Povežite se s nama

Novosti

Protiv zagorskog tajkuna iz dvorca kaznene prijave

Objavljeno:

- dana

IVAN HUDOLETNJAK ISCIJEDIO VARAŽDINKU – VINO I SOKOVI

Tajkun staroga kova. Jedan od onih koji su svoje bogatstvo stekli u devedesetima, okoristio se situacijom i sve do čega je došao – jednostavno ostavio propadanju. Ivan Hudoletnjak iza sebe je ostavio samo prazne pogone i radnike na burzi. Godinama se pisalo o sumnjivim načinima do kojih je došao do vlasništva, a prošle je srijede prvi put protiv njega, u 81. godini života, podnesena kaznena prijava. Sa čvrstim dokazima podnijela ju je varaždinska policija Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.

Popis kaznenih djela za koje se, nakon što je provedeno kriminalističko ispitivanje, tereti Ivan Hudoletnjak je podugačak. Vlasnika propale Varaždinke i Varaždinke vino-sokova, propalog hotela i bazena Matija Gubec u Stubičkim Toplicama kao i propalog Zagorjepleta sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske te kaznenog djela povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima.

Hudoletnjak je, naime, sumnja policija, od siječnja 2008. do ožujka 2009., da bi došao do znatne imovinske koristi, sklopio s Varaždinkom vino-sokovima gdje je bio direktor ugovor o najmu prostora s ulaganjem prema kojem je tvrtki trebao iznajmiti svoju kuću u Zagrebu. – Sklapanje navedenog ugovora iskoristio je na način što je novcem trgovačkog društva platio radove na izgradnji i uređenju kuće, čime je društvo oštetio za iznos od najmanje oko 371.500 kuna – navodi varaždinska policija.

Dovoljno za mešetarenje

Da je Hudoletnjak uništio Varaždinku, zapravo nije ništa novoga, no kaznena prijava koju je podigla policija potvrđuje sumnje da je nakon stečaja Varaždinke 2002. godine preko Varaždinke vino-sokova iz ionako propalog poduzeća “iscijedio” sve što se iscijediti dalo. Naime, upravo je Varaždinka vino-sokovi bila najveći vjerovnik Varaždinke pa je tako Hudoletnjak u Varaždinki i ostao. Tvrtka je radila malo, kako smo uspjeli doznati (naime, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi nikad nije imao nijednog člana u toj tvrtki), ali dovoljno za mešetarenje novcem.

Varaždinka vino-sokovi, Hemerson i Zagorjeplet – izbrisane tvrtke jer se nisu podnosili financijski izvještaji
 

– U cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za prosinac 2008. godine nije iskazao dužni iznos od oko 1,562.000 kuna PDV-a, za koji je oštetio Republiku Hrvatsku, dok poslovne knjige društva nije vodio na način koji omogućava u svakom trenutku uvid u poslovne događaje trgovačkog društva – stoji u priopćenju policije. Uz utaju poreza Hudoletnjak se sumnjiči i za to da kao direktor nije zatražio otvaranje stečaja kada Varaždinka (VVS) više nije bila u stanju plaćati svoje obveze.

Uzeo od radnika

Hudoletnjak je u varaždinskoj javnosti postao omraženi poduzetnik koji živi u svojem ogromnom dvorcu u Šaulovcu upravo zbog Varaždinke do koje je došao još 1998. preko svog poduzeća Matija Gubec. Vrlo brzo nakon što je preuzeo tu tvrku počeli su problemi – prazne farme, zapušteni vinogradi i kašnjenja plaća. U svibnju 2000. počela je prava drama. Naime, tada je radnicima podijelio otkaze jer su, tvrdio je Hudoletnjak, bili u nezakonitom štrajku. Punih osam godina trajala je sudska bitka između moćnog tajkuna i radnika prehrambene industrije koja je bila poznata po proizvodnji vina i sokova. Radnici su tada tvrdili da nisu bili u nezakonitom štrajku već da su održavali skup zaposlenika. Općinski sud u Varaždinu prvo je presudio u korist radnika i otkaz je proglašen nezakonitim što je potvrdio i Županijski sud, ali Vrhovni sud usvojio je Hudoletnjakovu žalbu i vratio predmet na ponovno suđenje i to Trgovačkom sudu u Varaždinu koji je presudio da su otkazi valjani, što je potvrdio Visoki trgovački sud, a potom i Vrhovni sud. Nakon takve presude, radnici, njih šezdesetak, našli su se u užasno teškoj situaciji jer su vlasniku morali platiti dva milijuna kuna. Stizale su im ovrhe jer je svaki bivšem direktoru trebao vratiti 30 tisuća kuna zajedno s kamatama što nisu mogli platiti jer ih je većina bila nezaposlena ili u mirovini.
Tvrtka Varaždinka vino-sokovi još u rujnu 2012. izbrisana je iz sudskog registra jer tri godine nisu podnijeli nikakav financijski izvještaj što je očito Hudoletnjakova praksa. Iz registra su iz istog razloga izbrisane i njegove tvrtke Bio farma (Zagorjeplet) i Hemerson.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje