Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje i Letenye u višemilijunskom projektu: bivša vojarna postaje zgrada Turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Uspostavljanje turističkih atrakcija u Međimurju i mađarskom gradu Letenyu, privlačenje mađarskih turista u Međimurje i hrvatskih turista u Letenye, preseljenje zgrade Turističke zajednice Međimurske županije u obnovljenu zgradu u bivšoj vojarni u Čakovcu i obnova dvorca u Letenyu najznačajniji su ciljevi u sklopu projekta “Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenyja”, akronima “Attractour”.

Do 2019. godine

Naglašeno je to na početnoj konferenciji projekta održanoj u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, TICM-a, koja je okupila župana Međimurske županije Matiju Posavca sa zamjenicom Sandrom Herman, zamjenika gradonačelnika Grada Letenya Andrasa Somogyja, direktoricu Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandru Polanec Marinović te mnogobrojne goste i uzvanike s obje strane granice.
Projekt “Attractour” započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, a financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, predviđeno je trajanje projekta “Attractour”, koji je financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.- 2020.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji će povezati Letenye i najsjeverniju županiju Hrvatske iznosi jedanaest milijuna kuna. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji će sufinancirati projekt s 1.274.000 kuna.
Na kraju projekta, otkriva Sandra Majsan, djelatnica Regionalne razvojne agencije Međimurje i voditeljica projekta “Attractour”, otvorit će se infocentar u kojemu će se zaposliti jedna osoba koja neće biti financirana iz ovog projekta, nego iz sredstava TZ-e Međimurske županije.

Obnova vojarne

Prije svega, voditeljica “Attractoura” objašnjava da se radi o projektu koji će revitalizirati kulturnu baštinu i razviti inovativne turističke proizvode.
– Konkretno, radit će se na infrastrukturnom ulaganju, a imat ćemo i ostale radne pakete koji će se baviti utjecajem na stvaranje pozitivnog stava prema kulturnim i prirodnim vrijednostima. Bavit ćemo se i pripremom strateškog okvira za poticanje diversifikacije turističke ponude i promotivnom kampanjom za promociju turizma i turističkih destinacija – objasnila je Sandra Majsan.
Naime, projektom će se uspostaviti dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje te će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav,  Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima.

1,3 milijuna kuna izdvojit će REDEA, Međimurska županija, TZ Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji sufinanciraju projekt

Investicija u Čakovcu uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni (nekadašnja stražara) u kojoj će se uspostaviti centar za posjetitelje za pružanje informacija o turističkoj ponudi cijele Županije. U objekt će se smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije kako bi bila pristupačnija turistima i pružateljima usluga u turizmu, dok će se u Letenyu rekonstruirati dvorac Szapary.
– Uslijed našeg položaja, grad je smješten na granici, želimo iskoristiti sve prigode i suradnju koja ide u smjeru razvoja. Već smo ranije ostvarili nekoliko uspješnih projekata u suradnji s gradovima Ludbregom i Prelogom. Djelomična obnova dvorca Sopari u Letenyu izuzetno je važna za naš grad, tako ćemo se osloboditi dugogodišnje hipoteke – rekao je zamjenik gradonačelnika iz Letenya Andras Somogy.

Nove institucije

– Kompleks bivše vojarne razvija se kao centar znanja, ondje se nalaze institucije koje su od ključnog značaja za razvoj Međimurske županije, a jedna od njih bit će i ova koja će biti razvijena u sklopu projekta “Attractour”. Većina zgrada obnovljena je iz EU fondova i posljednjih nekoliko godina naše je dvorište jedno veliko gradilište – naglasila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

U otvorenom infocentru zaposlit će se jedna osoba koju će financirati Turistička zajednica

Razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa želi se poboljšati turistička ponuda projektnog područja, a sve s ciljem povećanja broja posjetitelja u oba grada.
– Ako pogledamo zemljopisno i u potencijalima Međimurje kao regiju i Zalsku županiju, odnosno ovaj granični prostor, onda je to jedno srce Europe koje ima veliki potencijal za turizam. Ove dvije zemlje povezuju i obitelji Zrinski i Frankopan, projekti revitalizacije ključnih povijesnih građevina te razvoj našeg Veleučilišta i njegova suradnja sa Sveučilištem Pannonia u Nagykanizsi – dodao je međimurski župan Matija Posavec i naglasio da ideja ima puno, a projekata još i više, te da je uvjeren kako će se uzvanici okupiti i u 2018. godini na otvorenju zgrade turističke zajednice u Međimurju, ali i dvorca Szapary.

 

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje