Povežite se s nama

Međimurje

Otvoren znanstvenoistraživački centar „Metalska jezgra“, prvi u Hrvatskoj u vlasništvu županije

Objavljeno:

- dana

Ulaganjem Županije, Svjetske banke i sredstvima iz EU fondova na prostoru nekadašnje vojarne u Čakovcu oformljen je Centar znanja te je u funkciju stavljeno šest objekata u kojima djeluje osam potpornih, obrazovnih i znanstvenih institucija.

Posljednja u nizu obnovljenih zgrada je „stara konjušnica“ u kojoj je Međimurska županija osnovala i opremila Metalsku jezgru, prvu znanstvenoistraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti.

Zahvaljujući projektu „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ vrijednom 35.629.523,12 kuna, rekonstruiran je objekt unutar Centra znanja Međimurske županije, osigurani su infrastrukturni preduvjeti za rad Metalske jezgre Čakovec te su opremljeni laboratoriji za prototipiranje, „Internet stvari“, modularni prostori radionica, uredski prostori i informatička radionica.

Međimurska županija za projekt je izdvojila 4.339.300 kuna, dok je ostatak iznosa sufinanciran iz europskih fondova.

Širenje suradnje

Voditeljica projekta Maša Tomašić istaknula je da se uz rekonstrukciju i opremanje, mnogo truda uložilo u soft aktivnosti, edukaciju i umrežavanje nove ustanove te je izrađen organizacijski poslovni model suradnje zaposlenika Metalske jezgre s partnerima iz istraživačkog tima i s poduzetnicima.

Ekipu Metalske jezgre čine ravnatelj dr. sc. Mario Šercer i voditeljice odjela dr. sc. Ivana Mihalic Pokopec i dr. sc. Marina Grabar Branilović. Ovo troje znanstvenika i istraživača iza sebe ima iskustvo rada na prestižnim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, institutima i tvrtkama, a svoje znanje i stručnost odlučili su ulagati u rodno Međimurje.

Od samog početka osnivanja 2018. godine, Metalska jezgra surađuje sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim organizacijama.

– Širimo mrežu postojećih kontakata, ne samo na nacionalnoj, već i na internacionalnoj razini. Predstavljamo Metalsku jezgru znanstvenim institucijama i razvojnim centrima radi razmjene iskustva i uspostave suradnje. Stvoreni su preduvjeti za Upisnik u znanstveno-istraživačke organizacije i akreditaciju laboratorija, što je neophodno za prijavu istraživačkih projekata i partnerstvo na znanstvenim projektima – pojasnio je ravnatelj metalske jezgre dr. sc. Mario Šercer.

Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se putem Laboratorija za Internet stvari (IoT) i Laboratorija za prototipiranje te Odjela za tehnologiju, čija je glavna aktivnost transfer rezultata istraživanja na korisnike iz industrije, odnosno tržište.

Gospodarstvenicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenijih 3-D skenera, 3-D optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3-D modeliranje, simulaciju lijevanja i dva 3-D printera, u FDM i DMLS tehnologiji. 3-D printer u FMD tehnologiji jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, prvi najbliži nalazi se u Milanu, a kombinacija spomenute opreme jedinstvena je u ovom dijelu Europe.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje