Povežite se s nama

Život i društvo

Srednjoškolci poručili – „Bez plastike je varaždinsko groblje zelenije i bolje“!

Objavljeno:

- dana

Groblja nisu imuna na problematiku otpada te se suočavaju s velikim količinama, posebice otpadnih lampaša. Na žalost, pitanje otpada na grobljima dolazi u fokus uglavnom jednom godišnje, i to oko blagdana Svih svetih.

A aranžmani, ukrasi i lampioni ubrzo nakon upotrebe postaju otpad. U cilju upoznavanja javnosti s gorućim problemom otpadne plastike na grobljima, varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi pokrenulo je kampanju pod nazivom „Na groblje bez plastike“, u sklopu projekta „Unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Gradskom groblju u Varaždinu“. Radi se o pionirskom projektu i temi koja do sada nije imala značajnije mjesto u javnosti.

U kampanju je uključeno 7 srednjih i 4 osnovne škole s područja Varaždina, a cilj je uključiti mlade u stvaranje promotivnih materijala kojima će poručiti javnosti što sve može biti alternativa plastici te kako pokazati pijetet prema najmilijima bez stvaranja ogromnih količina otpada. Ideja je potaknuti mlade da razmišljaju o problemu, traže moguća rješenja i na kraju prenesu drugačiji način razmišljanja na svoju okolinu.

U prvoj fazi kampanje, učenici srednjih škola izrađivali su plakate koji se mogu vidjeti na oglasnim city light panelima u Ulici Ivana Severa sve do 10. lipnja.  Sudjelovale su Prva Gimnazija, Druga Gimnazija, Gospodarska škola, Srednja strukovna škola, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Medicinska škola, te Strojarska i prometna škola.

Učenici i mentori, predstavnici Parkova i Grada Varaždina u srijedu, 10. travnja okupili su se na toj lokaciji kako bi predstavili prve rezultate ove kampanje. Plakate je bodovala komisija na temelju vizualnog dojma, estetike, skladnosti boja, čitljivosti, vidljivosti, poruke, originalnosti, kreativnosti, relevantnosti za cilj i temu projekta, upotrebe moderne tehnologije i multidisciplinarnog pristupa. Prema navedenim kriterijima komisija je najviše bodova dodijelila Srednjoj strukovnoj školi, drugo mjesto osvojila je Medicinska škola, a treće Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Najbolje škole Parkovi će nagraditi informatičkom i multimedijalnom opremom, a svim učenicima koji su sudjelovali podijeljene su zahvalnice.

Kampanja se u drugoj fazi nastavlja natjecanjem srednjih škola za najbolji informativni letak o važnosti smanjenja plastičnog otpada, koji će biti otisnut na poleđini računa Parkova d.o.o. za grobnu naknadu u nakladi od 18.500 primjeraka, s distribucijom u rujnu 2024. godine. U kampanju su uključene i osnovne škole koje rade na organizaciji kreativnih radionica na kojima djeca izrađuju crteže, reciklirane svijeće, aranžmane od umjetnog cvijeća, vaze te razne druge dekoracije i predmete koji se mogu postaviti na otvorenom prostoru (grobovima).

Direktorica Parkova Jelena Sekelj zahvalila je učenicima i mentorima na odazivu te istaknula kako je ova kampanja dio dosadašnjih aktivnosti usmjerenih prema unapređenju sustava gospodarenja otpadom na groblju koji Parkovi razvijaju u suradnji s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu.

– Projekt Unapređenje sustava gospodarenja otpadom na Gradskom groblju u Varaždinu razvili smo u suradnji s varaždinskim GF-om te ga prijavili za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. On uključuje nabavku novih spremnika i električnog vozila za prikupljanje otpada te edukativne aktivnosti. Cilj projekta je uspostaviti efikasni, održivi i ekonomski isplativi okvir za upravljanje otpadom na Gradskom groblju u te smanjiti količinu i povećati odvajanje otpada. Promjena navika ponašanja dugoročan je proces koji zahtijeva kontinuirani trud i suradnju svih generacija. Mladi imaju ključnu ulogu u tom procesu kroz edukaciju, aktivno sudjelovanje i korištenje inovativnih rješenja. Oni trebaju biti motivatori promjene razmišljanja u svojim obiteljima i lokalnoj zajednici – rekla je Sekelj.

Život i društvo

ŠNK “Rudar ’47” 10. kolovoza organizira turnir “Sela i vulica”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŠNK “Rudar ’47” organizira 2. turnir rekreativnog i zabavnog karaktera pod nazivom “Sela i vulica” koji će se održati u subotu, 10. kolovoza, s početkom u 10 sati na nogometnom igralištu Šofta u Donjem Ladanju.

Ekipe koje se prijavljuju na turnir trebaju dolaziti isključivo iz sela s područja Općine Maruševec. Turnir je zabavnog karaktera i otvoren je za sve zainteresirane željne dobrog provoda uz pregršt smijeha.

Sistem igranja: (5+1) na travnatom terenu.

Nagrada za 1. mjesto – pehar + prijelazni pehar

Nagrada za 2. mjesto – pehar

Nagrada za 3. mjesto – pehar

Nagrada šanka.

Tijekom dana, sudionici događaja moći će se okrijepiti hranom i pićem na šanku.

Prijava ekipa najkasnije do 08.08.2024.

Ekipe se prijavljuju u inbox,

e-mail: [email protected] ili na

broj: +385 98 9786 101.

Kotizacija iznosi 40 eura.

Kotizacija se uplaćuje na broj računa: HR3023600001101739216 (opis plaćanja: kotizacija za turnir-ime ekipe) ili gotovinom na dan turnira.

Nastavite čitati

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje