Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje i Letenye u višemilijunskom projektu: bivša vojarna postaje zgrada Turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN PROJEKT

Uspostavljanje turističkih atrakcija u Međimurju i mađarskom gradu Letenyu, privlačenje mađarskih turista u Međimurje i hrvatskih turista u Letenye, preseljenje zgrade Turističke zajednice Međimurske županije u obnovljenu zgradu u bivšoj vojarni u Čakovcu i obnova dvorca u Letenyu najznačajniji su ciljevi u sklopu projekta “Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurja i Letenyja”, akronima “Attractour”.

Do 2019. godine

Naglašeno je to na početnoj konferenciji projekta održanoj u dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, TICM-a, koja je okupila župana Međimurske županije Matiju Posavca sa zamjenicom Sandrom Herman, zamjenika gradonačelnika Grada Letenya Andrasa Somogyja, direktoricu Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandru Polanec Marinović te mnogobrojne goste i uzvanike s obje strane granice.
Projekt “Attractour” započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će 20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, a financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

20 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2019. godine, predviđeno je trajanje projekta “Attractour”, koji je financiran je u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.- 2020.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji će povezati Letenye i najsjeverniju županiju Hrvatske iznosi jedanaest milijuna kuna. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji će sufinancirati projekt s 1.274.000 kuna.
Na kraju projekta, otkriva Sandra Majsan, djelatnica Regionalne razvojne agencije Međimurje i voditeljica projekta “Attractour”, otvorit će se infocentar u kojemu će se zaposliti jedna osoba koja neće biti financirana iz ovog projekta, nego iz sredstava TZ-e Međimurske županije.

Obnova vojarne

Prije svega, voditeljica “Attractoura” objašnjava da se radi o projektu koji će revitalizirati kulturnu baštinu i razviti inovativne turističke proizvode.
– Konkretno, radit će se na infrastrukturnom ulaganju, a imat ćemo i ostale radne pakete koji će se baviti utjecajem na stvaranje pozitivnog stava prema kulturnim i prirodnim vrijednostima. Bavit ćemo se i pripremom strateškog okvira za poticanje diversifikacije turističke ponude i promotivnom kampanjom za promociju turizma i turističkih destinacija – objasnila je Sandra Majsan.
Naime, projektom će se uspostaviti dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje te će se u Međimurskoj županiji uvesti ETIS sustav,  Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima.

1,3 milijuna kuna izdvojit će REDEA, Međimurska županija, TZ Međimurske županije, Grad Letenye i Sveučilište Panonia, koji sufinanciraju projekt

Investicija u Čakovcu uključuje rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni (nekadašnja stražara) u kojoj će se uspostaviti centar za posjetitelje za pružanje informacija o turističkoj ponudi cijele Županije. U objekt će se smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije kako bi bila pristupačnija turistima i pružateljima usluga u turizmu, dok će se u Letenyu rekonstruirati dvorac Szapary.
– Uslijed našeg položaja, grad je smješten na granici, želimo iskoristiti sve prigode i suradnju koja ide u smjeru razvoja. Već smo ranije ostvarili nekoliko uspješnih projekata u suradnji s gradovima Ludbregom i Prelogom. Djelomična obnova dvorca Sopari u Letenyu izuzetno je važna za naš grad, tako ćemo se osloboditi dugogodišnje hipoteke – rekao je zamjenik gradonačelnika iz Letenya Andras Somogy.

Nove institucije

– Kompleks bivše vojarne razvija se kao centar znanja, ondje se nalaze institucije koje su od ključnog značaja za razvoj Međimurske županije, a jedna od njih bit će i ova koja će biti razvijena u sklopu projekta “Attractour”. Većina zgrada obnovljena je iz EU fondova i posljednjih nekoliko godina naše je dvorište jedno veliko gradilište – naglasila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

U otvorenom infocentru zaposlit će se jedna osoba koju će financirati Turistička zajednica

Razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa želi se poboljšati turistička ponuda projektnog područja, a sve s ciljem povećanja broja posjetitelja u oba grada.
– Ako pogledamo zemljopisno i u potencijalima Međimurje kao regiju i Zalsku županiju, odnosno ovaj granični prostor, onda je to jedno srce Europe koje ima veliki potencijal za turizam. Ove dvije zemlje povezuju i obitelji Zrinski i Frankopan, projekti revitalizacije ključnih povijesnih građevina te razvoj našeg Veleučilišta i njegova suradnja sa Sveučilištem Pannonia u Nagykanizsi – dodao je međimurski župan Matija Posavec i naglasio da ideja ima puno, a projekata još i više, te da je uvjeren kako će se uzvanici okupiti i u 2018. godini na otvorenju zgrade turističke zajednice u Međimurju, ali i dvorca Szapary.

 

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Ministrica Marija Vučković u Murskom Središću na radionici o komasaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću održana je radionica na temu komasacije, koja je bila namijenjena prvenstveno vlasnicima zemljišta, kako bi ih uputili u cijelu problematiku vezanu uz ovo važno pitanje vezano uz poljoprivredna zemljišta.

Uvodno se okupljenima obratio gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak pokazavši interes Grada Mursko Središće za uključivanjem u ovaj problem te upozorio da je riječ o postupku u kojem će na svim razinama, od ministarstva, preko jedinica lokalne samouprave, pa do samih vlasnika parcela trebati visok stupanj suradnje.

Radionici je ispred Općine Podturen nazočio i načelnik Perica Hajdarović. Samu radionicu vodili su Igor Midrag, načelnika Sektora za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu, te Ante Vuković, voditelj Odjela za privatno zemljište.

U raspravu su se uključili i brojni poljoprivrednici, čime se jasno pokazala kompleksnost samog postupka.

Okupljenima se na kraju obratila i sama ministrica Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković.

Zbog velikog interesa i brojnih pitanja vezanih uz sam proces, održat će se još jedna radionica vezana na tu temu, a Grad će s vlasnicima zemljišta zajednički donijeti odluku o ulasku i obuhvatu Komasacije.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi bili su vrlo aktivni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: LAG Međimurski doli i bregi

TZ Međimurske županije organizirala je jednodnevno studijsko putovanje u Sloveniju, s fokusom na Laško, destinaciju poznatu po nizu ekoloških i „zelenih“ certifikata što je odličan primjer dobre prakse za dionike ruralnog turizma iz Međimurja.

Na studijskom putovanju sudjelovali su i predstavnici LAG Međimurski doli i bregi, a program je obuhvatio razgled nekoliko inspirativnih primjera održivog turizma.

Prva lokacija koju su sudionici posjetili je bila „Laška hiša“, obnovljena stara kuća u centru naselja koja nudi različite oblike edukacije i povezuje lokalne ponuđače proizvoda i usluga. Zatim je slijedio posjet Turističnoj kmetiji Pirc koja spaja poljoprivredu i turizam već dugi niz godina i nosi nekoliko certifikata. Cjelokupan turizam Laškog razvio se oko lječilišta s dugom tradicijom, odnosno današnje moderne Thermane Laško s čijom pričom i pozitivnim utjecajem u lokalnoj sredini su se sudionici mogli upoznati kroz prezentaciju i kratki razgled. Restoran Martinova Izba bila je lokacija ručka, a u kojem su ponuđena tradicionalna jela koja se promoviraju kroz brend „Okusiti Laško“. Studijski posjet je završio razgledom Eko kmetije Urška, prve slovenske turističke farme koja je u posjedu imala eko certifikat i koja je zaista pravi primjer turizma koji brine o svim segmentima održivosti i očuvanja resursa za buduće generacije.

Također, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne mreže ZPP-a, LEADER mreže Hrvatske, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te uz domaćinstvo LAG-a „Slavonska Ravnica“ i LAG-a „Posavina“, od 7. do 8. veljače, na području Brodsko-posavske županije održana je radionica za LAG-ove. Na radionici su sudjelovale i predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi.

Tema radionice bila je „LEADER operativna pravila unutar intervencije 77.06.“.
Drugog dana bio je organiziran terenski obilazak na području LAG-ova „Slavonska Ravnica“ i „Posavina”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje