Povežite se s nama

Crna kronika

Dubravko Martinčević: Žele nam se osvetiti, mi nismo kriminalci

Objavljeno:

- dana

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RODITELJA DEVETERO DJECE ZBOG ZANEMARIVANJA

Protiv Ankice (33) i Dubravka (36) Martinčevića iz Maruševca varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je krajem lipnja optužnicu. Tereti ih se da su godinama kao roditelji devetero djece povređivali njihova prava.

– Od svibnja 2009. do studenog 2013. godine kao roditelji devetero djece rođene između 2001. i 2012. godine, u velikoj mjeri propustili su skrbiti o djeci tako da nisu poduzimali ništa na poboljšanju stambenih uvjeta koji su bili nedostatni za potrebe obitelji te nisu vodili brigu o prehrani, zdravstvenoj zaštiti i školovanju djece, pa su djeca bila nesocijalizirana i bez usvojenih osnovnih navika ponašanja, higijenski zapuštena, neprikladno odjevena, a prvookrivljenik je ujedno u alkoholiziranom stanju fizički napadao suprugu u nazočnosti djece i fizički kažnjavao djecu za neposluh – dio je optužnice koju je podiglo Općinsko državno odvjetništvo.

Grubo zanemarivanje

Ankici i Dubravku Centar za socijalnu skrb uz pratnju policije u studenom prošle godine oduzeo je djecu, a majci je zbog šoka Hitna pomoć morala dati sredstvo za smirenje. Tada joj nije bilo jasno zašto joj uzimaju djecu, a svjedočila je da su ih policajci izvlačili ispod kreveta uz vriskove. U ivanečkom Centru za socijalnu skrb još tada su nam objasnili da su djecu oduzeli jer su roditelji grubo zanemarili skrb o djeci. – Spriječili smo da se dogodi teška tragedija – objasnila nam je tada ravnateljica Centra Jasenka Friščić.
U samom prijedlogu oduzimanja djece, koji je Centar uputio Općinskom sudu u studenom, stajalo je da su djeca živjela bez sanitarnog čvora i grijanja, među zidovima crnim od vlage i na betonskom podu, da su hodali po fekalijama i da su neka od njih imala gljivice na glavi.

Krađe i skalpeli

Socijalni radnici sudu su pisali i da roditelji svoju djecu nisu vodili na sistematske preglede kao ni na druge liječničke preglede poput fizikalne terapije te da kod jednog dječaka postoje ozbiljne naznake smetnji u ponašanju poput prijetnje skalpelom u školi te krađa novca i mobitela.
Ministarstvo socijalne skrbi u potpunosti je u ovom slučaju stalo iza odluka svojeg Centra, a kako smo tada saznali iz naših izvora, najveći propust istog Centra u ovom slučaju bio je što nisu reagirali prije.
Vrlo je vjerojatno da je na temelju tog prijedloga podignuta i optužnica, a suđenje Dubravku i Ankici odvijat će se iza zatvorenih sudskih vrata, zbog postupka koji je tajan zbog zaštite djece.

Otac Dubravko: To je sve laž i živo zlo

– Znam za optužnicu i to je sve laž i živo zlo. Ja na svoju suprugu u životu nisam digao ruku. A to da su bili prljavi, to nije istina. Oni su ko manekeni po selu hodali, to mogu svi reći. Imali su i “najkice”. To nam sve rade u inat jer pravobraniteljici za djecu prijavljujemo sve nepravilnosti koje se događaju u Centru, i kod udomitelja, i u kući u Vugrovcu. Traže iglu u sijenu. Ni ja ni moja supruga nemamo nikakav dosje – kaže Dubravko Martinčević. Veli, od trenutka kad su im oduzeli djecu, on se za njih bori. – Dio djece je u udomiteljskoj obitelji u Varaždinu, a dio je u kući u Vugrovcu pored Zagreba. U tom domu ne ponašaju se dobro prema njima, maltretiraju ih i vrijeđaju, a jedan sin zvao me i rekao mi je da će se ubiti. Ja ono malo što imam trošim na telefon da ih čujem svaki dan. Imam konjske živce, ali supruga sve to puno teže podnosi i jako je bolesna. Oboje smo očajni – pojašnjava Dubravko.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Zaustavili ga u Novom Marofu s 0,82 promila, a on je tvrdio da je popio dvije pivice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan je proglašen krivim i osuđen jer je pijan upravljao automobilom nešto prije ponoći, piše Danica.

Prema pravomoćnoj presudi sve se dogodilo lani u svibnju u 23.40 sati u Novom Marofu. Ivan (53) upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0,82 promila, što je utvrđeno alkometrom.

On je priznao prekršaj, ali ponudio i objašnjenje kako je do toga došlo.

– Bio sam u ugostiteljskom objektu Arsenal Ivezić, tamo sam popio dvije male pive od 0,33 deci. Kako se nisam osjećao nesposobnim za vožnju, krenuo sam kući, ali me zaustavila policija. Žao mi je za počinjeni prekršaj. Vozačku imam preko 20 godina, dosad nisam bio počinitelj prekršaja u prometu, pa molim da mi se ne izriče zabrana koju traži policija jer dnevno zbog posla vozim preko 160 kilometara. A imam i troje male djece – molio je Ivan.

Sutkinja ga je kaznila sa 300 eura i 26 eura prekršajnih troškova. Jednomjesečnu zabranu vožnje nije dobio.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić (23) jurio prema Varaždinu i izazvao prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Cerju Nebojse u četvrtak, 25. travnja oko 16.45 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je upravljao 19-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje