Povežite se s nama

Život i društvo

Dvorac Maruševec mora ponovno zaživjeti, baš kao u vrijeme kad je imao dvorskog slikara

Objavljeno:

- dana

APEL UDRUGE PRIJATELJA DVORCA

Udruga prijatelja dvorca Maruševec proslavila je svoj 20. rođendan. Na proslavu su pozvani prijatelji i suradnici dva desetljeća starog slavljenika pa je na svečanoj sjednici Udruzi u čast bilo vrlo živahno.

Nakon kratkog, ali dinamičnog zabavnog programa – u kojemu su nastupili tamburaši KUD-a Klaruš, učenici Osnovne škole Gustav Krklec i srednjoškolci iz maruševečke škole – predsjednica Udruge, Blanka Glavica-Ječmenica, uz 160 slajdova je prezentirala rad Udruge kroz dva desetljeća.

– Iako se tadašnja lokalna vlast protivila, Udruga je 1996. godine započela djelovati uz pomoć Adventističkog učilišta. S vremenom je broj članova bio sve veći, a priključuje se i umjetnik Jurica Varga, koji postaje generator događanja u dvorcu. Njegov je entuzijazam donio i njegovo imenovanje za dvorskog slikara dvorca Maruševca – podsjetila je predsjednica. 

Nostalgija

Dvorac je tad, kako je nostalgično istaknula, tih godina živio punim plućima. Kulturna događanja smjenjivala su se gotovo na tjednoj razini. U dvorcu je održano više od 100 izložbi, održavale su se slikarske kolonije, promocije, koncerti, vrtićki i školski mališani su dolazili na ekskurzije. Dvorac je imao na tisuće gostiju, svoj suvenir i turistički prospekt.

O živosti dvorca između dvorskih zidina danas se može samo pričati i gledati na slajdovima. Jer, s dolaskom privatnog vlasnika dvorac Maruševec je zatvoren. Udruga je ostala bez mogućnosti nastavka rada u dvorcu, njegove zaštite, ali i zaštite prirode uz dvorac. Dvorac je postao nedostupan javnosti, a priroda oko njega skinuta s popisa zaštićenih područja.Njegovoj se ljepoti – za koju Hrvatsko kulturno vijeće veli da nimalo ne zaostaje za daleko poznatijim Trakošćanom – gosti mogu diviti samo izvana. Dvorac je iz godine u godinu u sve lošijem stanju.

To je nešto s čim se Udruga prijatelja dvorca ne želi pomiriti.

– Smatramo da je dvorac, bez obzira na privatno vlasništvo, kulturna baština Maruševca i hrvatskog naroda. Stoga očekujemo određeniji stav države naspram kulturnog dobra i njegova tretmana u budućnosti – čulo se na svečanosti. Na rođendanskoj su se proslavi gosti prisjetili detalja vezanih uz Dvorac i Udrugu u zadnjih 20 godina. Bilo je tu puno nostalgije. Udruga danas priredbe, pa tako proslavu 20. rođendana, održava izvan dvorca. Najpoznatije događanje je proslava rođendana velikog Gustava Krkleca. Među rođendanskim poklonima našla se i razglednica Josipa Jelenečkog, izrađena posebnu za ovu prigodu. Zaslužni članovi dobili su nagrade. Iako bi svima njima najvredniji poklon bio otvaranje dvorca za javnost.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje