Povežite se s nama

U fokusu

Sjednica Kolegija gradonačelnika: Uključite se prijedlozima u Strategiju za razvoj Grada!

Objavljeno:

- dana

Na današnjoj sjednici Kolegija varaždinskoga gradonačelnika između ostalog je istaknuto da nitko nema bolji sustav komunikacije s građanima od Varaždina.

Rekao je to gradonačelnik Ivan Čehok najavljujući objavu ankete za provođenje projekata u Gradu, na službenoj web stranici. Naime, Grad Varaždin se priprema za izradu Plana razvoja do 2030. godine, te do 10. veljače pozva građane da se jave s projektnim idejama i prijedlozima.

https://varazdin.hr/prijedlozi-gradana-plan-razvoja-grada-varazdina-od-2021-do-2030/

– Želimo da se građani što više uključe u Plan razvoja Grada, pa pozivam sve, osobito civilno društvo, građanske udruge, institucije i stručna udruženja da se jave i da se aktivno uključe u izradu Strategije – rekao je Čehok.

Nastavio je i da se u Gradu ne prestaje raditi, bez obzira što je ovo izborna godina i da za njih mandat traje do proglašenja rezultata izbora.

– Imamo rekordan proračun. Dobili smo odobrenje za izdavanje obveznica. Na mjesec i pol zakočile su nas prijave jedne opskurne udruge i SDP-a. Ministarstvo je ustanovilo da su to izmišljotine i sada idemo dalje s brojnim aktivnostima – dodaje gradonačelnik. 

Na sjednici je istaknuto da je broj izdanih građevinskih dozvola u 2020. godini gotovo jednak onom u godini ranije, kada je bila rekordna godina, i on iznosi 135. Na to su u Gradu posebno ponosni, jer iako je u Hrvatskoj gotovo sve stalo i bilo je malo ulaganja, kod nas prema brojkama kao da nije bilo koronakrize jer je ukupni broj izdanih akata u 2020. bio 905, čime je premašena i 2019. godina, rekao je Damir Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Novinarima je iznijeta informacija da su objavljeni javni pozivi za prijavu projekata/programa udruga i ostalih neprofitnih organizacija za područja mladih, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, kulture i tehničke kulture. Sveukupni iznos javnih poziva je 1,6 milijuna kuna.

Što se tiče energetske obnove obiteljskih kuća, Grad Varaždin će s dodatnih 15 %, maksimalno 15.000 kuna, sufinancirati sve projekte koji će biti prihvaćeni i realizirani. Ukupno su bile 152 prijave, a 60-ak je sklopilo ugovore, tako da će Grad subvencionirati gotovo milijun kuna.

Nakon što je oko 700 građana iskoristilo lanjsku akciju Grada Varaždina kojom je sufinanciran servis ili kupnja bicikala, projekt se nastavlja i ove godine.

Kako je iznio pročelnik Upravnog odjela za upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović, idući tjedan bit će upućen javni poziv prema serviserima. Kad se oni jave, bit će javno objavljen popis gdje se može iskoristiti ta usluga uz subvenciju Grada.

– Ove godine sufinanciranje ide u dvije faze. Od 15. veljače do 15. travnja, trošak servisa u iznosu od 50 % odnosno 200 kuna, a od 15. travnja do 15. kolovoza sufinancira se kupnja u iznosu od 300 kuna. Nema nikakve prijave, dovoljno je na servis doći s osobnom iskaznicom – rekao je Bogović.

Gradonačelnik je najavio i prodaju nekretnina koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća krajem siječnja.

– Tu je CRATIS sa zemljištem za podatkovni centar u Brezju. Tu je i natječaj za zemljište iza Parkova, kod 2. gimnazije, a imamo i jednog švicarskog investitora u informatičkoj industriji. Nadam se i da će na Vijeće doći lokacija za Kerekesh teatar, kod bivšeg Centra Tomislav Špoljar, gdje bi se gradila jedna polivalentna dvorana s 480 mjesta, a pripremili smo i dosta projekata za fond EU „Oporavak i otpornost“ – izjavio je Čehok.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje