Povežite se s nama

Život i društvo

Novomarofčani će dobiti uređenu gradsku tržnicu vrijednu više od 400.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Novomarofčani će dobiti uređenu gradsku tržnicu s nadstrešnicom.

Preko natječaja Lokalne akcijske grupe Prigorje-Zagorje osigurano je 200.000 kuna, dok će ostatak do ukupnih 430.000 kuna s PDV-om za ovu investiciju osigurati komunalna tvrtka Novokom d.o.o.

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobrio je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Ugovor o radovima na izgradnji nadstrešnice na gradskoj tržnici potpisali su u ponedjeljak direktor Novokoma Marinko Hođa te Goran Sokač, direktor tvrtke Sviting iz Novog Marofa koja je izvođač radova.

Hođa ističe da će se na 150 četvornih metara gradske tržnice postaviti nadstrešnica te novi štandovi za ponuđače proizvoda. Sve bi to trebalo osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima na novouređenoj tržnici.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglašava da se i ovim projektom nastavlja ulaganje u komunalnu infrastrukturu i razvoj gospodarstva na području grada, ali i uspješno korištenje dostupnih potpora za projekte. – Uređenost grada, i centra i ostalih naselja, podižemo na višu razinu ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, od prometnica, vodovoda, kanalizacije nadalje. Ovo je ulaganje u podizanje razine opremljenosti prostora za prodaju na gradskoj tržnici. Naši građani će imati dostupniju uslugu, a proizvođači kvalitetnije uvjete za plasman svojih proizvoda. Projekt se realizira uz gotovo polovicu iznosa osiguranoga preko natječaja LAG-a. Time nastavljamo trend naših projekta za koje sredstva osiguravamo iz europskih, državnih i lokalnih fondova – istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Život i društvo

Ovo je Whispers, stigao je iz Španjolske, a već je počeo svoju obuku u HGSS-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i 16. svibnja potpisan sporazum koji je članovima ove Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa.

Sporazum su uz prisustvo posebnog “svjedoka”, psića nazvanog Whispers, potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177,50 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali, o čemu je Posavec rekao: „Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa“.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija: „Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji.“

Podsjetimo, početkom ove godine uginuo je 12-godišnji pas Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje. Za ovu godinu, u županijskom proračunu je osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje