Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje i Letenye u višemilijunskom projektu: bivša vojarna postaje zgrada Turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Uspostavljanje turističkih atrakcija u Međimurju i mađarskom gradu Letenyu, privlačenje mađarskih turista u Međimurje i hrvatskih turista u Letenye, preseljenje zgrade Turističke zajednice Međimurske županije u obnovljenu zgradu u bivšoj vojarni u Čakovcu i obnova dvorca u Letenyu najznačajniji su ciljevi u sklopu projekta “Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenyja”, akronima “Attractour”.

Do 2019. godine

Naglašeno je to na početnoj konferenciji projekta održanoj u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, TICM-a, koja je okupila župana Međimurske županije Matiju Posavca sa zamjenicom Sandrom Herman, zamjenika gradonačelnika Grada Letenya Andrasa Somogyja, direktoricu Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandru Polanec Marinović te mnogobrojne goste i uzvanike s obje strane granice.
Projekt “Attractour” započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, a financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, predviđeno je trajanje projekta “Attractour”, koji je financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.- 2020.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji će povezati Letenye i najsjeverniju županiju Hrvatske iznosi jedanaest milijuna kuna. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji će sufinancirati projekt s 1.274.000 kuna.
Na kraju projekta, otkriva Sandra Majsan, djelatnica Regionalne razvojne agencije Međimurje i voditeljica projekta “Attractour”, otvorit će se infocentar u kojemu će se zaposliti jedna osoba koja neće biti financirana iz ovog projekta, nego iz sredstava TZ-e Međimurske županije.

Obnova vojarne

Prije svega, voditeljica “Attractoura” objašnjava da se radi o projektu koji će revitalizirati kulturnu baštinu i razviti inovativne turističke proizvode.
– Konkretno, radit će se na infrastrukturnom ulaganju, a imat ćemo i ostale radne pakete koji će se baviti utjecajem na stvaranje pozitivnog stava prema kulturnim i prirodnim vrijednostima. Bavit ćemo se i pripremom strateškog okvira za poticanje diversifikacije turističke ponude i promotivnom kampanjom za promociju turizma i turističkih destinacija – objasnila je Sandra Majsan.
Naime, projektom će se uspostaviti dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje te će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav,  Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima.

1,3 milijuna kuna izdvojit će REDEA, Međimurska županija, TZ Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji sufinanciraju projekt

Investicija u Čakovcu uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni (nekadašnja stražara) u kojoj će se uspostaviti centar za posjetitelje za pružanje informacija o turističkoj ponudi cijele Županije. U objekt će se smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije kako bi bila pristupačnija turistima i pružateljima usluga u turizmu, dok će se u Letenyu rekonstruirati dvorac Szapary.
– Uslijed našeg položaja, grad je smješten na granici, želimo iskoristiti sve prigode i suradnju koja ide u smjeru razvoja. Već smo ranije ostvarili nekoliko uspješnih projekata u suradnji s gradovima Ludbregom i Prelogom. Djelomična obnova dvorca Sopari u Letenyu izuzetno je važna za naš grad, tako ćemo se osloboditi dugogodišnje hipoteke – rekao je zamjenik gradonačelnika iz Letenya Andras Somogy.

Nove institucije

– Kompleks bivše vojarne razvija se kao centar znanja, ondje se nalaze institucije koje su od ključnog značaja za razvoj Međimurske županije, a jedna od njih bit će i ova koja će biti razvijena u sklopu projekta “Attractour”. Većina zgrada obnovljena je iz EU fondova i posljednjih nekoliko godina naše je dvorište jedno veliko gradilište – naglasila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

U otvorenom infocentru zaposlit će se jedna osoba koju će financirati Turistička zajednica

Razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa želi se poboljšati turistička ponuda projektnog područja, a sve s ciljem povećanja broja posjetitelja u oba grada.
– Ako pogledamo zemljopisno i u potencijalima Međimurje kao regiju i Zalsku županiju, odnosno ovaj granični prostor, onda je to jedno srce Europe koje ima veliki potencijal za turizam. Ove dvije zemlje povezuju i obitelji Zrinski i Frankopan, projekti revitalizacije ključnih povijesnih građevina te razvoj našeg Veleučilišta i njegova suradnja sa Sveučilištem Pannonia u Nagykanizsi – dodao je međimurski župan Matija Posavec i naglasio da ideja ima puno, a projekata još i više, te da je uvjeren kako će se uzvanici okupiti i u 2018. godini na otvorenju zgrade turističke zajednice u Međimurju, ali i dvorca Szapary.

 

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Zavičajno društvo Međimurje oprostilo se od svoga počasnog člana Milana Bandića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića oglasilo se Društvo Međimuraca u Zagrebu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Tijekom dugogodišnjeg mandata gospodina Milana Bandića na čelu Grada Zagreba, Društvo Međimuraca u Zagrebu imalo je u njegovoj osobi značajnu potporu u radu kao i brojne uspješne suradnje te istinskog prijatelja koji je uvijek bio rado viđen gost na događanjima u organizaciji zagrebačkih Međimuraca.

S velikom tugom članovi Društva primili su vijest o iznenadnom odlasku gradonačelnika koji je ujedno bio i njihov počasni član. Kako bi se zahvalili i iskazali svoje poštovanje, zagrebački Međimurci oprostili su se od gospodina Bandića dirljivom i iskrenom oproštajnom porukom upisanom u Knjigu žalosti:

“Dragi gradonačelniče, uvijek smo s ponosom isticali da ste naš počasni član i veliki prijatelj Društva! U ime svih Međimuraca u Zagrebu zahvaljujemo se na nesebičnoj pomoći, iskrenom prijateljstvu, savjetima, kao i svakoj riječi koju ste sa žarom i ljubavi uputili nama koji smo svoj dom našli i stvorili u gradu Zagrebu. Neka Vam je laka zemlja i mirna duša!

Vaši zagrebački Međimurci.”

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine zaštitna ograda i volonteri spašavaju žabe od stradavanja na prometnicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: SINIŠA GOLUB

Dolaskom sve toplijeg vremena započinje sezona migracije i razmnožavanja žaba i drugih vodozemaca. Životinje napuštaju prostor na kojem su provele zimu i kreću prema mrijestilištima u vodenim staništima. Na tom putu u pravilu prelaze preko prometnih cesta, a nemali broj njih stradava pod kotačima motornih vozila.

Upravo iz tog razloga u Međimurskoj županiji je još 2013. godine započeo projekt pod nazivom „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“. Projekt provodi „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s lokalnim partnerima. Projektne aktivnosti uključuju postavljanje zaštitne ograde koja u vrijeme migracije žaba i drugih vodozemaca, onemogućava njihov prelazak preko ceste. Umjesto da se zapute preko prometnice, žabe hodaju uz zaštitnu ogradu te bivaju „ulovljene“ u zamke, odnosno ukopane kante.

– Kante se ukopavaju uz ogradu na svakih 50-ak metara te na taj način sprečavamo vodozemce, a posebno žabe da dođu na prometnicu. Naši volonteri ih potom vade iz kanti i fizički prenose preko ceste. Na taj im način omogućavamo da sigurno stignu do vodenih površina gdje će se mrijestiti – pojašnjava nam Sara Janković, stručna suradnica „Međimurske prirode“ i voditeljica projekta.

Ograda je i ove godine postavljena u Općini Selnica, na prometnicama Selnica – Zaveščak i Selnica – Donji Koncovčak, kao i u Općini Nedelišće na županijskoj cesti Črečan – Macinec. Na području Nedelišća projekt se provodi od 2013. godine u suradnji s Udrugom „Platana“, a godinu dana kasnije s postavljanjem zaštitne ograde se započelo i u Selnici uz podršku Općine.

– Te lokacije su locirane kao crne točke na kojima stradava veliki broj žaba i drugih vodozemaca. Nakon što se postavi zaštita uz prometnice, volonteri uključeni u akciju svakodnevno obilaze lokacije i prenose žabe preko ceste. Akcija se provodi tijekom četiriju do pet tjedana, sve tamo do Uskrsa, kada otprilike završava vrijeme mriještenja – dodaje Sara Janković i otkriva da je postavljeno 1750 metara ograde, 500 metara u Križopotju, 500 metara u Črečanu i 750 metara u Selnici.

Ove godine u projekt je uključena i treća lokacija na kojoj je postavljena zaštitna ograda. Riječ je o području retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Ono što svakako može veseliti organizatore akcije da se svake godine uključuje sve veći broj volontera, posebno mladih, učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola.

– Na postavljanju zaštitne ograde sudjelovalo je 56 volontera, a ako njima pribrojimo i sve one koji će ovih nešto više od mjesec dana prenositi žabe preko prometnica, na projektu „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ radi stotinjak volontera. Veseli što je među njima sve više školaraca. Na projektu će ove godine vrlo aktivno sudjelovati učenici osnovnih škola Macinec i Selnica, kao i srednjoškolci iz Srednje škole Čakovec i Gimnazije Josipa Slavenskog – otkriva Janković.

Broj spašenih vodozemaca, a posebno žaba, varira iz godine u godinu.

– Prošle smo godine na području Selnice spasili oko 1300 žaba, dok je 2018. godine ta brojka iznosila čak 6300. Točne razloge tako velike razlike ne znamo, za to bismo trebali provesti detaljno istraživanje. Na lokaciji u Općini Nedelišće broj spašenih životinja je svake godine otprilike jednak i kreće se od 300 do 500 jedinki – zaključuje voditeljica projekta Sara Janković.

Nastavite čitati