Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U dvorani Gospodarske škole u Varaždinu jutros započelo procjepljivanje Pfizerom

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Na punktu u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu, danas, 15. travnja, nastavljeno je procjepljivanje stanovništva. Na raspolaganju je cjepivo tvrtke Pfizer, koje bi trebalo primiti 1500 građana Varaždinske županije.

– Moram reći da je naš optimizam iz prošlog tjedna prepolovljen, odnosno pao je na jednu trećinu. Ponovo ne dobivamo cjepivo, ponovno je poruka „Cijepi se, misli na druge“ bespredmetna jer je pitanje „S čim?“. Nadam se da će se stvari promijeniti. Organizacija ni na državnoj razini s platformom (cijepise.zdravlje.hr) nije ni blizu dobra, međutim, sretna je okolnost da postoje paralelni sustavi putem liječnika obiteljske medicine pa sve uspijeva koliko-toliko funkcionirati – izjavio je jutros župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Istaknuo je da je cijeli proces procjepljivanja izuzetno spori te da ponovo svjedočimo eksploziji, odnosno da Hrvatska i Varaždinska županija ulaze u špicu Europe, a tome i svijeta, po broju zaraženih.

– To nije dobro. Cijepljenjem ne uspijevamo stići pandemiju. Ovoga trenutka Varaždinska županija je na 30.790 dobivenih doza, od toga je 5500 osoba dobilo cjepivo dva puta. Otprilike 3900 osoba je u fazi cijepljenja, uključujući današnjih 1500 na punktu i po ordinacijama liječnika obiteljske medicine – naveo je župan Čačić, podsjetivši da korist od cjepiva itekako nadmašuje rizike.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj rekao je da je u procjepljivanje na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu uključeno 70 osoba, a provodi ga Zavod sa volonterima, studentima Sveučilišta Sjever.

– Smatram da je ovaj model koji smo zauzeli, da u istom trenutku možemo cijepiti u 85 ordinacija obiteljske medicine i putem punktova, jako dobar jer se u vrlo kratkom vremenu našim građanima može dati jako puno cjepiva. U slučaju potrebe, otvarat će se punktovi više dana u tjednu. Trenutni u dvorani Gospodarske škole ima i veći kapacitet od 1500. U slučaju dolaska cjepiva, dizat će se njegovi kapacitet, ali i otvarati novi punktovi u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu, sukladno potrebama – izvijestio je ravnatelj Bosilj.

Potom je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin otkrio da je u Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata ponovo visoka brojka zaraženih – brojimo čak 145 novozaraženih osoba.

– Na žalost, upravo nakon uskrsnih blagdana imamo naglašen rast. Sedmodnevna incidencija udvostručena je unutar manje od dva tjedna. Još 1. travnja imali smo sedmodnevnu incidenciju od oko 250, sad je ona na 500 i time smo treći među svim županijama u Hrvatskoj ušli u top 20 regija na razini Europe. Ponavlja se situacija iz listopada prošle godine kada su se osobe opustile, ignorirale su se epidemiološke mjere te se učestalim druženjem virus lakše i brže prenosio – pojašnjava Vugrin.

Naveo je da danas novooboljeli kao kontakte navode isključivo članove obitelji ili najuže suradnike s posla, „tako da se povećava mogućnost da u svakodnevici naiđete na osobe koji su prijenosnici zaraze, a da često to nisu ni svjesni.“

– Jučer su testirana 523 uzoraka, udio pozitivnih je također visok, 28 %. Na bolničkom liječenju se rapidno povećava broj ljudi. 132 osobe su sa težom kliničkom slikom, to su osobe koje trebaju pomoć kod disanja. Za sada već imamo 19 osoba na jedinici intenzivnog liječenja, respiratoru. Svjetla točka je da je broj preminulih nešto manji. U ožujku je bilo 15 preminulih, u travnju do sada 19 preminulih. Svaki je život značajan te upravo zato apeliramo na građane da poštuju epidemioloških mjere – poručio je Vugrin.

Ovaj tjedan trenutno nema u najavi nikakvih većih količina cjepiva, dodaje. Idući tjedan može se računati na 2300 doza cjepiva Pfizer.

Na novinarsko pitanje o organizaciji nastave, odgovara da je vrlo izgledno da će se nastaviti sa sadašnjim modelom, čekajući da se situacija s brojem zaraženih stabilizira, s obzirom na to da već sada računa da ćemo se približiti 200 hospitaliziranih. Naveo je također da je za očekivati je da će postojeće mjere na nacionalnoj razini biti zadržane, ako ne i postrožene.

Dodajmo da se na prošlotjednom punktu od pozvanih 1100 građana Varaždinske županije, cjepivom AstraZeneca procijepilo 990 osoba.

– Ovaj tjedan smo cijepili Pfizerom da završimo drugu fazu cijepljenja i da obuhvatimo osobe starije životne dobi, 65 godina na više. Prošli tjedan smo išli s AstraZeneca cjepivom samo iz razloga što smo je imali više na lageru. Mogu reći je da svo cjepivo koje dobijemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utrošeno u tom tekućem tjednu te da su naši lageri na kraju tjedna prazni – zaključila je Katica Čusek Adamić, voditeljica epidemiološke djelatnosti u ZZJZ-u Varaždinske županije.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje