Povežite se s nama

Život i društvo

Počela prodaja “jače” pirotehnike, a s time i policijska akcija “Mir i dobro”

petarda pirotehnika

Objavljeno:

- dana

Operativna akcija “Mir i dobro” provodit će se i ove godine u razdoblju od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine.

Cilj ove akcije je sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te ostvarivanje dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Policija će u navedenom razdoblju provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija. Pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i kontrola i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda.

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

– Građane upozoravamo na opasnost od zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Također apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke! – ističu iz policije.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje