Povežite se s nama

Međimurje

U prošloj godini četiri smrti od zaraznih bolesti

Objavljeno:

- dana

ZARAZE

– U prvih sedam mjeseci 2016. godine imali smo prijavljene četiri smrti od zaraznih bolesti i to jednu smrt od gripe i tri smrti od upale pluća.

U navedenom razdoblju imali smo zabilježenu jednu manju epidemiju ušljivosti u školskom kolektivu, ali je učestalost pojave ušljivosti manja nego prethodne godine kad je bilo nekoliko epidemija. Provedene su sve protuepidemijske mjere i nadzori – stoji u izvješću međimurskog Zavoda za javno zdravstvo o kretanju zaraznih bolesti za prvih deset mjeseci 2016. godine objavljeno nedavno na njihovim internetskim stranicama.

Vodene kozice

– U promatranom je razdoblju zabilježen dvostruko manji broj oboljelih od tuberkuloze (šest oboljelih), tako da je nastavljen trend opadanja oboljevanja od te zarazne bolesti. U komentarima stručnjaka, koje potpisuje voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju zavoda Višnja Smilović, stoji kako je povoljno stanje i u slučaju spolno prenosivih bolesti. U promatranom razdoblju prijavljen je samo jedan slučaj gonoreje, dok nema oboljelih od AIDS-a i sifilisa. No, zabilježen je veći broj djece zaražene vodenim kozicama te veći broj enterokolitisa (bolesti probavnog sustava) i nekih bolesti koje prenose krpelji. Prijavljena su tri slučaja meningokoknog meningitisa, ali bez teških oblika bolesti i smrti, kao i godinu ranije. Od bolesti koje prenose krpelji, zabilježena su samo dva slučaja krpeljnog meningoencefalitisa (dok ih je godinu ranije bilo sedam), ali je od Lyme borrelioze prijavljeno 23 oboljelih dok ih je prošle godine bilo 20.

Enterokolitisi pokazuju nešto veću pojavnost, što je rezultat veće pojavnosti i grupiranja virusa. Salmoneloze se javljaju s gotovo dvostruko manjom pojavnošću (37 oboljelih) nego prethodne godine (66 oboljelih). Streptokokne bolesti bilježe uobičajeno sezonsko pojavljivanje s gotovo dvostruko većom učestalošću u odnosu na godinu ranije te najvećim brojem oboljelih u dječjoj dobi.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje