Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje i Letenye u višemilijunskom projektu: bivša vojarna postaje zgrada Turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Uspostavljanje turističkih atrakcija u Međimurju i mađarskom gradu Letenyu, privlačenje mađarskih turista u Međimurje i hrvatskih turista u Letenye, preseljenje zgrade Turističke zajednice Međimurske županije u obnovljenu zgradu u bivšoj vojarni u Čakovcu i obnova dvorca u Letenyu najznačajniji su ciljevi u sklopu projekta “Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenyja”, akronima “Attractour”.

Do 2019. godine

Naglašeno je to na početnoj konferenciji projekta održanoj u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, TICM-a, koja je okupila župana Međimurske županije Matiju Posavca sa zamjenicom Sandrom Herman, zamjenika gradonačelnika Grada Letenya Andrasa Somogyja, direktoricu Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandru Polanec Marinović te mnogobrojne goste i uzvanike s obje strane granice.
Projekt “Attractour” započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, a financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, predviđeno je trajanje projekta “Attractour”, koji je financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.- 2020.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji će povezati Letenye i najsjeverniju županiju Hrvatske iznosi jedanaest milijuna kuna. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji će sufinancirati projekt s 1.274.000 kuna.
Na kraju projekta, otkriva Sandra Majsan, djelatnica Regionalne razvojne agencije Međimurje i voditeljica projekta “Attractour”, otvorit će se infocentar u kojemu će se zaposliti jedna osoba koja neće biti financirana iz ovog projekta, nego iz sredstava TZ-e Međimurske županije.

Obnova vojarne

Prije svega, voditeljica “Attractoura” objašnjava da se radi o projektu koji će revitalizirati kulturnu baštinu i razviti inovativne turističke proizvode.
– Konkretno, radit će se na infrastrukturnom ulaganju, a imat ćemo i ostale radne pakete koji će se baviti utjecajem na stvaranje pozitivnog stava prema kulturnim i prirodnim vrijednostima. Bavit ćemo se i pripremom strateškog okvira za poticanje diversifikacije turističke ponude i promotivnom kampanjom za promociju turizma i turističkih destinacija – objasnila je Sandra Majsan.
Naime, projektom će se uspostaviti dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje te će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav,  Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima.

1,3 milijuna kuna izdvojit će REDEA, Međimurska županija, TZ Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji sufinanciraju projekt

Investicija u Čakovcu uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni (nekadašnja stražara) u kojoj će se uspostaviti centar za posjetitelje za pružanje informacija o turističkoj ponudi cijele Županije. U objekt će se smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije kako bi bila pristupačnija turistima i pružateljima usluga u turizmu, dok će se u Letenyu rekonstruirati dvorac Szapary.
– Uslijed našeg položaja, grad je smješten na granici, želimo iskoristiti sve prigode i suradnju koja ide u smjeru razvoja. Već smo ranije ostvarili nekoliko uspješnih projekata u suradnji s gradovima Ludbregom i Prelogom. Djelomična obnova dvorca Sopari u Letenyu izuzetno je važna za naš grad, tako ćemo se osloboditi dugogodišnje hipoteke – rekao je zamjenik gradonačelnika iz Letenya Andras Somogy.

Nove institucije

– Kompleks bivše vojarne razvija se kao centar znanja, ondje se nalaze institucije koje su od ključnog značaja za razvoj Međimurske županije, a jedna od njih bit će i ova koja će biti razvijena u sklopu projekta “Attractour”. Većina zgrada obnovljena je iz EU fondova i posljednjih nekoliko godina naše je dvorište jedno veliko gradilište – naglasila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

U otvorenom infocentru zaposlit će se jedna osoba koju će financirati Turistička zajednica

Razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa želi se poboljšati turistička ponuda projektnog područja, a sve s ciljem povećanja broja posjetitelja u oba grada.
– Ako pogledamo zemljopisno i u potencijalima Međimurje kao regiju i Zalsku županiju, odnosno ovaj granični prostor, onda je to jedno srce Europe koje ima veliki potencijal za turizam. Ove dvije zemlje povezuju i obitelji Zrinski i Frankopan, projekti revitalizacije ključnih povijesnih građevina te razvoj našeg Veleučilišta i njegova suradnja sa Sveučilištem Pannonia u Nagykanizsi – dodao je međimurski župan Matija Posavec i naglasio da ideja ima puno, a projekata još i više, te da je uvjeren kako će se uzvanici okupiti i u 2018. godini na otvorenju zgrade turističke zajednice u Međimurju, ali i dvorca Szapary.

 

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: u Nedelišću će se graditi centar za starije osobe, vrijedan 12 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak, 2. listopada, potpisan je ugovor o izgradnji Centra za starije osobe koji će se graditi u Nedelišću.

Nakon što su u proljeće ove godine župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, u ponedjeljak je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće. 

Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a na natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima.

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 soba, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika.

Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć, nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

– Međimurska županija i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici – istaknuo je župan Matija Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra.

– Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana – rekao je Nikola Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje