Povežite se s nama

Život i društvo

Na području Novog Marofa samo ove godine uloženo preko 215 tisuća eura za obranu od poplava

Objavljeno:

- dana

Na području Grada Novog Marofa u tijeku je čitav niz ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a u jedan dio tih ulaganja ulažu i Hrvatske vode. Naime, na novomarofskom području nalazi se velik broj vodotoka koje redovno održavaju Hrvatske vode, a radove su u srijedu, 10. travnja, obišli gradonačelnik Siniša Jenkač i direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu, Milan Rezo.

Kako je istaknuto prilikom obilaska, do sada je uređeno korito rijeke Bednje u Ključu u dužini od 600 metara i vrijednosti oko 60 tisuća eura. Radilo se i u Možđencu na Rakovom potoku čiji su radovi iznosili oko 20 tisuća eura, nakon čega se krenulo na uređenje potoka Koroščak i njegovog pritoka Leskovec gdje je uređeno 720 metara potoka i izmijenjena su dva propusta, a vrijednost radova je bila oko 30 tisuća eura.

Nastavlja se i uređenje potoka Koroščak u Novom Marofu, čija vrijednost radova iznosi oko 50 tisuća eura, dok su radovi na njegovom pritoku Sukek iznosili oko 20 tisuća eura. Ujedno su odrađene i hitne intervencije na vodotocima ispod bolnice i kod poduzetničke zone, a prošle godine uređen je i kanal S-30 u vrijednosti radova od oko 40 tisuća eura. Direktor Hrvatskih voda Milan Rezo istaknuo je kako Hrvatske vode svake godine na području Novog Marofa ulažu velika sredstva.

– U prvom kvartalu 2024. godine na području grada Novog Marofa u preventivne, redovne i izvanredne mjere obrane od poplave uloženo je približno 215 tisuća eura. Prosječno, na području grada Novog Marofa, Hrvatske vode su kroz protekle godine do sada ulagale između 350 i 500 tisuća eura kroz svoje aktivnosti. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o gradu Novom Marofu, kao najvećem površinskom dijelu koje obuhvaća našu najveću rijeku Bednju, odnosno području malog sliva Plitvice i Bednje – rekao je direktor Rezo.

Zadovoljstvo radovima istaknuo je novomarofski gradonačelnik.

– Hrvatske vode kontinuirano ulažu na području grada Novog Marofa i ovim im putem zahvaljujem na redovitom održavanju vodotoka na našem području. Tu se radi o velikim investicijama koje Grad sam ne bi mogao provesti, bar ne u tolikom omjeru, jer na našem području se nalazi veliki broj vodotoka. Godinama njegujemo dobru suradnju sa Hrvatskim vodama i vjerujem da će se ta suradnja nastaviti i u budućnosti – rekao je gradonačelnik Siniša Jenlač.

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Španciranje po Varaždin Bregu uz gulaš, živu glazbu i finu kapljicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec i u organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, a pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec u subotu 22. lipnja 2024. godine održano je šesto po redu „Španciranje po Varaždin Bregu“.

Stotinjak sudionika ove manifestacije okupilo se u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji gdje su im podijeljene majice s logotipom Općine, Udruge i manifestacije, etui i čaše. Okupljene su pozdravili saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški i predsjednik Udruge Robert Đuranec zaželivši svima dobro druženje i veselo raspoloženje.

Ruta ovog španciranja, koja je bila duga oko pet kilometara, kretala se po Feljuru, Malom i Dugom Vrhu te Šemigovoj grabi. Uz početnu postaju kod škole druga postaja za okrijepu i jelo bila je u Šumici na Dugom Vrhu, a posljednja na Malom Vrhu kod prostorija Lovačke udruge „Zec“ gdje je, uz živu glazbu, svim posjetiteljima podijeljen izvrstan gulaš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje