Povežite se s nama

Foto i video

FOTO U Kotoribi otvorena obnovljena stara Pišpekova kovačnica ili “špengleraj”

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 17. rujna, u Kotoribi je, kako je bilo i najavljeno, za javnost otvorena stara Pišpekova kovačnica.

Prvotna ideja bila je da se otvori za Dane šibe i ribe, no zbog epidemiološke situacije sve je prolongirano do sredine rujna kad se tradicionalno održavaju kotoripski općinski dani.
Inicijator obnove je Vladimir Vugrinčić, inače predsjednik lokalnog Ogranka Matice umirovljenika Međimurske županije.

– Radi se o objektu koji je 2007. darovnim ugovorom Terezija Pišpek poklonila Općini Kotoriba. Viktor Pišpek, vlasnik ove stare “kovačnice” kako su je okrstili mještani, zapravo je bio špengler, to jest, limar. Osim kovačkih djelatnosti obavljao je i druge kao što su popravljanje bicikala, izrađivanje žlijebova i slično. Imao je mijeh i ložište, mogao je usijati željezo, no nije se koncentrirao samo na „kovačiju“. Svima nam je u interesu da ovakvi objekti prežive, to jest, ostanu kao spomenici na neka prošla vremena. Današnja djeca ne znaju što je koks, što je mijeh, kakvim su se poslovima bavili stari zanatlije…

Kovačnica prije obnove

Obnovljena kovačnica

Pokraj ove kovačnice prošao sam tisućama puta, uvijek mi je bilo žao što objekt propada. Stajao je tako više od trideset godina. Tražio sam dozvolu Općine, koju sam i dobio, pa je tako Općina financirala obnovu, dok sam ja donirao svoje ruke – objašnjava Vugrinčić, koji je sa suprugom Irenom radni vijek proživio u Austriji. Vratio se u Kotoribu zato što ga „vukla“ ljubav prema domaćoj grudi i starinama, kao i uspomene na lijepo vrijeme koje je proveo u Međimurju.

U obnovi su mu svesrdno pomogli prijatelji, majstori i ostali sumještani koji su se željeli uključiti. Dodaje da je osnovna ideja obnove bila sačuvati izvornost stare „kovačnice“, no da se to nije moglo izvesti u potpunosti: neki su se dijelovi, naime, ipak trebali obnoviti modernim materijalima. Otvorenju su, uz Vugrinčića, prisustvovali i čelnici Općine te drugi mještani Kotoribe.

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u adaptaciji prostora. Nadam se da će stara kovačnica mlađim generacijama ostati kao spomenik prošlosti, kako bi im pokazala da život nije uvijek izgledao ovako kako izgleda danas! – rekao je općinski načelnik Ljubomir Grgec, koji je pozvao na daljnju suradnju s Općinom i službeno otvorio prostorije kovačnice.

– Želim da zajedno pridonesemo svakoj mogućnosti da se očuvaju stari predmeti, kako bi i naša djeca, unuci i njihova djeca te nadolazeće generacije učile o negdašnjem životu na tlu Međimurja. Bilo bi mi drago da se vrata ovog objekta što češće otvaraju! – zaključio je Vugrinčić uz zahvalu okupljenima i onima koji su izravno ili neizravno sudjelovali u obnovi kovačnice.

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje