak i definira broj stanova. Cijena će biti jedinična po stanovima, a za njihovu dodjelu raspisat će se natječaj.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će projektni zadatak i dokumentacija biti riješeni već ove godine te je posebno naglasio da su Gradu među najbitnijim stvarima mlade obitelji, odnosno mladi.

– Cilj koji smo si postavili je osiguravati, prije svega, radna mjesta i to smo u Lepoglavi uspjeli, ali treba im osigurati i krov nad glavom, što ćemo učiniti upravo s ovim projektom. Vezano uz POS, želim naglasiti tri bitne odrednice. Prvo je da se bavimo politikom, i to politikom sa sadržajem, demografskom politikom, gdje ćemo prije svega dati mogućnost našim mladima da ostanu u našemu gradu, a naravno i drugim mladima da se mogu doseliti u naš grad. Takav projekt otvara i  gospodarski segment jer nešto se gradi, stvaraju se nove vrijednost te koristi za naše gospodarstvenike. Treća stvar koju bih također sa zadovoljstvom spomenuo je da vjerujem da je ovo početak rješavanja državne imovine na području grada Lepoglave, gdje je 60 posto područja zemljanih površina i objekata u državnom vlasništvu. To nas onemogućava u kvalitetnom investicijskom zamahu na svim razinama, kako u gospodarskom, komunalnom, tako i u društvenom dijelu. Vjerujem da će s time Lepoglava itekako dobiti novi zamah u svom razvoju – rekao je Škvarić.

Izrazio je zadovoljstvo što je program POS-a napokon krenuo u realizaciju, izrazivši nadu da će krajem iduće godine dodijeliti minimalno 15-ak ključeva stanova mladim obiteljima, ne samo s područja grada Lepoglave, nego i šire.

– Naravno, za mlade imamo i mnoge druge projekte koje radimo, pratimo ih od rođenja, do onog dijela kada idu negdje raditi. Dajemo potpore za novorođene od 400 eura na više, a ponosno mogu reći i da sve mlade obitelji i njihova djeca imaju smještaj u našim dječjim vrtićima, nema liste čekanja, prosječna cijena vrtića je 50 eura, što je dosta prihvatljivo, uz gledanje socijalnog karaktera. Osnovne škole su nam u jednoj smijeni, također imamo produženi boravak i naravno financirane sve vanškolske, vannastavne aktivnosti. Mladim obiteljima, studentima dajemo potpore za njihovo školovanje, nakon čega im dajemo potpore za investicije u gospodarstvu i 5,5 tisuća eura bespovratnih sredstava u slučaju da kupe imovinu, bilo stan ili kuću na području grada Lepoglave – kazao je gradonačelnik.

Konferenciji je nazočio i Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir koji je naglasio da mu je iznimno drago što će se program POS-a realizirati i u Lepoglavi.

– Pred nama je još jedna realizacija, kao i u 83 jedinice lokalne samouprave do sada koje su realizirale projekte poticajne stanogradnje s ukupno 8900 stanova dosad. Za to je bilo potrebno izdvojiti oko 142 milijuna eura državnih sredstava kao poticaj – rekao je Uhlir.

Naglasio je da je trenutno u Hrvatskoj oko 400 tisuća praznih stanova te da će država napraviti model poticaja da se dio tih praznih stanova nađe na tržištu priuštivog najma.

-Dakle, zasad smo u konceptu stambene politike predvidjeli  tri smjera, kako bismo što prije i što jednostavnije našim građanima omogućili priuštivo stanovanje, a  POS i poticajna stanogradnja idu dalje – izjavio je Uhlir.

Direktor APN-a Dragan Hristov rekao je kako smatra da će se graditi između 15 i 20 stanova te da bi građevinsku dozvolu mogli dobiti kroz nekoliko mjeseci. Zasad se još ne može sa sigurnošću reći koliko je zainteresiranih za POS stanove u Lepoglavi, odnosno koliko je onih koji zadovoljavaju uvjete

– Sama izgradnja ovakvog objekta traje oko godinu dana, tako da se duboko nadam da ćemo do kraja slijedeće godine imati nove stanare u svojim novim domovima – rekao je Hristov dodavši kako će ove stanove biti moguće i unajmiti.

Na konferenciji je bio prisutan i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je podsjetio da je u utorak Varaždinska županija primila prvih 99 predmeta vezanih uz državnu imovinu i nekretnine na području županije.

– Kada govorimo o stanogradnji, treba naglasiti da je ona iznimno bitna ponajviše za mlade obitelji, ali za mlade obitelji osim stana bitno je i radno mjesto, vrtić i škola. Područjem Varaždinske županije prolazi autocesta i prirodno je da se najveći broj poduzetničkih zona nalazi upravo uz autocestu, da ne uništavamo ostale ceste koje su nam izuzetno bitne. Zbog toga će po postupku proglašenja Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja, Ravne gore Parkom prirode to biti najjača grana za ovaj kraj. U susjednoj općini Donja Voća nalazi se ne najpoznatija, ali najznačajnija špilja Vindija, u susjednoj općini Bednja nalazi se najljepši hrvatski dvorac, ovdje je jedini ugasli vulkan u Hrvatskoj, a možda i na jugoistoku Europe i mi smo od tog vulkana planirali graditi  prezentacijski centar. Ako tih par tema nisu dovoljne da bi privukli turiste, onda zaista ne znam što bi im moglo biti interesantno. Tvrdim da kada to izgradimo, za što nam trebaju tri, četiri godine da sve posložimo i dotad će i do Lepoglave stići brza cesta, bit će to veliki iskorak i ovo će područje biti zeleni biser ne samo Lepoglave, već i Varaždinske županije i cijele kontinentalne Hrvatske – zaključio je župan Stričak.

Okupljenim se novinarima obratio i saborski zastupnik i bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u čijem je mandatu pokrenut program poticane stanogradnje.

– Govornici su ovdje istaknuli toliko projekata koji se rade u Lepoglavi i njenoj okolici, sažeto, koncizno, ali izuzetno bitno za budućnost Lepoglave i mještana ovoga kraja i naše županije. Što drugo kao saborski zastupnik mogu nego podržati sve te projekte i možda u slijedećem mandatu poraditi na nekim zakonskim aktima koji će ih još modificirati i prilagoditi trenutku koji dolazi jer imamo novih potreba – rekao je Štromar.

O programu POS-a govorio je i Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica u kojoj je proveden POS program.

– Prije dosta godina odlučili smo da imamo strategiju razvoja i da pripremamo bolju budućnost svim mladima i sada smo u fazi izgradnje treće zgrade POS-a. Želimo mlade zadržati u našim krajevima, pogotovo mi koji smo uz granicu, pa ćemo izgradnjom još jedne zgrade POS-a uz vrtić koji smo izgradili, uz školu i dvoranu, ostalu komunalnu infrastrukturu te uz poduzetništvo koje u našoj općini dobro funkcionira, osigurali smo uvjete da mladi ostanu živjeti na našem području – zaključio je Korotaj.

I dok u Cestici već imaju dobra iskustva s POS-om, u Općini Kumrovec za taj se program tek pripremaju.

– U fazi smo izgradnje deset stanova po programu POS-a, a već sada imamo zainteresiranih za 30 pa i više stanova. Planiramo i sljedeću zgradu projektirati, a da iza nje dođe i treća – rekao je kumrovečki načelnik Robert Šplajt.

Nakon konferencije, sudionici su zajedno s novinarima obišli lokaciju na kojoj će se graditi POS stanovi u Lepoglavi.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje