Povežite se s nama

Crna kronika

Otplaćene luksuzne BMW-e direktori prodavali sebi pa ih onda iznajmljivali

Objavljeno:

- dana

Nakon otvorene istrage, ponavlja se suđenje zbog “muljanja” s autima

Od MTČ Tvornice čarapa, nekad ugledne tvrtke, ostali su samo zapušteni pogoni u središtu Čakovca, koji se ni nakon devete nedavno održane javne dražbe nisu usjeli prodati. Atraktivna lokacija, tvornica u kojoj bi netko za tri dana mogao proizvoditi čarape – nikoga ne zanima. Radnici su ostali na cesti s nenamirenim dugovima, a kako je propao MTČ, predmet je nedavno otvorene istrage koju vodi varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo.

U otvorenoj istrazi sumnjiče se bivši direktori i čelni ljudi MTČ Tvornice čarapa i MTČ Tvornice dječje trikotaže Darinka Krička, Ksenija Preininger, Ivan Krajačić te Špiro Krička da su u 10 godina iz nekad stabilnih poduzeća uspjeli izvući 21 milijun kuna uzimanjem nikad vraćenih pozajmica te ispostavljanjem računa za intelektualne usluge, koje nikad nisu vratili. Ova otvorena istraga, o kojoj smo već pisali u Regionalnom tjedniku, trebala bi potvrditi sumnje kako su direktori namjerno uništili tekstilno poduzeće i dovesti do podizanja optužnice i u konačnici do suđenja. Neki od ovih aktera – Ivan Krajačić i Darinka Krička već su se našli na optuženičkoj klupi zbog navodnih nezakonitih radnji u MTČ Tvornici čarapa. Šteta za koju su bili optuženi da su nanijeli Čarapariji bila je daleko manja od 21 milijun kuna – nekih 150 tisuća kuna, koje su stekli “muljanjem” s ugovorima oko dva luksuzna BMW-a. Prošle godine u veljači varaždinski Županijski sud nepravomoćno je Kričku i Krajačiča oslobodio tih optužbi s objašnjenjem da nije dokazano da su radili dogovorno i bili svjesni štetnosti ugovora budući da se nijedno tijelo MTČ Tvornice čarapa nije očitovalo o šteti. Međutim, Vrhovni sud uvažio je žalbu državnog odvjetništva, ukinuo presudu i Krički i Krajačiću ponovno će se suditi.

Petica i sedmica

Optužba ostaje ista – traži se da ih se proglasi krivima što su namjerno sklopili štetne ugovore za MTČ. U prvom dijelu optužnice tereti se kao drugookrivljena tadašnja predsjednica Uprave Čaraparije Darinka Krička da je BMW X 5, nakon što je u srpnju 2008. za taj luksuzni automobil Čaraparija otplatila leasing, prodala svojoj suradnici, također čelnici MTČ-a Kseniji Preininger, za 72 tisuće kuna. Samo tri mjeseca kasnije, prvookrivljeni Ivan Krajačić kao predsjednik Uprave Čaraparije s Preininger je sklopio ugovor o najmu “petice” koji je mjesečno tvtrku koštao gotovo 17 tisuća kuna zajedno s porezima. Takav je “deal” trajao od listopada 2008. do studenog 2009. te je Čarapariju, koja je ionako u to doba poslovala s minusom, koštao 154 tisuće kuna minus 72 tisuće kuna za koliko su ga prodali. – Bili su svjesni da, u slučaju da je BMW ostao u vlasništvu tvrtke, ne bi morali plaćati najam, ali sklopili su štetan ugovor i time prouzročili štetu tvrtki gdje su bili zastupnici – stoji u optužnici.

Leasing i najam

Sličan scenarij Ivan Krajačić odigrao je s limuzinom BMW 7 u listopadu 2008. Kada je sedmicu leasingom otplatila Čaraparija, Krajačić je prodao automobil za 72 tisuće kuna Darinki Krička, koja tada nije bila direktorica i nije imala pravo na povlaštenu cijenu od 20 posto, a automobil je tada koštao 225 tisuća kuna. Nekoliko dana nakon što je Krički prodan auto, Krajačić je s njom sklopio ugovor u kojem se Čaraparija obvezuje plaćati mjesečnu najamninu, koja je zajedno s porezima iznosila gotovo 17 tisuća kuna, a takav najam je trajao 11 mjeseci i koštao je tvrtku 146 tisuća kuna manje, naravno, 72 tisuće.
Prethodno nepravomoćno oslobođeni Krajačić i Krička uskoro će se zbog ovih optužbi naći pred nekim novim sucem.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Crna kronika

U Varaždinu 84-godišnjak pao s bicikla i ozlijedio se

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 2. svibnja, oko 13.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, u prometnoj je nesreći ozlijeđen 84-godišnjak.

On je upravljao biciklom u smjeru Turčina te je u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao s bicikla na kolnik. Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, javila je varaždinska policija.

Njegove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija nakratko u mraku uočila muškarca s puškom u ruci, a ostatak ove priče je kao iz filma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučer, 2. svibnja, oko 2 sata nakon ponoći u Nedelišću, Štamparskoj ulici, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, prilikom službenog postupanja prema drugoj osobi uočili su nepoznatog muškarca s puškom u ruci, ali su ga odmah potom zbog mraka izgubili iz vida.

U kratkom vremenu oformljen je tim policijskih službenika Interventne jedinice policije i drugih policijskih službenika koji su krenuli u potragu, javila je PU međimurska. Nešto prije 3 sata u Uskoj ulici, kroz prozor jedne od obiteljskih kuća, na ulicu je iskočio muškarac s puškom u ruci te prijeteći uzviknuo prema policijskim službenicima. Ujedno, muškarac je prema njima okrenuo pušku te ju pritom repetirao.

– Odvažnom i nadasve prisebnom reakcijom policijski službenici uspjeli su uz primjenu sredstava prisile svladati muškarca te ga uhititi i privesti u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje. Provjerom identiteta utvrđeno je kako se radi o 28-godišnjaku. Očevidom s mjesta događaja izuzeta je Airsoft puška, model M4 A1 Carabine, kalibra 6 mm. Radi se o iznimno kvalitetnoj replici američke jurišne puške koja je posebno prilagođenoj bliskoj borbi i borbi unutar objekata. Takva puška svojim vanjskim izgledom nimalo ne odudara od originala. Ističemo, kako su policijski službenici u iznimno složenoj i zahtjevnoj situaciji, sukladno načelu razmjernosti, prema napadaču primijenili najblaže sredstvo prisile te time postigli cilj postupanja. Najvažnije od svega, osigurali su da u opisanom događaju nitko nije stradao – pojasnili su iz policije.

Napomenimo da je Airsoft vojni simulacijski šport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 28-godišnjakom utvrđeno kako je počinio kazneno djelo napada na službenu osobu te je uz podnijetu kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje