Povežite se s nama

Međimurje

„Svjetski centar Pušipela“: Štrigova dobiva jedinstveni Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste

Objavljeno:

- dana

Pušipel, tradicionalna sorta grožđa Međimurja koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u Udruzi „Hortus Croatie“ i Međimurske županije postalo poznato i internacionalno nagrađivano vino, dobiva svoj centar u obnovljenim prostorima Doma kulture u Štrigovi.

Projektom vrijednim 15 milijuna kuna rekonstruiran je i dograđen postojeći Dom kulture Štrigova površine od 1172 kvadratna metra, čime je dobiven kvalitetan prostor za rad udruga civilnog društva te organizaciju kulturnih i društvenih događanja, a ugrađeno je i dizalo koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti.

Slijedi opremanje dvorane s 231 sjedećim mjestom, prostorija za rad udruga, Turističko-informativnoga centra Općine Štrigova, prostorija za druženje i boravak, čajne kuhinje, spremišta i sanitarnih čvorova.

Šest cjelina

Postav Centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive Međimurske vinske ceste, bez obzira na vanjske objektivne ili subjektivne ograničavajuće faktore putem šest cjelina: povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju Međimurja, folklorne običaje, mitove i legende te druge socijalne i društvene fenomene koji se vezuju uz vino ili koje vino; vinske sorte zastupljene na području Gornjeg Međimurja; tehnologija proizvodnje putem prizme vegetacijskog ciklusa, specifičnosti radova u vinogradu i podrumu pa do marketinga, karakteristike vinarskih alata i uređaja tijekom povijesti; teroar sa svim svojim sastavnicama; vinari na Međimurskoj vinskoj cesti putem osobnih životnih priča svakog vinara i njihov pristup vinu; degustacija kao vrhunac priče o Međimurskoj vinskoj cesti i njezinom posebnom brend vinu Pušipelu, zaštićenoj robnoj marki, uz vodstvo sommeliera ili pojedinih lokalnih vinara.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje