Povežite se s nama

Međimurje

Ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak: „Imamo sve preduvjete za razvoj i održivost Bolnice“

Objavljeno:

- dana

Županijska bolnica Čakovec zadnjih je tjedana česta tema u javnom i medijskom prostoru. Na temu Bolnice sazivaju se konferencije za novinare, pišu se proglasi po društvenim mrežama, postavljaju se pitanja i daju komentari na Aktualnom satu sjednice Skupštine Međimurske županije…

Jedna od rasprava vezana je za (ne)dovoljan broj stručnoga kadra u Županijskoj bolnici Čakovec, a u javnost se plasiraju prilično oprečni podaci. Upravo iz tog razloga iz čakovečke Bolnice odaslali su priopćenje na temu aktualnog broja zaposlenih ove zdravstvene institucije.

– S obzirom na nedavne javne istupe rukovodećih političara i stručnjaka naše Županije, osobito Mladena Novaka, predsjednika Skupštine Međimurske županije, i saborske zastupnice prim. Andreje Marić o stanju kadrova u našoj Bolnici te kontinuirano javno iznošenje netočnih, neprovjerenih i neargumentiranih podataka, kao i tendencioznih i senzacionalističkih izjava raznih drugih aktera, kojima se kontinuirano narušavaju ugled i čast naše ustanove i svih zaposlenika Županijske bolnice Čakovec, u javnom interesu donosimo točne podatke o kretanju broja zaposlenika u Županijskoj bolnici Čakovec od 2017. godine do danas – stoji u uvodu priopćenja koje potpisuje doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Prema iznesenim podacima vidljivo je da se u čakovečkoj Bolnici u zadnje četiri godine povećao broj liječničkog i drugog pomoćnog osoblja. Tako je broj liječnika povećan sa 155 na 180, a samo od početka 2020. godine do danas njihov broj je veći za pet liječnika. Ukupan broj medicinskih sestara i tehničara povećan je za njih 13 od 2017. godine. Najviše je rastao broj specijalista. Tako je 2017. godine njihov broj bio 96, dok ih je danas 111. Broj spremačica je povećan za tri osobe pa trenutno tako radi 81.

– Prema aktualnom Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti (travanj 2020.) u našoj Bolnici broj je liječnika i spremačica sukladan normativima i standardima, dok još uvijek nedostaje 30-ak medicinskih sestara do idealnog broja prema europskim normama, iako je prema Pravilniku broj srednjeg medicinskog kadra na brojnim radilištima u skladu sa standardima. Relativan manjak specijalista, kao i u cijeloj Hrvatskoj postoji na odjelu anesteziologije, zbog izrazito zahtjevne i tražene specijalnosti u Europi. No, naš odjel anesteziologije osim specijalista ima i dodatnih šest doktora medicine, koji već rade u sustavu i istovremeno se usavršavaju, te ima ugovorenih i nekoliko specijalista anesteziologije na ugovoru o djelu za izvanredne potrebe. Bitno je i da Županijska bolnica Čakovec aktualno ima izrazito veliki broj mladih liječnika na usavršavanju, njih 62, čime kao Bolnica i Županija možemo biti izrazito ponosni i sigurni da imamo sve preduvjete za budućnost i dugoročan razvoj i održivost zdravstvene bolničke djelatnosti te daljnjeg regionalnog pozicioniranja u zdravstvu. Neargumentirano i nestručno izlijetanje pojedinaca u javnom prostoru s ciljem uplitanja politike u zdravstvene struke radi ostvarivanja jeftinih osobnih interesa i koristi ne može i ne smije biti ispred javnog zdravstvenog interesa cijele Županije – zaključuju ravnatelj Novinščak u svom priopćenju.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje