Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje i Letenye u višemilijunskom projektu: bivša vojarna postaje zgrada Turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Uspostavljanje turističkih atrakcija u Međimurju i mađarskom gradu Letenyu, privlačenje mađarskih turista u Međimurje i hrvatskih turista u Letenye, preseljenje zgrade Turističke zajednice Međimurske županije u obnovljenu zgradu u bivšoj vojarni u Čakovcu i obnova dvorca u Letenyu najznačajniji su ciljevi u sklopu projekta “Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenyja”, akronima “Attractour”.

Do 2019. godine

Naglašeno je to na početnoj konferenciji projekta održanoj u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, TICM-a, koja je okupila župana Međimurske županije Matiju Posavca sa zamjenicom Sandrom Herman, zamjenika gradonačelnika Grada Letenya Andrasa Somogyja, direktoricu Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandru Polanec Marinović te mnogobrojne goste i uzvanike s obje strane granice.
Projekt “Attractour” započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, a financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, predviđeno je trajanje projekta “Attractour”, koji je financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.- 2020.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji će povezati Letenye i najsjeverniju županiju Hrvatske iznosi jedanaest milijuna kuna. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji će sufinancirati projekt s 1.274.000 kuna.
Na kraju projekta, otkriva Sandra Majsan, djelatnica Regionalne razvojne agencije Međimurje i voditeljica projekta “Attractour”, otvorit će se infocentar u kojemu će se zaposliti jedna osoba koja neće biti financirana iz ovog projekta, nego iz sredstava TZ-e Međimurske županije.

Obnova vojarne

Prije svega, voditeljica “Attractoura” objašnjava da se radi o projektu koji će revitalizirati kulturnu baštinu i razviti inovativne turističke proizvode.
– Konkretno, radit će se na infrastrukturnom ulaganju, a imat ćemo i ostale radne pakete koji će se baviti utjecajem na stvaranje pozitivnog stava prema kulturnim i prirodnim vrijednostima. Bavit ćemo se i pripremom strateškog okvira za poticanje diversifikacije turističke ponude i promotivnom kampanjom za promociju turizma i turističkih destinacija – objasnila je Sandra Majsan.
Naime, projektom će se uspostaviti dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje te će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav,  Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima.

1,3 milijuna kuna izdvojit će REDEA, Međimurska županija, TZ Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji sufinanciraju projekt

Investicija u Čakovcu uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni (nekadašnja stražara) u kojoj će se uspostaviti centar za posjetitelje za pružanje informacija o turističkoj ponudi cijele Županije. U objekt će se smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije kako bi bila pristupačnija turistima i pružateljima usluga u turizmu, dok će se u Letenyu rekonstruirati dvorac Szapary.
– Uslijed našeg položaja, grad je smješten na granici, želimo iskoristiti sve prigode i suradnju koja ide u smjeru razvoja. Već smo ranije ostvarili nekoliko uspješnih projekata u suradnji s gradovima Ludbregom i Prelogom. Djelomična obnova dvorca Sopari u Letenyu izuzetno je važna za naš grad, tako ćemo se osloboditi dugogodišnje hipoteke – rekao je zamjenik gradonačelnika iz Letenya Andras Somogy.

Nove institucije

– Kompleks bivše vojarne razvija se kao centar znanja, ondje se nalaze institucije koje su od ključnog značaja za razvoj Međimurske županije, a jedna od njih bit će i ova koja će biti razvijena u sklopu projekta “Attractour”. Većina zgrada obnovljena je iz EU fondova i posljednjih nekoliko godina naše je dvorište jedno veliko gradilište – naglasila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

U otvorenom infocentru zaposlit će se jedna osoba koju će financirati Turistička zajednica

Razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa želi se poboljšati turistička ponuda projektnog područja, a sve s ciljem povećanja broja posjetitelja u oba grada.
– Ako pogledamo zemljopisno i u potencijalima Međimurje kao regiju i Zalsku županiju, odnosno ovaj granični prostor, onda je to jedno srce Europe koje ima veliki potencijal za turizam. Ove dvije zemlje povezuju i obitelji Zrinski i Frankopan, projekti revitalizacije ključnih povijesnih građevina te razvoj našeg Veleučilišta i njegova suradnja sa Sveučilištem Pannonia u Nagykanizsi – dodao je međimurski župan Matija Posavec i naglasio da ideja ima puno, a projekata još i više, te da je uvjeren kako će se uzvanici okupiti i u 2018. godini na otvorenju zgrade turističke zajednice u Međimurju, ali i dvorca Szapary.

 

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu danas zbor mještana, Općina poziva da se uključi što više zainteresiranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem transparentnosti i uključivanja mještana u rad Općine Pribislavec, pozivaju se svi zainteresirani na informativni zbor mještana i prezentaciju projekata i dosadašnjeg rada Općine.

Zbor mještana održat će se danas, u ponedjeljak, 4. srpnja, u 19 sati u dvorani društvenog doma. Predviđene točke i teme za raspravu uključivat će kaštel, komunalne naknade, skorašnje radovi na ulici Antuna Mihanovića, izvještaj o radu Općine u protekloj godini, planove i projekte za sljedeću godinu te razno.

– Molimo mještane da se odazovu u što većem broju – poručuju iz Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje