Povežite se s nama

U fokusu

Kudelić: U varaždinskoj Bolnici imamo lijekova za najviše 15 dana!

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice dr. Nenad Kudelić je gostujući u Studju 4 HRT-a izjavio da zdravstvena ustanova kojom rukovodi ima lijekova za još najviše dva tjedna te da je nakon toga „teško predvidjeti što će se dogoditi“.

>>Obustavljena isporuka lijekova za Opću bolnicu Varaždin, na raspolaganju su male zalihe

– Ako se ovakva situacija s lijekovima nastavi, mi u zalihi imamo lijekova za normalno funkcioniranje za idućih 10 do 15 dana – istaknuo je dr. Kudelić na početku gostovanja.

Potom je dodao da je teško reći što bi se nakon toga moglo događati, jer „veledrogerije su krenule s obustavom te to stvara probleme“.

– Ovo nije problem samo za Opću bolnicu Varaždin, već svih bolnica u Hrvatskoj. Bolnice zapravo žive od tzv. limita, fiksnog iznosa sredstava. U slučaju naše bolnice od 85 do 105% financija odlazi na same plaće zaposlenika. A tu su dalje struja, voda, telefonija, potrošni materijali i lijekovi… Cijene usluga su niske, pa to nije moguće sve uskladiti. Morat će se smanjiti promet u bolnicama, zahvaljujući ovoj situaciji s koronavirusom – ukazuje ravnatelj.

Ujedno podsjeća da su u OB Varaždin najavili reorganizaciju u bolnici da bi mogli funkcionirati, što nije jednostavno, jer na području Varaždinske županije ima najmanje 50 novooboljelih dnevno.

Dr. Kudelić, javlja HRT, napominje da nemaju većeg pritiska iz drugih županija vezano uz Covid, ali s obzirom na to da bolnica pokriva ostale županije vezano uz subspecijalnosti, zapravo pokrivaju jedno područje od pola milijuna ljudi!

No, trenutno nitko ne osjeća probleme vezano uz opskrbu lijekovima i Covid.

– Preko 90% postupaka se provodi, bile su potrebna manje reorganizacije vezano uz kirurški program, prvenstveno oko anesteziologa i anestezioloških tehničara – ističe Kudelić te podsjeća na još jedan kronični problem koji se ogleda u nedostatku medicinskih sestara.

– Puno njih i odlaze van Hrvatske, doduše kod nas je u odnosu na ostatak zemlje situacija nešto bolja, jer imamo Sveučilište Sjever – zaključio je dr. Nenad Kudelić.

Više o svemu pročitajte OVDJE

S obzirom na situaciju s koronavirusom u varaždinskoj bolnici reorganiziran je rad ustanove, stoji u priopćenju za medije koje je danas, 21. listopada, poslala Opća bolnica Varaždin.

– Mi već sada moramo raditi određenu reorganizaciju posla da bi uopće mogli funkcionirati, imajući u vidu eksponencijalni rast broja pozitivnih na području Varaždinske županije. To je prešlo 50 novooboljelih dnevno, a unutar bolnice imali smo porast hospitaliziranih za 100 posto unutar 48 sati i trenutno su u bolnici 24 osobe, većinom s teškom upalom pluća, a jedna je osoba na respiratoru. Do sada smo takve osobe mogli premjestiti u primarni respiracijski centar u KB Dubrava, no to više nije moguće zbog popunjenosti takvih centara – pojašnjava ravnatelj.

Unatoč svemu tome, Opća bolnica Varaždin još uvijek radi s više od 90 % kapaciteta. Kako je varaždinska bolnica regionalna, i po pitanju određenih subspecijalnosti zbrinjava populaciju susjednih županija, u slučaju redukcije hladnog programa bit će zahvaćena populacija od pola milijuna ljudi.

– Bile su potrebne manje reorganizacije po pitanju kirurškog programa koje su uvjetovane većim brojem ljudi iz te struke, prvenstveno anesteziologa i anestezioloških tehničara, u samoizolaciji ili eventualno pozitivitetu. No usprkos tome, Opća bolnica Varaždin obavlja svakodnevno veliki broj postupaka, a prije same epidemije koronavirusa Ob Varaždin je izvršavala otprilike 20 posto više usluga od ugovorenog – naglašava Kudelić.

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje