Povežite se s nama

Crna kronika

“Prijetio mi da će me privezati na traktor i tako vući po selu”

Objavljeno:

- dana

PREOKRET

Preokret u sudnici. Stjepanu Šarku više se ne sudi za ubojstvo brata. Nakon što je prošlog tjedna saslušan vještak psihijatar i sam optuženi, tužiteljica je odlučila promijeniti optužnicu. Tako je Šarko sada optužen da je usmrtio brata i teško ranio te ugrozio život susjeda jer je “doveden bez svoje krivnje njegovim napadom u stanje jake prepasti”.

No prošlo ročište otkrilo je dramatičnu obiteljsku situaciju u kojoj se optuženi Stjepan nalazio proteklih gotovo 30 godina. – Kada nam je majka umrla, 1984. godine, s bratom Josipom počeo sam živjeti sâm. Već tada Josip je bio sklon tome da me bezrazložno psihički i fizički napada, a u narednim godinama takvo njegovo ponašanje samo se intenziviralo – počeo je svoju priču optuženi Stjepan.

Život s agresivnim bratom uzrokovao je i psihički poremećaj

Kroz sve godine ubijeni Josip Stjepana je podcjenjivao i maltretirao, bez razloga ga psovao – često i pred drugim ljudima. – Jednom mi je prijetio da će mi pustiti plin da se zagušim, a drugi put da će me prikopčati za traktor i vući po selu, a onda da će mi oderati kožu. Moja braća su mislila da ću ja biti taj koji će umrijeti – prisjetio se.

Prijetnje su se često i ostvarivale. – Često smo radili zajedno i tada me bez razloga udario motikom, lopatom, a jednom me tupim dijelom sjekire udario u glavu. U tim trenucima ja sam se uvijek micao – ispričao je.

Depresivni vikendi

Stjepan Šarko normalno je živio od ponedjeljka do petka, kad je njegov brat radio “na crno” u Sloveniji. Vikendi su za njega predstavljali najgori dio tjedna. – Sve je bilo gore kad je popio. U strahu da će vikati na mene, napadati me ili dovesti prijatelje pijance, odlazio sam od kuće – u susjedovom sjeniku složio sam si krevet – kazao je.
Ovakav način života kod Stjepana je izazvao i psihičke smetnje.

bježao od brata i spavao u susjedovom sjeniku

– Čuo sam brata kako viče i repetira pušku. Počeo sam se i skrivati u grmlje. Sve to kada ga nije bilo. Zato sam zatražio i pomoć doktorice koja me uputila psihijatru – rekao je.

Taj tzv. deluzijski poremećaj potvrdio je i vještak psihijatar Ante Bagarić. Pojasnio je da je Sjepan u trenutku ubojstva brata bio u posebnom afektivnom stanju teške prepasti te da je osjećao da je neizbježno ugrožen njegov život. – Manji uzročnik tog stanja su navedeni poremećaj, ovisnost o alkoholu kao i trenutna intoksikacija alkoholom. Ipak veći značaj ima dugogodišnji sukob ispitanika s oštećenikom. Ali najznačajniji uzrok ovog posebnog afektivnog stanja je direktni aktualni napad oštećenog na ispitanika – pojasnio je Bagarić.

Naime, prije nego što je Stjepan ubio brata Josipa, ubijeni se prema njemu približavao s nožem u ruci. Suđenje se, zbog izmjena, na zahtjev obrane prekinulo i nastavit će se 30. listopada.

Strijeljao pse iz zabave

Stjepan Šarko nije bio jedina žrtva dugogodišnje agresije Josipa Šarka. U razdoblju od 2000. do 2011. Josip Šarko bar 10 puta je kršio javni red i mir, “sakupio” nekoliko prijava zbog prijetnji drugima u kojima je uvijek koristio noževe i sjekire, podaci su Policijske postaje Ivanec. No Stjepan Šarko na ročištu pričao je i o drugim, nezabilježenim aktivnostima svog brata – o strijeljanju pasa po selu iz zabave, sukobu s mladima u disku Marvil, ubodu nožem u kuk čovjeku u Klenovniku – koje nikad ni nisu došle pred policiju ili sud. Kako je svjedočio – nikad nije tužio brata, a nekoliko puta tražio je pomoć i od Centra za socijalni rad u Ivancu, no bez uspjeha.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Provalili u trgovinu u Cestici te ukrali veću količinu piva i cigareta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađa.

U srijedu, 1. svibnja, oko 22.30 sati, nepoznati su počinitelji provalili u trgovinu u Gajevoj ulici u Cestici i otuđili veću količinu piva i cigareta. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

U četvrtak, 2. svibnja, tijekom jutarnjih sati, u Gornjem Vratnu, nepoznati je počinitelj iz garaže u vlasništvu 48-godišnjakinje, otuđio električni bicikl. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 300 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja navedenih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzeo crnu boju i ljepljivu traku pa u Ludbregu preinačio brojeve i slova na registraciji auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. travnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 43 godine zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je početkom 2023. godine u Ludbregu, koristeći crnu boju i ljepljivu traku, na originalnim automobilskim registarskim pločicama preinačio brojeve i slova te takve preinačene registarske pločice montirao na svoj osobni automobil kojim se koristio za vožnju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje