Povežite se s nama

Međimurje

Osam ešalona međimurskih branitelja u mimohodu ponosno prošlo Čakovcem

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Zvuci koračnica i buka avionskih motora bili su sjajna uvertira u subotnji program obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja 1991. te Dana međimurskih branitelja, koji je ove godine prvi put proslavljen u Čakovcu, prema odluci Skupštine Međimurske županije.

Podsjećamo, na inicijativu župana Matije Posavca, oformljen je Organizacijski odbor koji je okupio predstavnike svih braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, kako bi se zajedničkim snagama dostojno proslavila 25. obljetnica oslobođenja ovoga kraja.

– Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj, i bez obzira na to koliko smo prostorno mali, Hrvatskoj smo darovali prvi komad slobodne zemlje. Na taj način pokazali smo svoju veličinu. Pokazali su je hrvatski branitelji, baš kao i svoju hrabrost te ustrajnost u borbi za vjeru i pravdu. Na tome im treba zahvaljivati ovakvim obljetnicama gdje se okupljaju, druže i razmjenjuju iskustva u mirnodopskim uvjetima – naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

Bio je to poseban dan za 800-tinjak međimurskih branitelja, koji su dostojanstveno sudjelovali u proslavi. Tijekom borbi na gotovo svim ratištima u Hrvatskoj, njihovi suborci, njih 68, položili su živote za slobodu naše države. Nažalost, trojica se još uvijek vode kao nestala. Zato ne čudi da danas neke od tih veterana Domovinskog rata susrećemo kad uz dosta napora hodaju uz pomoć štaka ili su vezani za invalidska kolica. Njihov nemjerljiv doprinos nezavisnosti Lijepe naše cijeni i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prihvatila pokroviteljstvo nad Danom međimurskih branitelja.

Braća po oružju

No, oni ni u subotu nisu bili uskogrudni, već su pozvali da im se na svečanosti pridruže i suborci iz drugih županija, s kojima su zajedno ratovali. Među njima je bio i Ivo Loborec, umirovljeni pripadnik “Roda“, odnosno postrojbe Specijalne jedinice policije PU varaždinske.

– Dobro pamtim dane rata u Čakovcu, jer smo 1991. bili smješteni u ovom gradu. Naše sudjelovanje u blokadi vojarne “27. juli” bivše JNA bilo je presudno za njezinu predaju. U Međimurju sam upoznao nove prijatelje s kojima smo potom uspješno osvojili i vojarne u Varaždinu – prisjeća se Loborec.

Dodao je da su tijekom izvršavanja borbenih zadaća poginula trojica pripadnika “Roda“ iz Međimurja, dok se jedan još uvijek vodi kao nestali. Inače, program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, a potom je od kompleksa spomenute bivše vojarne krenuo svečani mimohod.

Osam formiranih ešalona do Trga Republike je vodio bojnik Ivica Ivaci, u ratu djelatni pripadnik 1. gardijske brigade HV-e “Tigrovi“. Nakon svečanog postrojavanja hrvatskih branitelja na trgu ispred Centra kulture, Ivaci je podnio prijavak pomoćniku ministra obrane RH general bojniku Zdravku Jakopu. Nakon govora predsjednika Općinskoga kriznog štaba Općine Čakovec Antuna Jurinca, zapovjednika protudiverzantskog voda i zapovjednika blokade čakovečke vojarne Zdravka Holcingera, župana Matije Posavca i zamjenika gradonačenika Marija Medveda, položeni su vijenci kod spomen-zida poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Slomili zube JNA

Kakva je bila situacija u Čakovcu prije 25 godina prisjetio se Zdravko Holcinger, rekavši da je “bilo puno ljudi i malo oružja s kojim se moglo suprotstaviti pripadnicima JNA“.
– Gradom su odjekivale sirene i s ponosom se sjećam tog vremena kad sam zapovijedao ljudima koji su se pokazali pravim junacima. Da oslobađanje vojarne nije završio našom pobjedom, svi ovi veterani koje danas gledate u postroju bili bi stradali u agresorovim logorima – naglasio je Holcinger.

Iako prostorno mali, Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj

U zgradi Scheier je otvorena i prigodna izložba fotografija Krešimira Novinca: “Dva grada – jedna priča (Pakrac i Lipik)”, a posjetitelji su tijekom prijepodneva mogli razgledati oružje pješačkih postrojbi Hrvatske vojske i MUP-a. Ujedno, bila im je to prilika da štošta doznaju o školovanju i profesionalnoj karijeri u OS RH. Najmlađi građani okušali su se u vožnji borbenog aviona MiG-21 zahvaljujući postavljenom simulatoru leta HRZ-a.

Prva eskadrila

U ovoj svečarskoj prigodi, Zdravko Jakop je predao visoko državno odličje zapovjedniku Prve eskadrile lake avijacije višestruke namjene iz Pribislavca, pilotu Dejanu Ciglariću. Svečanost je završila u Perivoju Zrinskih uz zajednički ručak u vojnom šatoru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje