Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatska bilježi rast izvoza poljoprivrednih proizvoda, smanjuju se izvoz i trgovinski deficit

Objavljeno:

- dana

Prema privremenim podacima Državnoga zavoda za statistiku, ukupna vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine iznosila je 1,7 milijardi eura, što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 2,5 milijardi eura, čime je ostvaren pad od 7,3 posto.

Ostvaren je pad deficita za čak 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura. Ove godine najznačajniji proizvodi u izvozu su žitarice s ostvarenim prometom od 205,4 milijuna eura, što je rast u odnosu na 2019. godinu za 62,6 milijuna eura. Slijede razni prehrambeni proizvodi (168,1 milijun eura), zatim ribe, rakovi i drugi morski plodovi (147,4 milijuna eura), proizvodi od žitarica, brašna, škroba i mlijeka (135,9 milijuna eura) te duhan i prerađeni nadomjesci duhana (122,6 milijuna eura).

Italija je od siječnja do rujna 2020. godine bila jedna od najvažnijih izvoznih odredišta za hrvatske proizvođače. Naime, samo u Italiju je u navedenom razdoblju izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 300,8 milijuna eura, što je povećanje od 21,9 posto. Udio Italije u ukupnom izvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda iznosi 17,76 posto. S druge strane iz Italije je uvezeno robe u iznosu od 263 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 16,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najznačajniji izvozni proizvodi u Italiju su kukuruz, pšenica i suražica, cigarete, riba…

Njemačka je jedan od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske te se od 2013. godine kontinuirano nalazi na prvome mjestu kao tržište s kojeg najviše uvozimo, a u posljednje četiri godine se nalazi i među prvih pet zemalja u koje najviše izvozimo. Ove godine u Njemačku je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 127,2 milijuna eura što je rast od 13 posto u odnosu na lani, dok je uvoz iz Njemačke iznosio 365,9 milijuna eura, što je pak smanjenje od pet posto.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje